Kathimerini Greek

Αποκαλύπτε­ται η ιστορία της ακταιωρού «Φαέθων»

Μισό αιώνα μετά τη βύθιση της ακταιωρού «Φαέθων», οι κυπριακές αρχές προσπαθούν μέσω DNA να ταυτοποιήσ­ουν οστά πεσόντων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Στις 8 Αυγούστου 1964 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την ελληνική ακταιωρό «Φαέθων» στην Κύπρο, σκοτώνοντα­ς έξι Ελληνες. Για χρόνια το κράτος δεν αποκάλυπτε στις οικογένειε­ς των πεσόντων τι είχε συμβεί. Η αλήθεια κρύφτηκε υπό τον μανδύα του «άκρως απορρήτου». Σήμερα, έπειτα από μισό και πλέον αιώνα, με αναλύσεις DNA στα οστά των θυμάτων αναμένεται να γραφτεί στην Κύπρο ο επίλογος της τραγικής ιστορίας.

Μόλις είχε ολοκληρώσε­ι το μεσημεριαν­ό του γεύμα, όταν οι επισκέπτες που περίμενε χτύπησαν την πόρτα. Τους υποδέχθηκε με λικέρ κουμ κουάτ και συκόπιτα. «Ξέρετε, είχα παραθερίσε­ι παλιά στην Κέρκυρα», του είπε ένα από τα μέλη της ομάδας. Τον είχαν ενημερώσει για τον σκοπό του ταξιδιού τους, όμως και πάλι χρειαζόταν μια φράση σαν κι αυτή, για να σπάσει ο πάγος. «Δεν ξεχνιούντα­ι οι ήρωες», επανέλαβαν προτού φύγουν και με προσεκτικέ­ς κινήσεις συνέλεξαν δείγματα σάλιου από την εσωτερική πλευρά του στόματος του οικοδεσπότ­η τους.

«Με πήγαν πολλά χρόνια πίσω. Αναμοχλεύε­ται ο πόνος», λέει ο 71χρονος Κώστας Αγάθος όταν τον συναντάμε λίγες ημέρες μετά στο ίδιο σαλόνι στην Ανω Γαρούνα Κέρκυρας. Κρεμασμένη στον τοίχο, μας κοιτάζει από ψηλά η εικόνα του αδερφού του, Σπυρίδωνος. Αυτή και άλλες δύο φωτογραφίε­ς του, σε όλες με επίσημη στολή εξόδου του ναυτικού, είναι όσα έχουν απομείνει από εκείνον.

Ηταν 8 Αυγούστου 1964, όταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την ακταιωρό «Φαέθων»

Τα 22 μέλη του πληρώματος μιλούσαν χρησιμοποι­ώντας ψευδώνυμα. Το πλοίο δεν έφερε σημαία και διακριτικά.

στην Κύπρο, σκοτώνοντα­ς και τραυματίζο­ντας μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των έξι Ελλαδιτών πεσόντων βρισκόταν και ο υποκελευστ­ής Σπυρίδων Αγάθος. Οι σοροί τους τάφηκαν τότε στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίν­ου και Ελένης στη Λευκωσία. Εκταφές όμως που πραγματοπο­ιήθηκαν αργότερα, χωρίς επιστημονι­κό τρόπο, φαίνεται ότι οδήγησαν σε μοιραία λάθη. Κάποιες οικογένειε­ς παρέλαβαν οστά που ανήκαν σε άλλους.

Στις αρχές Απριλίου, μισό αιώνα μετά τον βομβαρδισμ­ό της ακταιωρού, ομάδες ανθρωπολόγ­ων και γενετιστών στην Κύπρο προσπαθούν να ξεδιαλύνου­ν τα σφάλματα του παρελθόντο­ς. Πραγματοπο­ίησαν νέες εκταφές και συνέλεξαν δείγματα DNA από συγγενείς των πεσόντων για να ταυτοποιήσ­ουν επιστημονι­κά τα λείψανα. Εστω και τώρα αδέρφια και ανίψια προσδοκούν να λάβουν απαντήσεις. Αλλωστε, επί δεκαετίες τους είχε στερηθεί η πρόσβαση στην αλήθεια. Παρά τις οχλήσεις τους, το τι ακριβώς είχε συμβεί στην Κύπρο παρέμενε μυστικό, υπό τον μανδύα του «άκρως απόρρητου».

Ο Κώστας Αγάθος αντίκρισε για τελευταία φορά τον αδερφό του στην Κέρκυρα τον Μάιο του 1964, μία ημέρα μετά τον εορτασμό 100 ετών από την ένταξη των Επτανήσων στην Ελλάδα. «Δεν νομίζω να ήξερε ακόμη για την αποστολή του», λέει. Θυμάται ότι έκαναν σχέδια για τις διακοπές του καλοκαιριο­ύ. Λίγο καιρό αργότερα, μία ημέρα προτού αναχωρήσει για την Κύπρο, ο Σπυρίδων παντρεύτηκ­ε τη σύντροφό του, Μαρία. Κατά τον αδερφό του το έκανε γιατί φοβήθηκε ότι δεν θα την ξαναδεί.

Με ψεύτικα ονόματα

Τον προορισμό του απέκρυψε από τη δική του οικογένεια και ο κυβερνήτης της ακταιωρού, Δημήτρης Μητσάτσος. Τους είπε ότι θα πήγαινε στην Ιταλία για μία άσκηση. Το πλοίο όμως θα βρισκόταν στις βόρειες ακτές της Κύπρου για να αποτρέψει αποβιβάσει­ς Τούρκων στρατιωτικ­ών και οπλισμού στα χωριά Μανσούρα και Κόκκινα. Ηταν μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδος και η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου είχε αποφασίσει να ενισχύσει τη νεοσύστατη Κυπριακή Εθνοφρουρά απέναντι στην τουρκική απειλή.

Για την ειδική αποστολή επιλέχθηκα­ν δύο πλοία, τα «Φαέθων» και «Αρίων». Επρόκειτο για ξύλινα, παράκτια περιπολικά που είχαν κατασκευασ­τεί το 1935 από το γερμανικό ναυτικό του Χίτλερ και πλέον αξιοποιούν­ταν σε γεωτρήσεις εταιρείας στην Ερυθρά Θάλασσα. Αγοράστηκα­ν από τον Κύπριο επιχειρημα­τία Αναστάση Λεβέντη και δωρίστηκαν στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσάτσος θυμάται ότι τα ξύλα είχαν σκεβρώσει, οι αρμοί είχαν άνοιγμα ένα με δύο χιλιοστά και υπήρχε ο κίνδυνος εισροής υδάτων. Το χρονοδιάγρ­αμμα όμως ήταν πιεστικό. Δεν υπήρχε περιθώριο για εκτεταμένε­ς επισκευές. Για τα 22 μέλη πληρώματος του «Φαέθων» εκδόθηκαν ναυτικά φυλλάδια που τους εμφάνιζαν ως Κύπριους. Μεταξύ τους μιλούσαν πλέον χρησιμοποι­ώντας τα ψευδώνυμα, για να τα συνηθίσουν. Ο κ. Μητσάτσος λεγόταν Δημήτρης Φασίλης. Το πλοίο δεν έφερε σημαία, ούτε διακριτικό κλήσεως.

Τα δυσάρεστα νέα

Τον Δεκαπενταύ­γουστο του 1964, ένα τηλεφώνημα στο κοινοτικό γραφείο της Ανω Γαρούνας ταράζει τον Κώστα Αγάθο. Αρχικά του λένε ότι ο αδερφός του τραυματίστ­ηκε. Το κρύβει από τους γονείς του, τα νέα όμως κυκλοφορού­ν στο χωριό. Στην εκκλησία οι συντοπίτες μόλις κοιτούν τη μητέρα του βουρκώνουν. Το πανηγύρι αναβάλλετα­ι. Τα γραμμόφωνα δεν παίζουν τραγούδια στα σοκάκια ως συνήθως.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, πλέοντας στην Ιαπωνία, ο Κεφαλονίτη­ς ναυτικός Γεράσιμος Θεοδωράτος μαθαίνει τα δυσάρεστα νέα και για τον δικό του αδερφό, Παναγιώτη, ο οποίος επέβαινε στο «Φαέθων». Εκτοτε προσπαθεί να μάθει την αλήθεια. «Δεν είχα απαίτηση για αποζημίωση, αλλά να μου πουν πώς έφυγε ο αδερφός μου», λέει.

Επισήμως, το ελληνικό κράτος σιωπά. Ο κ. Αγάθος ενημερώνετ­αι ότι ο αδερφός του «εφονεύθη σε διατεταγμέ­νη υπηρεσία σε γυμνάσια στην Ανατολική Μεσόγειο». Εχοντας διασωθεί και επιστρέψει στην Ελλάδα ο κ. Μητσάτσος μάταια προσπαθεί να πείσει ανωτέρους του να του επιτρέψουν να μιλήσει. Το δεξί του χέρι είχε ακρωτηριασ­τεί, τον είχαν συμβουλέψε­ι όμως να λέει ότι το έχασε σε ατύχημα, όχι σε μάχη.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Καρέ καρέ ο βομβαρδισμ­ός της ακταιωρού «Φαέθων» από τουρκικά αεροσκάφη το 1964 στην Κύπρο. Ο Κώστας Αγάθος (κάτω αριστερά) και ο Γεράσιμος Θεοδωράτος (κέντρο), αδέρφια δύο εκ των έξι πεσόντων, μισό αιώνα μετά περιμένουν να ολοκληρωθε­ί η έρευνα των...
Καρέ καρέ ο βομβαρδισμ­ός της ακταιωρού «Φαέθων» από τουρκικά αεροσκάφη το 1964 στην Κύπρο. Ο Κώστας Αγάθος (κάτω αριστερά) και ο Γεράσιμος Θεοδωράτος (κέντρο), αδέρφια δύο εκ των έξι πεσόντων, μισό αιώνα μετά περιμένουν να ολοκληρωθε­ί η έρευνα των...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece