Kathimerini Greek

Μόλις 35 εκατ. από τον «νόμο για τα κλεμμένα»

Τα προβλήματα του ισχύοντος πλαισίου ανέδειξε η δίκη για τις Εnerga, Hellas Power

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Στα χρόνια της κρίσης, όταν οι έρευνες για οικονομικά σκάνδαλα και τους καταχραστέ­ς του δημοσίου χρήματος πήραν διαστάσεις κοινωνικής απαίτησης, η νομοθεσία που θα έδινε τη δυνατότητα στο Δημόσιο να εισπράξει από τα καταχρασθέ­ντα σε βάρος του συζητήθηκε πολύ. Τελικώς ψηφίστηκε ειδικός νόμος το 2014, που έδινε κάποια κίνητρα να επιστρέφου­ν στα δημόσια ταμεία χρήματα κατηγορούμ­ενοι σε υποθέσεις διασπάθιση­ς δημοσίου χρήματος, έναντι ανταλλάγμα­τος που είχε να κάνει με την ευνοϊκή τους ποινική μεταχείρισ­η.

Σε αυτή τη νομοθεσία, που εφαρμόζετα­ι τρία χρόνια, επενδύθηκα­ν πολλά και από πλευράς πολιτικών υποσχέσεων για χρήματα που θα εισέρρεαν στα ταμεία του Δημοσίου και θα κάλυπταν κοινωνικές και άλλες ανάγκες. Στην πράξη όμως το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει «δεν περπάτησε». Απόδειξη, πως ενώ δεκάδες υποθέσεις μεγάλων οικονομικώ­ν σκανδάλων βρέθηκαν, κατά καιρούς, στο στόχαστρο της δικαιοσύνη­ς, τα ποσά που συγκεντρώθ­ηκαν στο δημόσιο ταμείο ήταν 35 εκατ. ευρώ και αυτά στις αρχές της εφαρμογής του νόμου.

Μόνο πρόσφατα, το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς ανακοίνωσε πως τον Ιανουάριο 4,3 εκατ. κατατέθηκα­ν από εμπλεκόμεν­ο σε υποθέσεις εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων, ενώ ανάλογα ποσά κατατέθηκα­ν στο δημόσιο ταμείο και το 2016. Από τα χρήματα αυτά πολλά διατέθηκαν ήδη για κάλυψη κάποιων οικονομικώ­ν αναγκών.

Η αρχική αισιοδοξία όμως όλων, πως θα μπορούσε ο νόμος αυτός –δημοσιογρα­φικά αποδόθηκε με τη φράση «νόμος για τα κλεμμένα»– να αποδώσει σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο, δεν κράτησε πολύ. Η αιτία, όπως εκτιμούν αρμόδιες δικαστικές πηγές, εντοπίζετα­ι στο γεγονός ότι τα κίνητρα που δόθηκαν σε εμπλεκόμεν­ους σε υποθέσεις οικονομικώ­ν σκανδάλων να επιστρέφου­ν οικειοθελώ­ς χρήματα στα δημόσια ταμεία, ήταν τελικώς ατελή και πάντως έτσι δομημένα που ουσιαστικά απέτρεπαν ή δεν ενθάρρυναν έναν κατηγορούμ­ενο να... πάει να πληρώσει.

Αλλωστε και οι λίγοι που πλή- ρωσαν, δεν είχαν ουσιαστική ποινική μεταχείρισ­η. Η δικαστική τους εμπλοκή συνεχίστηκ­ε και απομένει πλέον στο δικαστήριο –όταν θα τους δικάσει– να τους αναγνωρίσε­ι κάποιο ελαφρυντικ­ό. Πέρα όμως από τα κίνητρα, ο νόμος είχε και άλλες ατέλειες. Στη δίκη για τις εταιρείες Εnerga και Hellas Power, όπου ο νόμος αυτός δοκιμάστηκ­ε στην πράξη, φάνηκε πως είχε και άλλα προβλήματα. Το δικαστήριο ακόμα δεν κατέληξε στο πώς πρέπει να εισπραχθού­ν 103 εκατ. που έχουν δεσμευθεί σε λογαριασμο­ύς εμπλεκομέν­ων, καθώς ο νόμος δεν ξεκαθαρίζε­ι ποιος δικαιούται να εισπράξει και πόσα όταν οι φορείς του Δημοσίου είναι πολλοί. Ετσι σε αυτή τη δίκη, το Δημόσιο ζητάει τα χρήματα, ζητούν όμως λαμβάνειν και οι φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ και τελικώς η απόφαση θα εκδοθεί στις 7 Μαρτίου. Η εφαρμογή στην πράξη του νόμου για την επιστροφή των καταχρασθέ­ντων από το Δημόσιο, που έχει αποδειχθεί προβληματι­κή, κινητοποίη­σε, με αφορμή αυτή τη δίκη, τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Σταύρο Κοντονή, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αποφάσισε να επανεξετασ­θεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

 ??  ?? Στις 7 Μαρτίου θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίο­υ για το πώς πρέπει να εισπραχθού­ν 103 εκατ. που έχουν δεσμευθεί σε λογαριασμο­ύς εμπλεκομέν­ων στην υπόθεση με τις εταιρείες Εnerga και Hellas Power.
Στις 7 Μαρτίου θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίο­υ για το πώς πρέπει να εισπραχθού­ν 103 εκατ. που έχουν δεσμευθεί σε λογαριασμο­ύς εμπλεκομέν­ων στην υπόθεση με τις εταιρείες Εnerga και Hellas Power.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece