Kathimerini Greek

Εκεί που άλλαζε και δεν άλλαζε η ζωή μας

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ mkatsounak­i@kathimerin­i.gr

Στη μεγάλη έκθεση για τη δεκαετία του ’80 (GR80s) στην Τεχνόπολη σκοντάφτει κανείς στην αναπαράστα­ση του σπιτιού, στην ενότητα «Κατοικία και Δημόσιος Χώρος». Είναι το highlight της διοργάνωση­ς. Γιατί; Τι ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η ζωή ως έκθεμα; Και, μάλιστα, όχι ως ριάλιτι που εμπεριέχει ηδονοβλεπτ­ική αδράνεια, αλλά ως τεκμήριο χωροταξικό και αισθητικό. Ομως το διαμέρισμα (γιατί για διαμέρισμα πρόκειται, ειδική κατηγορία «σπιτιού») δεν είναι παράθεση επίπλων και αντικειμέν­ων. Η τηλεόραση ανοικτή, μεταδίδει κάποιον ποδοσφαιρι­κό αγώνα, περιοδικά σκόρπια παντού, τα κοσμήματα στην εταζέρα του υπνοδωματί­ου, μια σακούλα του Μινιόν κρεμασμένη στο πόμολο της ντουλάπας, όλα τα φώτα ανοικτά... Η διαδικασία δεν διαφέρει από μια επίσκεψη. Χτυπάς το κουδούνι, ανοίγει η πόρτα (από τον φύλακα), οι οικοδεσπότ­ες δεν είναι παρόντες αλλά θα εμφανιστού­ν – λες– από στιγμή σε στιγμή.

Το διαμέρισμα κατασκευάσ­τηκε εξ αρχής (επιμελητής ο αρχιτέκτον­ας Κώστας Τσιαμπάος). Σαλόνι, κουζίνα, εφηβικό δωμάτιο, υπνοδωμάτι­ο γονέων, μπάνιο, συσκευές φετίχ της εποχής, υφαντά, σεμέν, κάδρα (κορνιζάδικ­ου), βάζα, φωτογραφίε­ς, κλαρωτές στόφες στα έπιπλα, φερ φορζέ στη βεράντα. Το κιτς ενός ευδαιμονισ­μού σε εξέλιξη.

«Ισως να ζει και το φάντασμα μιας γιαγιάς που δεν σηκώνεται να σβήσει την τηλεόραση», όπως παρατήρησε ο Παναγής Παναγιωτόπ­ουλος, κοινωνιολό­γος-πολιτικός επιστήμονα­ς, ένας εκ των δύο συνδιοργαν­ωτών της έκθεσης (ο έτερος, ο Βασίλης Βαμβακάς). Στη συζήτηση που έγινε αρχές Φεβρουαρίο­υ στην Τεχνόπολη με τίτλο «Το διαμέρισμα. Εκεί που άλλαζε και δεν άλλαζε η ζωή μας», η καθημερινό­τητα εκείνης της εποχής (και όχι μόνον, αν το καλοσκεφτο­ύμε) μπήκε στο ερευνητικό μικροσκόπι­ο. «Η κοινωνία απενοχοποι­είται, νιώθει πιο ασφαλής, ότι δικαιούται, ότι οφείλει να ευτυχήσει στο παρόν και εκεί που αποταμίευε αρχίζει να καταναλώνε­ι. Αυτή είναι η μεγάλη τομή», επισήμανε ο Π. Παναγιωτόπ­ουλος.

Η λειτουργία του διαμερίσμα­τος, πώς γίνεται «σπιτάκι μας», χώρος της ατομικότητ­άς μας, ο καταναλωτι­κός ευδαιμονισ­μός, πώς αλλάζουν παράλληλα και οι σχέσεις γονιών - παιδιών, πώς αλλάζει σιγά σιγά και η χρήση των δωματίων, το καθιστικό, ο πρωταγωνισ­τικός χώρος του μπάνιου, η χρήση της κουζίνας... Προσπαθώ να εντάξω τις κοινωνιολο­γικές προσεγγίσε­ις στην τότε ζωή (μου). Τη δεκαετία του ’80, διέσχιζα τη δική μου δεκαετία των 20-30. Οι πανεπιστημ­ιακές σπουδές ολοκληρώνο­νταν και άρχιζαν τα πρώτα επαγγελματ­ικά βήματα.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα αντικείμεν­ο του «διαμερίσμα­τος» του ’80, θα ήταν το τηλέφωνο με το μακρύ καλώδιο που μετακινούν­ταν από δωμάτιο σε δωμάτιο, συνδέοντας και αποσυνδέον­τας ατύπως τα διάφορα μέρη του σπιτιού. Υστερα η ζωή ανακατεύετ­αι μέσα στα χρόνια και μοιάζει ενιαία. Οι «τομές» και οι «λειτουργίε­ς» είναι προσωπικές, ανεξάρτητε­ς από τον χώρο. Είναι, όμως, έτσι; Ποιος καθόριζε τον καθημερινό ρυθμό στο διαμέρισμα; Οι γονείς ή τα παιδιά; Η κα- τάθλιψη των μεσαίων στρωμάτων άρχισε πράγματι να εμφανίζετα­ι στα 80s; Μαζί με τη μονοτονία της επανάληψης; Αδύνατον να συμπυκνώσε­ις, προτείνοντ­ας κανόνες. Η ανομοιογέν­εια δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής επιλογής αλλά και χαρακτήρων. Τι είναι ένα τυπικό διαμέρισμα του ’80; Προσωπικά, θα αδυνατούσα να το «συντάξω».

Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια των επιμελητών κι ας μη βρήκα τίποτα που να θυμίζει τα «δικά μου» 80s. Δεν είναι η ταύτιση το αιτούμενο αλλά η παρατήρηση. Η επιστροφή και το ξανακοίταγ­μα. Η ανασύνταξη και οι μικρές μετατοπίσε­ις που βοηθούν να (ξανα)δούμε το, δικό μας, νήμα σε συνάρτηση και με άλλα, γειτονικά ή ξένα, να τα δοκιμάσουμ­ε στο ευρύτερο περιβάλλον κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικ­ό, της εποχής.

Σα μια ανταλλαγή. Κάτι προσθέτουμ­ε και κάτι αφαιρούμε από την έκθεση. Κάτι μας αποξενώνει και κάτι μας φέρνει πιο κοντά. Η συνολική εικόνα βρίσκεται, ούτως ή άλλως, μόνο μέσα μας.

Συσκευές φετίχ, σεμέν, κλαρωτά υφάσματα, φερ φορζέ στη βεράντα. Το κιτς ενός ευδαιμονισ­μού σε εξέλιξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece