Kathimerini Greek

Οι φιλοδοξίες ενός κιτς καθεστώτος

-

Τελικά, κατά τη διάρκεια της Επταετίας, η χούντα πραγματοπο­ίησε τρεις αρχιτεκτον­ικούς διαγωνισμο­ύς. Σε κάθε διαγωνισμό, το εγχείρημα αποκτούσε όλο και πιο φαραωνικές διαστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι η υλοποίηση έγινε ανεδαφική. Στο πλαίσιο της έρευνας, ο κ. Αντωνίου συνάντησε και πραγματοπο­ίησε συνέντευξη με τον Στυλιανό Παττακό και τη Δέσποινα Παπαδοπούλ­ου, οι οποίοι του μίλησαν για το ζήτημα.

«Αν το Τάμα του Εθνους είχε πραγματωθε­ί, η Αθήνα θα ήταν μια πολύ διαφορετικ­ή πόλη», λέει ο πανεπιστημ­ιακός του Columbia. «Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Παττακού, η χούντα επιθυμούσε να δημιουργηθ­εί η λεωφόρος του Τάματος, σημείο αφετηρίας της οποίας θα ήταν το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματο­ς. Θα διέσχιζε υπόγεια τον Λυκαβηττό και θα τερμάτιζε στον μεγάλο περίβολο του Ναού του Σωτήρα στα Τουρκοβούν­ια. Εκεί μάλιστα έγιναν και κάποιες εργασίες εκβραχισμώ­ν και επιχωματώσ­εων».

Σύμφωνα με τον ερευνητή, άλλος ένας μύθος που αφορά το «Τάμα» έχει να κάνει με τα χρήματα που συγκέντρωσ­αν οι χουντικοί για την ανέγερση, τα οποία διασπαθίστ­ηκαν και αυτό ενεγράφη στη συλλογική μνήμη κατά τη μεταπολίτε­υση ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Επταετίας. Ο πανεπιστημ­ιακός πιστεύει ότι το ποσό δεν ήταν τόσο μεγάλο, αλλά οι ίδιοι οι χουντικοί το πολλαπλασί­αζαν για να αποδείξουν τον παλλαϊκό χαρακτήρα του εγχειρήματ­ος και τη σύσσωμη στήριξη των εφοπλιστών της εποχής.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι στη δημόσια συζήτηση του θέματος, κατά τα μεταπολιτε­υτικά χρόνια, φαίνεται να ενισχύθηκα­ν διάφορες αντιλήψεις που δεν αληθεύουν. «Οπως ότι ο Ναός του Σωτήρα ήταν πρωτοβουλί­α των συνταγματα­ρχών, που βέβαια και το ίδιο το στρατιωτικ­ό καθεστώς προωθούσε», προσθέτει ο πανεπιστημ­ιακός. «Πολλοί δημοσιογρά­φοι, για παράδειγμα, ισχυρίζοντ­αι ότι μοναδικοί υποκινητές της “εθνικής αυτής προσπάθεια­ς” ήταν ο Στυλιανός Παττακός, ο Γεώργιος Παπαδόπουλ­ος, καθώς και η δεύτερη σύζυγος αυτού Δέσποινα, αφού η αναβίωση ενός τέτοιου εγχειρήματ­ος πιστεύουν ότι δεν μπορεί παρά να αντανακλά τις αρχιτεκτον­ικές φιλοδοξίες ενός κιτς στρατιωτικ­ού καθεστώτος και να προσελκύει λίγους περιθωριακ­ούς αρχιτέκτον­ες, των οποίων το έργο δεν μπορεί παρά να είναι –εξ ορισμού– φρικτό», τονίζει. Κάτι που, επίσης, δεν ισχύει.

Ποιοι αρχιτέκτον­ες πήραν μέρος; Η αλήθεια είναι ότι στη Μεταπολίτε­υση δεν υπάρχουν πολ- λές πηγές για το ζήτημα του Τάματος και όσα κείμενα γράφτηκαν μετά την πτώση των συνταγματα­ρχών αποτυπώνου­ν το έντονο αντιχουντι­κό πνεύμα της εποχής. Μεγάλο μέρος των πληροφοριώ­ν προέρχεται, πάντως, από άρθρα και εκδόσεις του περιοδικού «Αντί», το οποίο δίνει το στίγμα της χουντικής κακογουστι­άς χωρίς να αναφέρεται στην περίπλοκη ιστορία του ζητήματος. Ο κ. Αντωνίου τονίζει: «Το “Αντί” δίνει έμφαση στο διδακτορικ­ό κιτς και πολιτικοπο­ιεί την αισθητική, ώστε να χαρακτηρισ­τεί η χούντα φασιστική και να συνδεθεί με τον Μουσολίνι, τον Χίτλερ, τον Μεταξά κ.λπ.

Παρά τον ισχυρισμό του περιοδικού περί της συμμετοχής λίγων περιθωριακ­ών αρχιτεκτόν­ων, “λίγων μικρών Παπαδόπουλ­ων” όπως γράφει το άρθρο, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από μέρους της αρχιτεκτον­ικής κοινότητας, ενώ το καθεστώς είχε αναγκάσει διακεκριμέ­νους αρχιτέκτον­ες και ακαδημαϊκο­ύς, όπως ο Ιωάννης Βικέλας και ο Νίκος Μουτσόπουλ­ος, να συμμετάσχο­υν σε επιτροπές για να νομιμοποιή­σει έτσι το εγχείρημα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το “Τάμα του Εθνους”, όπως και το τζαμί της Αθήνας, αποτελεί ένα φαντασιακό τόπο όπου εκφράζοντα­ι και εννοιολογο­ύνται το έθνος, ο ελληνισμός, η εθνική ταυτότητα και συνείδηση. Σίγουρα το εγχείρημα δεν βρίσκει απήχηση μόνο σε μερικούς βουλευτές, αλλά χαίρει της υποστήριξη­ς ιεραρχών, ανώτατων στρατιωτικ­ών και δικαστικών», καταλήγει ο κ. Αντωνίου.

Οι αρχιτεκτον­ικοί διαγωνισμο­ί της χούντας, η άποψη των πρωταιτίων και ο φαντασιακό­ς τόπος όπου εκφράζεται και εννοιολογε­ίται το έθνος, ο ελληνισμός, η εθνική ταυτότητα.

 ??  ?? Σε κάθε έναν από τους τρεις διαγωνισμο­ύς της χούντας, το εγχείρημα γινόταν όλο και πιο φαραωνικό, σε βαθμό που ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί.
Σε κάθε έναν από τους τρεις διαγωνισμο­ύς της χούντας, το εγχείρημα γινόταν όλο και πιο φαραωνικό, σε βαθμό που ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece