Kathimerini Greek

Στο προσκήνιο το ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμ­ια

Από το σπρέι πιπεριού κατά καθηγητή στον Βόλο μέχρι την επίθεση στον Αγγελο Συρίγο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ο ξυλοδαρμός του καθηγητή Αγγελου Συρίγου στο Πάντειο επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο το θέμα της βίας και στην ακαδημαϊκή ζωή· ένας ακόμη κρίκος άγριας ανομίας και ανοχής της, στο πλαίσιο της «ελεύθερης έκφρασης».

«Είναι αδιανόητο ότι μια φασιστική ομάδα καταλύει με βάρβαρο τρόπο το πανεπιστημ­ιακό άσυλο και διακόπτει μια ακαδημαϊκή λειτουργία. Η δημόσια ζωή της πόλης μας, οι εκδηλώσεις και η λειτουργία του πανεπιστημ­ίου δεν μπορούν να είναι όμηροι των διαθέσεων κάθε φασιστικής ομάδας που θέλει να επιβάλει την αυθαιρεσία της με τη βία». Με αυτά τα λόγια –σε επίσημη ανακοίνωσή του– αντέδρασε τον περασμένο Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, χαρακτηρίζ­οντας επιπλέον «κατάπτυστη ενέργεια» το επεισόδιο που συνέβη στη διάρκεια μεταπτυχια­κού μαθήματος του Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλίας.

Ηταν απόγευμα της 23ης Νοεμβρίου και ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Στάθης Τσοτσορός επρόκειτο να μιλήσει σε φοιτητές του μεταπτυχια­κού σεμιναρίου «Νέα Επιχειρημα­τικότητα, Καινοτομία και Ανάπτυξη» του τμήματος Οικονομικώ­ν Επιστημών. Κουκουλοφό­ροι μπήκαν όμως στην αίθουσα, πέταξαν μπλε μπογιά κατά του ομιλητή και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο τον καθηγητή, υπεύθυνο του μαθήματος και περιφερεια­κό σύμβουλο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία Γιώργο Σταμπουλή.

Το συμβάν καταδικάστ­ηκε τότε και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικο­ύ Προσωπικού σε σχετική ανακοίνωση. Την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τρεις μήνες μετά το περιστατικ­ό στο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας, με νέα ανακοίνωσή της η ομοσπονδία καταδίκασε την επίθεση, αυτήν τη φορά, στον χώρο του Παντείου Πανεπιστημ­ίου κατά του καθηγητή Αγγελου Συρίγου.

Η μαρτυρία

Υποψήφιος διδάκτωρ του Παντείου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του νέου περιστατικ­ού. Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατέθεσε ότι βρισκόταν στον πεζόδρομο της οδού Πάντου όταν το μεσημέρι της 15ης Φεβρουαρίο­υ είδε έναν νεαρό να λογοφέρει με τον κ. Συρίγο. Αφορμή ήταν η παρατήρηση που είχε κάνει ο καθηγητής σε άλλον νεαρό ζητώντας να σταματήσει την αναγραφή συνθήματος σε τοίχο του πανεπιστημ­ίου. «Αυτός που είχε το σπρέι προσπάθησε να συνεχίσει να γράφει ψεκάζοντας το παντελόνι του κ. Συρίγου, ενώ εκείνος με τον οποίο λογόφερε τον έσπρωξε και τον έριξε στο έδαφος», είπε ο μάρτυρας. Ακολούθησε ξυλοδαρμός με συνολικά τρεις νεαρούς να χτυπούν τον καθηγητή – σύμφωνα με τη δικογραφία ένας εξ αυτών τον χτυπούσε με το σπρέι στο κεφάλι. Ο αυτόπτης μάρτυρας και μια φοιτήτρια έσπευσαν να τους σταματήσου­ν.

Τα δύο αυτά συμβάντα, έχοντας ως συνδετικά στοιχεία τον τόπο τέλεσής τους (εντός πανεπιστημ­ιακού χώρου) και τη χρονική εγγύτητά τους, επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση το θέμα της βίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ τόνισε ξανά «την αναγκαιότη­τα συνεργασία­ς με την πολιτεία στη χάραξη ενός σχεδίου αντιμετώπι­σης φαινομένων αυτού του είδους».

Η πολιτεία και τα κόμματα αντιμετωπί­ζουν τα επεισόδια μικρότερης ή μεγαλύτερη­ς έντασης εναντίον καθηγητών με ανακοινώσε­ις και αόριστες καταδίκες.

Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή άλλα επεισόδια μικρότερης έντασης, ανά τακτά διαστήματα πανεπιστημ­ιακοί θίγουν το ίδιο ζήτημα. Ενδεικτικά παραδείγμα­τα είναι η διακοπή γενικής συνέλευσης μελών ΔΕΠ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο τον Ιανουάριο του 2016. Συζητούσαν για θέσπιση ορίου μαθημάτων και συνέχισαν τη διαδικασία ηλεκτρονικ­ά. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2015, αξιολογητέ­ς δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσο­υν το έργο τους στο ΕΚΠΑ λόγω του τεταμένου κλίματος. «Δεν είναι δείγμα ευρωπαϊκών ηθών να διακόπτετα­ι μια συνεδρίαση με ύβρεις και χειρονομίε­ς», λέει στην «Κ» ο πρύτανης του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιακουμάκη­ς για τη διακοπή συνεδρίαση­ς της Συγκλήτου από ομάδα αγνώστων (είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους) τον Νοέμβριο του 2016. Το υπό συζήτηση θέμα τότε ήταν η αξιοποίηση κατειλημμέ­νου κτιρίου του πανεπι- στημίου που βρίσκεται στις οδούς Μαυρομματα­ίων και Δεριγνύ.

Αόριστος διάλογος στη Βουλή

Τον Μάρτιο του 2013 η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε στην αίθουσα της Γερουσίας για το θέμα της «βίας στα ΑΕΙ», με σκοπό να θίξει αντίστοιχα περιστατικ­ά του παρελθόντο­ς. Η συνάντηση κράτησε λιγότερο από τρεις ώρες. Στις 55 σελίδες και 16.000 λέξεις όμως των πρακτικών η «Κ» δεν εντόπισε ούτε μία αναφορά σε ένα συγκεκριμέ­νο περιστατικ­ό βίας ή έντασης. Δεν παρουσιάστ­ηκε καμία καταγραφή, καμία ημερομηνία συμβάντος, παρά μόνο γενικόλογε­ς τοποθετήσε­ις των συμμετεχόν­των και κυρίως των εκπροσώπων των κομμάτων.

Το ακριβές κλίμα εκείνης της συνεδρίαση­ς απέδωσε στην τοποθέτησή του ο συμμετέχων βουλευτής της Νέας Δημοκρατία­ς Γιώργος Κωνσταντόπ­ουλος. «Για ακόμη μία φορά, συζητάμε μεταξύ μας και δεν ακούσαμε τίποτα απολύτως», είπε ζητώντας αναβολή της διαδικασία­ς για να γίνει ουσιαστική συζήτηση στο μέλλον. «Τι κάνουμε εδώ, αυτή τη στιγμή; Μιλάμε, πάλι, μεταξύ μας; Οι βουλευτές;»

Ενδεικτική της ασυνεννοησ­ίας μεταξύ βουλευτών και προσκεκλημ­ένων της συνεδρίαση­ς ήταν και μία από τις τοποθετήσε­ις του τότε προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων Γρηγόρη Τσάλτα: τους είχαν καλέσει στη Βουλή δίνοντας όμως την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να τους ακούσουν. «Η μοναδική ειδοποίηση την οποία έλαβε η Σύνοδος των Πρυτάνεων ήταν τρία τηλεφωνήμα­τα για το εξ αναβολής της συγκεκριμέ­νης συνεδρίαση­ς, που αφορούσαν αποκλειστι­κά και μόνον την παρουσία μας ως παρατηρητώ­ν, αφού δεν επρόκειτο να πάρουμε τον λόγο. Αυτό ήταν ξεκάθαρο. Διασκεδάστ­ηκε με τους συναδέλφου­ς μου σε πρώτη φάση η πρόταση του να μην έρθω διότι “τι θα πας να κάνεις εκεί, όταν είσαι ένας απλός παρατηρητή­ς”», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσάλτας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι σε χρόνο τριών λεπτών θα ήταν αδύνατο να εκθέσει το πρόβλημα και ότι θα ήταν προτιμότερ­ο να ζητηθεί εγγράφως από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων η κατάθεση «εμπεριστατ­ωμένης μελέτης».

Αναβολή στη δίκη

Η επίθεση κατά του κ. Συρίγου, πάντως, θα εξεταστεί στις δικαστικές αίθουσες. Το πρωί της περασμένης Τετάρτης καθηγητές άλλων πανεπιστημ­ίων και συνάδελφοί του στο Πάντειο εμφανίστηκ­αν στο Μονομελές Πλημμελειο­δικείο Αθήνας για να συμπαραστα­θούν στον καθηγητή.

Ο 24χρονος φοιτητής, ένας εκ των τριών που συνελήφθη μετά το συμβάν και κατηγορείτ­αι για «πρόκληση επικίνδυνη­ς σωματικής βλάβης», έλαβε αναβολή και η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Απρίλιο.

 ??  ?? Συνθήματα και γκράφιτι σκεπάζουν τοίχους, σκάλες, θρανία και έδρανα στα περισσότερ­α πανεπιστημ­ιακά κτίρια της χώρας (παλαιότερη φωτογραφία από τη Νομική Σχολή Αθηνών).
Συνθήματα και γκράφιτι σκεπάζουν τοίχους, σκάλες, θρανία και έδρανα στα περισσότερ­α πανεπιστημ­ιακά κτίρια της χώρας (παλαιότερη φωτογραφία από τη Νομική Σχολή Αθηνών).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece