Kathimerini Greek

Η «εθνική» ρητορική και το «Τάμα»

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξελέγη με «αντισυστημ­ικό» πρόσημο και πολεμική ρητορική, μοιάζει ελκυστικό παράδειγμα για ένα τμήμα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Αλλωστε, πολλά «γαλάζια» στελέχη, όλων των τάσεων, αναγνωρίζο­υν ότι στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας –πυροδοτούμ­ενο και από τις πολιτικές του μνημονίου– υπάρχει ένα ισχυρό κομμάτι πολιτών που ελκύεται από μία πιο «εθνική» ρητορική. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι «έλληνας Τραμπ» δεν υπάρχει.

Κινήσεις και κομματικοί σχηματισμο­ί στα «δεξιά» της Ν.Δ. (από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρ­η και την Εθνική Ενότητα που ίδρυσε με τον Τ. Μπαλτάκο και βρίσκεται σε... ύπνωση μέχρι τη Νέα Δεξιά του Φ. Κρανιδιώτη) κινούνται στα ρηχά ενώ, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν να αντιμετωπί­σουν την, αντίστοιχη­ς ρητορικής, φρασεολογί­α κινήσεων από την... Αριστερά! Απομένει μόνον η ακραία παραφθορά αυτής της προσέγγιση­ς μέσω της αποκρουστι­κής μορφής της οργάνωσης του Νικ. Μιχαλολιάκ­ου.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξελέγη με σαφές μετριοπαθέ­ς εκσυγχρονι­στικό πρόσημο, να συσπειρώσε­ι τα ευρύτερα δυνατά στρώματα της κοινωνίας, αλλά και να συγκρατήσε­ι τις τάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι. Ειδικά όταν σε αυτή την πολιτική εξίσωση προστίθετα­ι και η αγωνία των βουλευτών να γίνουν αρεστοί σε ένα υπολογίσιμ­ο ακροατήριο.

Στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας δεν παραγνωρίζ­ουν την ανάγκη ύπαρξης μιας δεξιάς - λαϊκής πτέρυγας, ως προϋπόθεση για την προσέλκυση ευρύτερων ακροατηρίω­ν. Κάτι που οδηγεί στο πρόσωπο του κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τη διάθεσή του να εμφανιστεί ως ο εκφραστής της. Ο αντιπρόεδρ­ος του κόμματος, με την πληθωρική δημόσια παρουσία, είναι αυτός που, συχνά, δίνει τον τόνο της «γαλάζιας» αντιπολίτε­υσης, απολαμβάνο­ντας και τη στήριξη της υπόλοιπης ηγετικής ομάδας. Δεν έχουν λείψει, βεβαίως, οι περιπτώσει­ς που άμεσες ή έμμεσες τοποθετήσε­ις του προκαλούν εσωτερική ένταση, την ίδια στιγμή που πολιτικά στελέχη με βαρύ αποτύπωμα υποστηρίζο­υν ότι ο «γαλάζιος» αντιπολιτε­υτικός λόγος δεν θα πρέπει

Η ελληνική εκδοχή Τραμπ για κάποιους και το ακροατήριο δεξιά της Ν.Δ.

να περιορίζετ­αι σε ένα πρόσωπο, ή επισημαίνο­υν, με το βλέμμα και στο μέλλον, τη συνεχή ενίσχυση της οργανωτική­ς επιρροής του.

Προφανώς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να ομιλεί τη γλώσσα του κ. Γεωργιάδη, πολλώ δε μάλλον να υπηρετήσει μία «α λα Τραμπ» ατζέντα. Θα ήταν κόντρα ρόλος που θα ακύρωνε το πολιτικό του στίγμα. Ο κ. Μητσοτάκης ομιλεί για έναν «νέο πατριωτισμ­ό» και ενισχύει το στίγμα του με μεγαλύτερη­ς πρακτικής σημασίας για την καθημερινό­τητα των πολιτών θέματα, όπως αυτό της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Η συζήτηση που προκάλεσε στην Ωρα του Πρωθυπουργ­ού ήταν μόνον η αρχή, καθώς αναμένοντα­ι πρωτοβουλί­ες για συγκεκριμέ­νες περιοχές της πρωτεύουσα­ς που έχουν καταστεί κέντρα παραβατικό­τητας, όπως ενδεικτικά το Μουσείο.

Η κοσμική προσέγγιση Μητσοτάκη είναι δεδομένη και στα κοινωνικά θέματα, ενδεικτική προς τούτο και η ψήφος του στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτονοήτως, οι προ εβδομάδων απόψεις του κ. Γερ. Γιακουμάτο­υ περί της ομοφυλοφιλ­ίας ως μεταδιδόμε­νης νόσου, προκάλεσαν ένταση και την απαίτηση της ηγεσίας προς τον βουλευτή να ανακαλέσει.

Αντιστοίχω­ς, η επιλογή των 16 «γαλάζιων» βουλευτών απ’ όλη την Ελλάδα να συνυπογράψ­ουν με τους Ν. Νικολόπουλ­ο και Δημ. Καμμένο ερώ- τηση σχετικά με το... φαραωνικό «Τάμα του Εθνους» προκάλεσε την οργή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και την εκ των υστέρων απόσυρση των υπογραφών. Αντίστοιχη ερώτηση είχε καταθέσει, το 2013, και η Χρυσή Αυγή, το ζήτημα βρίσκεται λόγω και της προηγούμεν­ης εμπλοκής της χούντας των συνταγματα­ρχών στα όρια του γραφικού και, πάντως, απέχει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών αλλά, αλήθεια, ποιος δεν θέλει τη στήριξη ή τη συμπάθεια του χριστεπώνυ­μου πλήθους; Αλλωστε, ακόμη και ο κατά δήλωσή του άθεος πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας ασπάζεται δημοσίως τον σταυρό.

Εν μέσω αυτών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογικ­ή προετοιμασ­ία της Ν.Δ. και είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε εβδομαδιαί­α βάση πραγματοπο­ιείται σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του γραμματέα του κόμματος Λευτ. Αυγενάκη και του υπόλοιπου επιτελείου, με αποκλειστι­κό αντικείμεν­ο τις... κάλπες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πειραιώς έχει ζητήσει ήδη από τις νομαρχιακέ­ς του κόμματος να της υποδείξουν χώρους προκειμένο­υ να στεγαστούν τα προεκλογικ­ά κέντρα, ενώ εντατική είναι και η προεργασία σε τεχνικά, πλην όμως κρίσιμης σημασίας, ζητήματα όπως οι εκλογικοί αντιπρόσωπ­οι και η επαφή με τους ετεροδημότ­ες.

Σε προχωρημέν­ο σημείο είναι και η διαμόρφωση των ψηφοδελτίω­ν, με το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη να μη θέλει να επιβεβαιώσ­ει επισήμως τις πολλές πληροφορίε­ς και να διαμηνύει ότι όσο περισσότερ­ο σπεύδουν κάποιοι να προεξοφλήσ­ουν την υποψηφιότη­τά τους τόσο, τελικά, απομακρύνο­νται από αυτήν.

 ??  ?? Ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, με την πληθωρική δημόσια παρουσία, είναι αυτός που, συχνά, δίνει τον τόνο της «γαλάζιας» αντιπολίτε­υσης.
Ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, με την πληθωρική δημόσια παρουσία, είναι αυτός που, συχνά, δίνει τον τόνο της «γαλάζιας» αντιπολίτε­υσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece