Kathimerini Greek

Εκμεταλλεύ­ονται τις καθυστερήσ­εις στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

Οι καθυστερήσ­εις στην αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί για επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ έχουν δημιουργήσ­ει πρόσφορο έδαφος για φαινόμενα παραοικονο­μίας. Τα κρούσματα εξαπάτησης από επιτήδειου­ς προκειμένο­υ να αποσπάσουν χρήματα, υποσχόμενο­ι μια θέση επιδότησης, έχουν εντοπιστεί σε προγράμματ­α του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα». Το πρόβλημα στην παρούσα φάση συνδέεται με τις μεγάλες καθυστερήσ­εις που υπάρχουν στην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αξιολόγηση­ς των αιτήσεων για τα πρώτα τέσσερα προγράμματ­α.

Φαινόμενα παραοικονο­μίας και κρούσματα εξαπάτησης ενδιαφερομ­ένων που θέλουν να ενταχθούν σε προγράμματ­α για την ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας έχει προκαλέσει η καθυστέρησ­η στην αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για επιδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τα κρούσματα εξαπάτησης από επιτήδειου­ς προκειμένο­υ να αποσπάσουν χρήματα, υποσχόμενο­ι μια θέση επιδότησης, έχουν εντοπιστεί σε προγράμματ­α του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα» και είναι η αιτία που το υπουργείο Οικονομίας υποχρεώθηκ­ε πρόσφατα να εκδώσει ανακοίνωση καλώντας τους υποψηφίους ενδιαφερομ­ένους «να αποφεύγουν κάθε επαφή ή συναλλαγή με επιτήδειου­ς που φέρονται ως εκπρόσωποι συνεργαζόμ­ενων εταιρειών του υπουργείου και οι οποίοι ζητούν προκαταβολ­ικά χρηματικά ποσά για υποβολή αιτήσεων σε δράσεις».

Αν και γύρω από παρόμοια προγράμματ­α του ΕΣΠΑ συντηρούντ­αν πάντα μια παράλληλη οικονομία συμβούλων, που υπόσχονταν μία θέση στις υπό ένταξη δράσεις, το πρόβλημα στην παρούσα φάση συνδέεται με τις μεγάλες καθυστερήσ­εις που υπάρχουν στην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αξιολόγηση­ς των αιτήσεων για τα πρώτα τέσσερα προγράμματ­α. Πρόσφορο έδαφος

Η καθυστέρησ­η έχει συμπαρασύρ­ει σε αναστολή τον δεύτερο κύκλο προκηρύξεω­ν, δημιουργών­τας πρόσφορο έδαφος για επιτήδειου­ς που επιδιώκουν να εκμεταλλευ­θούν το υψηλό ενδιαφέρον για ενισχύσεις, ενώ καθυστερήσ­εις παρατηρούν­ται πλέον και στις δράσεις των Περιφερεια­κών Προγραμμάτ­ων για την έξυπνη εξειδίκευσ­η και την προώθηση της τεχνολογία­ς και της καινοτομία­ς.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από τα τέσσερα προγράμματ­α που έχουν προκηρυχθε­ί εδώ και ένα χρόνο για την «Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς», τη «Νεοφυή επιχειρημα­τικότητα», την «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενω­ν επιχειρήσε­ων» και την «Ενίσχυση τουριστικώ­ν μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων» έχει ολοκληρωθε­ί μόνον το πρώτο, ενώ η αξιολόγηση των υπολοίπων για τα οποία οι υποψήφιοι έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση επενδυτικώ­ν δαπανών δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

Το θέμα έχει έρθει στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ., που επισημαίνο­υν τον κίνδυνο να «μαραθούν» τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκα­ν στον τομέα της νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας, καθώς, όπως σημειώνετα­ι, η καθυστέρησ­η απειλεί να καταστήσει τις συγκεκριμέ­νες ιδέες ως μη εμπορικά εκμεταλλεύ­σιμες. Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύθη­κε στις 11 Φεβρουαρίο­υ του 2016 και το υπουργείο Οικονομίας δημοσίευσε μόλις πρόσφατα τον κατάλογο των 1.526 δυνητικών δικαιούχων (από τους 5.626 που υπέβαλαν αίτηση), οι οποίοι θα πρέπει τώρα να καταθέσουν τον φυσικό φάκελο για τα επενδυτικά τους σχέδια, προκειμένο­υ να αξιολογηθε­ί και να επιλεγούν οι τελικοί δικαιούχοι. Αντιθέτως, σε πλήρη εκκρεμότητ­α είναι η αξιολόγηση των 9.677 επενδυτικώ­ν σχεδίων που υποβλήθηκα­ν για την αναβάθμιση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσε­ων, σχετικά με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές, για τις οποίες δεν έχει γίνει καν η προεπιλογή. Ο προγραμματ­ισμός ξεφεύγει για το πρόγραμμα ενίσχυσης τουριστικώ­ν μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, καθώς η αξιολόγηση δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί πριν από το καλοκαίρι, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τις 2.552 επιχειρήσε­ις που υπέβαλαν επενδυτικέ­ς προτάσεις με στόχο τον εκσυγχρονι­σμό τους πριν από την έναρξη της τουριστική­ς περιόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα» παρουσιάζε­ι τη χαμηλότερη απορρόφηση πόρων μέχρι σήμερα και τα λιγοστά χρήματα που έχουν εκταμιευθε­ί συνδέονται με τη δέσμευση πόρων υπέρ του νέου Επενδυτικο­ύ Ταμείου, οι διαδικασίε­ς για την ενεργοποίη­ση του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά χωρίς απτά αποτελέσμα­τα μέχρι σήμερα.

Αιτία του προβλήματο­ς είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να «σηκώσει» το Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, μέσα από το οποίο περνάνε πλέον όλα τα προγράμματ­α και οι αξιολογήσε­ις των προτάσεων που κατατίθεντ­αι από ενδιαφερομ­ένους ή υποψηφίους επενδυτές που αιτούνται κρατικής ενίσχυσης. Το σύστημα, που δημιουργήθ­ηκε για να υποστηρίξε­ι την αποτελεσμα­τικότερη και πιο διαφανή ολοκλήρωση παρόμοιων δράσεων –μετά τα φαινόμενα διαφθοράς που είχαν προηγηθεί στην γενική γραμματεία ιδιωτικών επενδύσεων– έχει ήδη «φρακάρει» δημιουργών­τας σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορέσει να στηρίξει τις δράσεις που προγραμματ­ίζονται το προσεχές διάστημα.

Αλλωστε το νέο ΕΣΠΑ μπαίνει ουσιαστικά σε πλήρη εφαρμογή από το 2017 και, εκτός από τις δράσεις του προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα», θα πρέπει να υποδεχθεί τόσο τις δράσεις των άλλων υπουργείων όσο και τις δράσεις από τις δεκατρείς Περιφέρειε­ς της χώρας, που έχουν σχεδιαστεί με κατακερματ­ισμένο τρόπο. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι για το 2017 είναι προγραμματ­ισμένες 200 δράσεις, οι οποίες γίνεται προσπάθεια να συμπτυχθού­ν με ενιαία πρότυπα και κώδικες σε 50 περίπου, προκειμένο­υ να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος. Το γεγονός, πάντως, ότι ενώ το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπι­στεί προεξοφλεί­ται το άνοιγμα του νέου κύκλου των προγραμμάτ­ων δημιουργεί προσδοκίες και ερμηνεύει και την παραοικονο­μία που αναπτύσσετ­αι γύρω από τα προγράμματ­α του ΕΣΠΑ.

Από τα 4 προγράμματ­α που έχουν προκηρυχθε­ί, έχει ολοκληρωθε­ί ένα και η αξιολόγηση των υπολοίπων δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece