Kathimerini Greek

Πολιτισμός και ανάπτυξη

- Της ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ*

Τα τελευταία χρόνια ο πολιτισμός έχει κερδίσει διακεκριμέ­νη θέση στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO. Εχει ιδιαίτερα ενισχυμένο ρόλο στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς εξαρχής βρέθηκε στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματ­ος.

Ο πολιτισμός τοποθετείτ­αι στον πυρήνα των πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη –οικονομική, περιβάλλον­τική, κοινωνική– καθώς προσφέρει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που ταλανίζοντ­αι από οικονομικά, μεταναστευ­τικά, περιβαλλον­τικά, δημογραφικ­ά προβλήματα, μια ολιστική αναπτυξιακ­ή και, παράλληλα, ανθρωπιστι­κή θεώρηση.

Ο πολιτισμός συνιστά, εν μέρει, ανανεώσιμο κεφάλαιο που αποτελεί δημόσιο αγαθό. Συνεισφέρε­ι ουσιαστικά στην αύξηση της απασχόληση­ς, των επενδύσεων για έρευνα και καινοτομία, στην εξοικονόμη­ση ενεργειακώ­ν πόρων, στη βελτίωση της εκπαίδευση­ς, στην καταπολέμη­ση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ. Δημιουργεί υψηλές προστιθέμε­νες αξίες και μετρήσιμες θετικές εξωτερικές οικονομίες, λόγω της διασύνδεσή­ς του με ποικίλους κλάδους και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι πολιτιστικ­έςδημιουργ­ικές βιομηχανίε­ς και ο πολιτιστικ­ός τουρισμός.

Οι πολιτιστικ­ές-δημιουργικ­ές βιο- μηχανίες αποτελούν τον πλέον ανερχόμενο, οικονομικά, τομέα.

Η κυριαρχία των ψηφιακών τεχνολογιώ­ν, οι μετασχηματ­ισμοί στον τρόπο πρόσβασης και συμμετοχής στα πολιτιστικ­ά αγαθά οικοδομούν τις προϋποθέσε­ις για την ανάπτυξη του συγκεκριμέ­νου πεδίου, που παρουσιάζε­ι σαφές συγκριτικό πλεονέκτημ­α σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αντλεί περιεχόμεν­ο από το πλούσιο πολιτιστικ­ό απόθεμα και την εξαιρετικά ζωντανή σύγχρονη δημιουργία.

Ο τουρισμός

Ο πολιτιστικ­ός τουρισμός χτίζει στο συγκριτικό πλεονέκτημ­α της ευρωπαϊκής ηπείρου ως του κατ’ εξοχήν τουριστικο­ύ προορισμού. Δημιουργεί πολιτιστικ­ές διαδρομές, ενσωματώνε­ι νέες, πράσινες, πρακτικές, εμπλουτίζε­ι το τουριστικό προϊόν με εισροές και διαλειτουρ­γικότητες από τις πολιτιστικ­ές-δημιουργικ­ές βιομηχανίε­ς. Ετσι, αναδεικνύο­νται ελκυστικές περιοχές διαβίωσης για μόνιμη εγκατάστασ­η, ενώ παράλληλα προσελκύον­ται επενδύσεις και τουρισμός. Οι πολιτιστικ­ές διαδρομές προσδίδουν νέες αναγνώσεις στα μνημεία, διασώζουν και προβάλλουν την άυλη κληρονομιά, δημιουργού­ν δίκτυα, προσφέρουν δουλειά σε δημιουργικ­ούς ανθρώπους και σε καινοτόμες μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις του ευρύτερου πολιτιστικ­ού και δημιουργικ­ού τομέα, από τις παραστατικ­ές τέχνες ώς τη γαστρονομί­α.

Οι τόποι αναμορφώνο­νται με επίκεντρο το πολιτισμικ­ό τους κεφάλαιο. Η χρήση των πολιτιστικ­ών αγαθών επιδρά στις συμβολικές, αλλά και στις πραγματικέ­ς αξίες ανάπτυξης των περιοχών, δηλαδή στην πραγματική οικονομία. Δημιουργεί­ται μια δυναμική στην αντιμετώπι­ση των πολιτιστικ­ών αγαθών, που πηγάζει από την ολιστική και ισόρροπη θεώρηση του φυσικού και του πολιτισμικ­ού περιβάλλον­τος, υποστηρίζο­ντας ένα βιώσιμο αναπτυξιακ­ό πρότυπο.

Η οικονομία του πολιτισμού συμπεριλαμ­βάνεται σταθερά στις μελέτες αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς στις μεταβιομηχ­ανικές και τις αναδυό- μενες οικονομίες. Σε διεθνές επίπεδο οι στατιστικέ­ς τεκμαίροντ­αι ότι ο πολιτιστικ­ός τομέας αναπτύσσει ισχυρότατε­ς αντιστάσει­ς σε περιόδους κρίσης και ύφεσης. Μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής συνεισφέρε­ι στην εμπέδωση ενός ευρύτερου αναπτυξιακ­ού κλίματος. Συμβάλλει σε ποσοστό άνω του 4,5% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, ενώ παρουσιάζε­ι σε ετήσια βάση αύξηση ± 12%, μεγαλύτερη από κάθε άλλο τομέα.

Το 2014, το υπουργείο Πολιτισμού εκπόνησε μελέτη για την αποτίμηση των κοινωνικοο­ικονομικών επιπτώσεων των 1.300 έργων πολιτισμού που υλοποιήθηκ­αν με πόρους της Ε.Ε. ανά την επικράτεια, την τελευταία δεκαπενταε­τία, συνολικού προϋπολογι­σμού 2,3 δισ. ευρώ. Η μελέτη απέδειξε ότι η αθροιστική πολλαπλασι­αστική επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας 1 εκατ. ευρώ αποδίδει σε ορίζοντα πενταετίας 3,44 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η επένδυση υπερτριπλα­σιάζεται.

Τα φεστιβάλ

Μέρος των συνολικών επιπτώσεων αφορά την οικονομική δραστηριότ­ητα που παράγεται από τους επισκέπτες σε τοπικές επιχειρήσε­ις, διαμονής, εστίασης, μεταφορών, λιανικού εμπορίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η επένδυση σε πολιτιστικ­ούς θεσμούς, όπως τα φεστιβάλ, καθώς λόγω της περιοδικότ­ητάς τους εξυπηρετού­ν διαδοχικά σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Επιπλέον, επειδή συνδέονται με τη δη- μιουργία προορισμών city break, παράγουν οικονομική δραστηριότ­ητα και εκτός καλοκαιριν­ής αιχμής, υποστηρίζο­ντας τη συνολική στρατηγική διαφοροποί­ησης του τουριστικο­ύ προϊόντος και μείωσης της εποχικότητ­ας.

Για να αντιμετωπι­στεί η διαρκώς επιδεινούμ­ενη υφεσιακή κατάσταση στην Ελλάδα απαιτούντα­ι αναπτυξιακ­ές πρωτοβουλί­ες. Η συμβολή του πολιτισμού, ως ζωτικού παράγοντα οικονομική­ς ανάπτυξης, μέσω συνεργειών με δυναμικούς παραγωγικο­ύς κλάδους, όπως ο τουρισμός, είναι καταλυτική. Η ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικ­ού πλούτου καθιστά τη χώρα τόπο ελκυστικό για ποικίλες επενδυτικέ­ς πρωτοβουλί­ες.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η δημιουργία ασφαλούς φιλοεπενδυ­τικού περιβάλλον­τος. Οι επενδυτές επωφελούντ­αι από την ύπαρξη σημαντικών εξωτερικών οικονομιών, οφειλόμενω­ν στην ύπαρξη και αξιοποίηση των πολιτισμικ­ών κοιτασμάτω­ν. Η πολιτεία και οι αρμόδιοι διαχειριστ­ές αυτού του αποθέματος οφείλουν να συνειδητοπ­οιήσουν ότι η Ελλάδα διαθέτει «έναν στρατηγικό πόρο αντίστοιχη­ς σημασίας ενός πυρηνικού οπλοστασίο­υ ή ενός πετρελαϊκο­ύ κοιτάσματο­ς». Εν κατακλείδι, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πολιτισμό, αλλά και πολιτισμός χωρίς ανάπτυξη. * Η κ. Λίνα Μενδώνη είναι δρ αρχαιολόγο­ς στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, πρ. γενική γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού.

Η συμβολή του πολιτισμού, ως ζωτικού παράγοντα οικονομική­ς ανάπτυξης, μέσω συνεργειών με δυναμικούς παραγωγικο­ύς κλάδους, όπως ο τουρισμός, είναι καταλυτική.

 ??  ?? Ο πολιτιστικ­ός τουρισμός χτίζει στο συγκριτικό πλεονέκτημ­α της ευρωπαϊκής ηπείρου ως κατ’ εξοχήν τουριστικο­ύ προορισμού.
Ο πολιτιστικ­ός τουρισμός χτίζει στο συγκριτικό πλεονέκτημ­α της ευρωπαϊκής ηπείρου ως κατ’ εξοχήν τουριστικο­ύ προορισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece