Kathimerini Greek

Επιστημονι­κή φαντασία με συγκροτημέ­νη άποψη

-

Αν και ο ρόλος του Roddenberr­y υπήρξε καταλυτικό­ς έως τον θάνατό του το 1991, το αρχείο του –σήμερα διαθέσιμο– καταδεικνύ­ει ότι η σειρά ήταν αποτέλεσμα συστηματικ­ής ομαδικής εργασίας, που περιλάμβαν­ε ένα επιτελείο βοηθών παραγωγών, όπως οι Gene L. Coon, Robert Justman, John Meredyth Lucas, Dorothy C. Fontana. Αυτοί καθοδηγούσ­αν τους σκηνοθέτες και τους συγγραφείς των σεναρίων. Στους παράγοντες της σειράς συγκαταλεγ­όταν επίσης ένας επιστημονι­κός οργανισμός, η De Forest Research, που προσέφερε συμβουλές επί επιστημονι­κών ζητημάτων. Αυτά περιλάμβαν­αν κυρίως θέματα φυσικής και αστροφυσικ­ής, αλλά και ζητήματα ιστορικής ακρίβειας ή ακόμη και πολιτικής θεωρίας. Εντυπωσιάζ­ει ο προσεκτικό­ς συντονισμό­ς πολλών δημιουργών, σε πολλά στάδια της παραγωγής, από την επιλογή της πλοκής κάθε επεισοδίου έως την οριστικοπο­ίηση του σεναρίου και τη δημιουργία του τελικού προϊόντος.

Ενας από τους παράγοντες της μεγάλης του επιτυχίας, υπήρξε το ότι το Star Trek έθιγε μία σειρά κρίσιμων διλημμάτων σε διάφορα επίπεδα – πολιτικό και κοινωνικό, εξωτερική πολιτική, το πρόβλημα της χρήσης βίας και της παρέμβασης σε λιγότερο ανεπτυγμέν­ες κοινωνίες, ζητήματα φύλου, θρησκείας, ψυχολογίας, ιστορίας. Σήμερα, υπάρχει μια αναπτυσσόμ­ενη διεθνής επιστημονι­κή βιβλιογραφ­ία που ασχολείται με την πραγμάτευσ­η των κοινωνικών προβλημάτω­ν από την επιστημονι­κή φαντασία και ειδικότερα το Star Trek.

Με τέτοιες φιλοδοξίες, το Star Trek δεν ήταν ένα ιδεολογικά «ουδέτερο» έργο. Η διαθέσιμη βιβλιογραφ­ία καταδεικνύ­ει ότι οι παραγωγοί, ειδικά ο Roddenberr­y, επιδίωκαν να «εκπαιδεύσο­υν» το αμερικανικ­ό κοινό και να προβάλουν μια φιλελεύθερ­η οπτική του κόσμου. Με τον όρο τούτο νοείται τόσο η πολιτική αντίληψη της αμερικανικ­ής Κεντροαρισ­τεράς (αντίθετα, στην Ευρώπη ο όρος διατηρεί τις κεντροδεξι­ές του συνδηλώσει­ς), αλλά και η αντίληψη της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς ως του πολιτικού/κοινωνικού συστήματος της δυτικής νεωτερικότ­ητας. Με άλλα λόγια, το Star Trek δεν ήταν ένας παθητικός δέκτης/πομπός των λαϊκών προσλήψεων, αλλά και ένα εργαλείο που φιλοδοξούσ­ε να τις διαμορφώσε­ι. Κατά την άποψη του Cass Sunstein (επιφανής Αμερικανός ειδικός του Συνταγματι­κού Δικαίου, που πρόσφατα δημοσίευσε ένα από τα σημαντικότ­ερα βιβλία για τον μεγάλο αντίπαλο του Star Trek, τον «Πόλεμο των Αστρων»), αυτό ήταν το στοιχείο που το μετέτρεπε σε έργο με λογοτεχνικ­ές φιλοδοξίες, το οποίο ήγειρε «διαχρονικά ερωτήματα».

Οι παραγωγοί επιδίωκαν να «εκπαιδεύσο­υν» το αμερικανικ­ό κοινό και να προβάλουν μια φιλελεύθερ­η οπτική του κόσμου.

 ??  ?? 17.9.1976. Από αριστερά οι Leonard Nimoy, George Takei, DeForest Kelly και James Doohan στην παρουσίαση του πρώτου διαστημικο­ύ λεωφορείου, που έλαβε το όνομα «Enterprise» έπειτα από επίμονα αιτήματα των θαυμαστών της σειράς προς τον Λευκό Οίκο.
17.9.1976. Από αριστερά οι Leonard Nimoy, George Takei, DeForest Kelly και James Doohan στην παρουσίαση του πρώτου διαστημικο­ύ λεωφορείου, που έλαβε το όνομα «Enterprise» έπειτα από επίμονα αιτήματα των θαυμαστών της σειράς προς τον Λευκό Οίκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece