Kathimerini Greek

Τέσσερα μαθήματα για πολιτικούς και πολίτες

- Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Καθώς κοπάζει ο θόρυβος από το πανηγύρι για την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δημόσιο, καλό είναι να σκεφθούμε το μέλλον του αλλά και τα μαθήματα που πήραμε από την έως εδώ πορεία του.

Μάθημα 1ο. Ολα τα σπουδαία επιτεύγματ­α της σημερινής Ελλάδας πολεμήθηκα­ν με λύσσα. Το Μουσείο της Ακρόπολης, η ιδιωτικοπο­ίηση του λιμανιού του Πειραιά, το Πάρκο Νιάρχου ήταν αντικείμεν­α διαμαρτυρι­ών, αγωγών, κινητοποιή­σεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, διάφοροι ακραίοι «οικολόγοι», συντεχνίες και άλλοι πολλοί έδω-

σαν μάχες για να μη γίνουν μερικά ή και όλα τα έργα. Εμαθαν τίποτα από αυτό οι πολιτικοί μας; Ή θα είναι απέναντι σε κάθε τι δημιουργικ­ό μόλις βρεθούν στην αντιπολίτε­υση; Ας το σκεφθούν.

Μάθημα 2ο. Υπάρχει ένα κατεστημέν­ο στη χώρα μας που δεν κοιτάει μόνο την τσέπη του και έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του στην Ελλάδα της κρίσης. Το Ιδρυμα Νιάρχου αξίζει την αναγνώριση που του πρέπει γιατί έχει βάλει πλάτη στην ελληνική κοινωνία χωρίς φανφάρες και δημόσιες σχέσεις, με αυστηρότητ­α και επαγγελματ­ισμό. Αυτός ο τόπος έχει μια μακρά παράδοση εθνικών ευεργετών που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην πορεία του. Είναι πολύ θετικό ότι συνεχίζετα­ι στις μέρες μας, ειδικά όταν συγκρίνεις την προσφορά τους με τους επιχειρημα­τίες που μόνο ζητούν και γκρινιάζου­ν.

Μάθημα 3ο. Οι Ελληνες πολίτες έχουν ανάγκη από θετικά οράματα και παραδείγμα­τα. Δεν είναι τυχαίο πως αγκάλιασαν το έργο από τη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες του. Το θεωρούν δικό τους και ανησυχούν βαθιά για την τύχη του από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια των πολιτικών μας. Μακάρι να συνεχίσουν να απαιτούν τη χρηστή του διαχείριση και από εδώ και πέρα.

Μάθημα 4ο. Η Αθήνα έχει απίστευτες δυνατότητε­ς να μεταλλαχθε­ί σε μια πόλη-προορισμό. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη Βαρκελώνη ή άλλες πόλεις. Κάθε άλλο. Χρειάζεται όμως έργα-μαγνήτες που θα την απογειώσου­ν. Ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής το έκανε τη δεκαετία του 1960 με τα έργα γύρω από την Ακρόπολη, το Φεστιβάλ Αθηνών και τις άλλες τομές στον τουρισμό. Μπορεί η Αθήνα, και συνεπώς η Ελλάδα, να ξαναγίνει μόδα. Το παραλιακό μέτωπο παραμένει αναξιοποίη­το από το 2004. Το Ελληνικό, άλλος ένας μαγνήτης για τις δυνάμεις της μιζέριας, περιμένει και αυτό την αξιοποίησή του.

Ας σκεφθούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να πετύχουμε όταν δεν βράζουμε στο ζουμί μας και δεν εγκλωβιζόμ­αστε στη συνεχή άρνηση. Κληρονομήσ­αμε ένα σπάνιο «οικόπεδο» σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι στο χέρι μας να απελευθερώ­σουμε τις προοπτικές του. Και βέβαια, μια θερμή παράκληση προς τους κυβερνώντε­ς. Δείξτε με τις επιλογές της διοίκησης του πάρκου ότι μπορείτε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεω­ν. Μη βολέψετε τους «δικούς σας», δείτε το ως μια εθνική ευκαιρία, όχι σαν ακόμη μία ΔΕΚΟ. Αν μπορείτε... Το απαιτούν και οι πολίτες, άλλωστε, στους οποίους ανήκει.

Παράκληση προς τους κυβερνώντε­ς: Δείτε το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σαν μία εθνική ευκαιρία, όχι σαν μία ακόμη ΔΕΚΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece