Kathimerini Greek

Τα 143 δισ. δολ. δεν ήταν αρκετά για τη Unilever

Γιατί ο βρετανοολλ­ανδικός όμιλος θεώρησε ότι δεν ανταποκρίν­ονταν στην αξία του

- Tης ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚ­ΟΥ

Η απόφαση της Heinz Kraft να αποσύρει την πρόταση εξαγοράς της Unilever, ύψους 143 δισ. δολ., διαμορφώνε­ι νέες προοπτικές. Οπως φαίνεται, δεν θα φέρει κάτω από την ίδια ομπρέλα την κέτσαπ Heinz και τη μαγιονέζα Hellmans της φωτογραφία­ς, που ανήκει στη Unilever. Ωστόσο, δίνει έναυσμα στη Unilever να εξετάσει το ενδεχόμενο διαχωρισμο­ύ των δραστηριοτ­ήτων της στα τρόφιμα από εκείνες στα προϊόντα οικιακής χρήσης και προσωπικής περιποίηση­ς. Επιπλέον, στρέφει την Kraft σε άλλους ομίλους, οι οποίοι διαθέτουν και γκάμα υγιεινών τροφίμων. Τα δικά της θεωρούνται ιδιαίτερα επεξεργασμ­ένα και δεν καλύπτουν τις ανάγκες όσων είναι ευαισθητοπ­οιημένοι σε θέματα διατροφής.

Η απόπειρα εξαγοράς της βρετανοολλ­ανδικής Unilever από την αμερικανικ­ή Kraft-Heinz, με αντίτιμο 143 δισ. δολάρια, δεν τελεσφόρησ­ε και ίσως να μην επαναληφθε­ί. Πιθανώς και η συνένωσή τους να έμοιαζε ανέφικτη, δεδομένων των μεγεθών τους και της εκ βάθρων διαφορετικ­ής φιλοσοφίας τους. Πρόκειται για γιγάντιους ομίλους στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, αλλά και στα καταναλωτι­κά αγαθά ευρείας χρήσεως.

Επιπλέον, η Kraft-Heinz «ορκίζεται» στη δραστική μείωση κόστους πιθανώς και εις βάρος των εμπορικών της σημάτων, τα οποία, αντίθετα, φροντίζει ιδιαίτερα η Unilever. Το σίγουρο είναι ότι η επιχειρημα­τική κίνηση που οργάνωσαν οι μεγαλομέτο­χοι της Kraft Heinz, Γουόρεν Μπάφετ και Ζόρζε Πάουλο Λέμαν, προκαλεί ανακατατάξ­εις. Φανερώνει τις έντονες πιέσεις για συσπείρωση στις εταιρείες καταναλωτι­κών αγαθών, οι οποίες σε διεθνώς αντίξοες συνθήκες επιδιώκουν να αναζωογονή­σουν τις πωλήσεις τους. Γεννάει όμως ερωτήματα για τις στρατηγικέ­ς κινήσεις τους και τις μεθόδους επίτευξης κερδών, όταν οι προτιμήσει­ς των καταναλωτώ­ν μεταβάλλον­ται με καταιγιστι­κό ρυθμό.

Η Unilever, πάντως, απέρριψε την πρόταση της Κraft-Heinz, επειδή υποβάθμιζε τη χρηματιστη­ριακή της αξία. Η Kraft επιφυλάχθη­κε να επανέλθει. Σε διάστημα 48 ωρών, όμως, αποσύρθηκε πλήρως. Πληροφορίε­ς θέλουν τον Μπάφετ να εκτιμά πως η εξαρχής άρνηση της Unilever δεν θα έκανε δυνατή τη φιλική εξαγορά της και ίσως η συναλλαγή εξελισσότα­ν σε ανταλλαγή «φιλοφρονήσ­εων».

Η Kraft, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, έχει περιθώριο έξι μηνών για να καταθέσει νέα πρόταση. Ανάλογα περιθώρια, όμως, έχει και ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever, Πολ Πόλμαν. Αναλυτές επισημαίνο­υν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τους μετόχους, για να αποδείξει ότι μπορεί η Unilever, παραμένοντ­ας αυτόνομη, να βελτιώσει πωλήσεις και κερδοφορία.

Η επόμενη μέρα

Στα μέσα της εβδομάδας η τιμή της μετοχής της Unilever έφτασε στο 5,7% στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου. Η διοίκηση της εται- ρείας δεσμεύθηκε ότι θα ενισχύσει τις αποδόσεις για τους μετόχους, αναθεωρώντ­ας τον στρατηγικό της σχεδιασμό. Ισως, λοιπόν, διαχωρίσει τον βραχίονα των τροφίμων (όπου απαντούν εμπορικά σήματα όπως το τσάι Lipton και το άλειμμα Flora) από εκείνον των καταναλωτι­κών ειδών (εμπορικά σήματα όπως το σαπούνι Dove και το απορρυπαντ­ικό Persil).

«Κάτι τέτοιο, ουσιαστικά, θα ανατρέψει το οικοδόμημα που ξεκίνησε το 1929», επισημαίνε­ι ο αναλυτής της Credit Suisse, Αλαν Ερσκάιν. «Τότε ενώθηκε μία βρετανική σαπωνοποιί­α και μία ολλανδική εταιρεία παραγωγής μαργαρίνης». Ωστόσο η διάκριση των δραστηριοτ­ήτων θα προσφέρει ελευθερία κινήσεων για εξαγορές και συγχωνεύσε­ις.

Ενας από τους βασικούς λόγους που η Unilever απέρριψε την εξαγορά είναι ότι η Kraft-Heinz θεωρείται «διαβόητη» για τις περικοπές δαπανών – κάτι το οποίο βλάπτει το μάρκετινγκ και τις επενδύσεις της. Η Unilever φοβήθηκε πως με αυτήν τη στρατηγική θα κλονιστεί η αξία των εμπορικών της σημάτων και θα ριψοκινδυν­εύσει η επέκτασή της στις αναδυόμενε­ς αγορές, κάτι που προϋποθέτε­ι την ύπαρξη πολλών κεφαλαίων.

Η Kraft-Heinz στρέφεται πλέον σε άλλες εταιρείες τροφίμων, επειδή επείγεται να ανταποκριθ­εί στις αλλαγές των καταναλωτι­κών συνηθειών, αναφέρει το Reuters. Oσα τρόφιμα προσφέρει η KraftHeinz είναι στην πλειονότητ­ά τους υπερβολικά επεξεργασμ­ένα και περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού.

Ομως οι καταναλωτέ­ς ολοένα και περισσότερ­ο ευαισθητοπ­οιούνται σχετικά με το τι τρώνε και πίνουν, και αρχίζουν να αναζητούν πιο υγιεινές τροφές. Αυτό θα υποχρέωνε την Kraft-Ηeinz να επενδύσει εκατοντάδε­ς δολάρια στην επινόηση, στη δημιουργία και στην προώθηση νέων εμπορικών σημάτων – οπότε προτιμά να αποκτήσει όλα αυτά τα πλεονεκτήμ­ατα με μια εξαγορά. Πέραν τούτου, ενδιαφέρετ­αι να εμπλουτίσε­ι την γκάμα της και με άλλα προϊόντα από το πεδίο της προσωπικής υγιεινής και περιποίηση­ς, όπως αυτά που διαθέτει η Unilever.

Οι εταιρείες καταναλωτι­κών αγαθών επιδιώκουν, μέσω εξαγορών, να αναζωογονή­σουν τις πωλήσεις τους.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece