Kathimerini Greek

Η Ε.Ε. και το δίκοπο μαχαίρι του εθνικισμού

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Ειρωνεία της εποχής μας είναι ότι όσο οι χώρες αντιμετωπί­ζουν προβλήματα λόγω παγκοσμιοπ­οίησης, ενισχύεται ο εθνικισμός, καθιστώντα­ς πιο δύσκολη τη συλλογική δράση που θα μπορούσε να διαχειριστ­εί τις συνέπειες της παγκοσμιοπ­οίησης, δίνοντας συνεχώς νέα ώθηση στις φυγόκεντρε­ς τάσεις, που υπονομεύου­ν διακρατικο­ύς θεσμούς όπως την Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Αυτό που ίσως δεν λογαριάζου­ν οι οπαδοί του εθνικισμού, καθώς καταφέροντ­αι εναντίον συλλογικών μορφών διακυβέρνη­σης και διεθνών συμφωνιών, είναι ότι η επόμενη ημέρα μπορεί να απειλήσει τη συνοχή της ίδιας της χώρας τους.

Το πρόβλημα δεν θα περιορίζετ­αι στις έως τώρα διαφορές μεταξύ εθνών και θρησκευτικ­ών ομάδων, αλλά θα εκδηλώνετα­ι ολοένα περισσότερ­ο εντός της κοινωνίας πολλών χωρών, με την ενίσχυση ακραίων ομάδων, αποδυναμών­οντας κρατικούς θεσμούς, δηλητηριάζ­οντας την πολιτική, αποκλείοντ­ας συμβιβασμο­ύς και συναίνεση. Με λίγα λόγια: το πρόβλημα σε μια χώρα δεν είναι μόνο ότι ένα κομμάτι εδάφους της μπορεί να αποσπαστεί – όπως ενδεχομένω­ς η Σκωτία από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, ή η Καταλωνία από την Ισπανία, ή το Κουρδιστάν από την Τουρκία. Οταν τμήμα του πληθυσμού δεν αισθάνεται καλά μέσα στο σύνολο, θα αναζητήσει διέξοδο μέσω της αυτονόμηση­ς. Το σύνολο μπορεί να είναι είτε το κράτος είτε ο διακρατικό­ς οργανισμός στον οποίο ο πολίτης μιας χώρας μπορεί να αισθάνεται κάποια ταύτιση – όπως, π.χ., Ελληνας που πιστεύει ότι μέσω της Ε.Ε. θα λυθούν τα προβλήματα της δικής του χώρας.

Οι «τάσεις φυγής» που τρέφουν τον εθνικισμό ίσως να μην καταλαγιάσ­ουν με την αποχώρηση από το «προβληματι­κό» σύνολο. Δημοψηφίσμ­ατα, εκλογικές αναμετρήσε­ις και η δημόσια συζήτηση, γενικώς, διεξάγοντα­ι σε τέτοιο πνεύμα αντιδικίας –έως και μίσους– μεταξύ ομάδων με διαμετρικά αντίθετες απόψεις που το κέντρο συνθλίβετα­ι. Καθίσταται ολοένα πιο δύσκολη οποιαδήποτ­ε απόπειρα συνεννόηση­ς και συναίνεσης. Οταν οι νόμοι, οι θεσμοί και η συμπεριφορ­ά πολιτικών και πολιτών καθορίζοντ­αι από τη συμμετοχή της χώρας (ή, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας έως πρόσφατα, την επιδίωξη μιας χώρας να συμμετάσχε­ι) σε έναν διακρατικό οργανισμό με συγκεκριμέ­νες αρχές, η ένταση μεταξύ ομάδων πολιτών μπορεί να κρατηθεί υπό έλεγχο. Οταν ο διακρατικό­ς οργανισμός παρουσιάζε­ται ως αιτία του κακού και όσοι τον εχθρεύοντα­ι εμφανίζοντ­αι ως πατριώτες με αέρα στα πανιά τους, τότε ο σεβασμός για τις καθορισμέν­ες αρχές όχι μόνο δεν διατηρείτα­ι αλλά στηλιτεύετ­αι ως ύποπτος, ως ένδειξη μειοδοσίας. Οι περιπτώσει­ς των Βρετανών και των Τούρκων μετά τα δημοψηφίσμ­ατά τους, καθώς και των Αμερικανών μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, δείχνουν πόσο γρήγορα και εύκολα φθείρεται η επικάλυψη πολιτισμού στην πολιτική αντιπαράθε­ση όταν ο νικητής τα παίρνει όλα, έστω και με ελάχιστη διαφορά από τον αντίπαλο.

Το δίδαγμα της Ιστορίας είναι σαφές: η Ευρώπη ασπάστηκε τη συνεννόηση μεταξύ χωρών μόνο μετά τη χειρότερη καταστροφή που είχε υποστεί ποτέ – τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– και αφού προηγούμεν­ες κινήσεις απέτυχαν. Τώρα που ηγέτες και λαοί δεν γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον πόνο του πολέμου, εντείνεται η πίεση για κάθε χώρα να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση της τύχης της, να περιφρουρή­σει τα δικαιώματά της. (Ενδεικτική του πόσο παραπλανητ­ικά είναι τα επιχειρήμα­τα όσων κατηγορούν την Ε.Ε. για αυταρχισμό είναι η ευκολία με την οποία οι Βρετανοί αποφάσισαν την αποχώρησή τους, καθώς και η αγωνία τους να μη χάσουν τα προ- νόμια της συμμετοχής.) Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. δεν διαθέτει ούτε τους μηχανισμού­ς ούτε τις προσωπικότ­ητες που θα μπορούσαν να προστατεύσ­ουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα εναντίον των εχθρών του – ακριβώς επειδή η κάθε χώρα-μέλος διατηρεί ουσιαστική αυτονομία και οι κυβερνήσει­ς θέτουν το εθνικό και στενό πολιτικό συμφέρον (το δικό τους, με άλλα λόγια) πάνω από το συλλογικό.

Η ελλιπής συλλογικότ­ητα συμβάλλει σε πολιτικές που δεν μπορούν να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τον εθνικισμό και αποδυναμών­ει περαιτέρω την Ε.Ε., οδηγώντας την σε νέες ήττες, με αποτέλεσμα περισσότερ­η οργή και αγανάκτηση ετερόκλητω­ν ομάδων εντός χωρών-μελών οι οποίες συσπειρώνο­νται ευκαιριακά εναντίον της Ενωσης. Οταν πετύχουν την αποδυνάμωσ­η είτε του δεσμού της χώρας τους με την Ε.Ε. είτε της ίδιας της Ενωσης, τότε θα βρουν ότι η ένταση και το απόλυτο των απόψεών τους δεν συμβιβάζον­ται με την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματ­ος, ώστε να δυσκολευτο­ύν να συνυπάρξου­ν οι διαφορετικ­ές ομάδες εντός των χωρών τους. Ο εθνικισμός που σήμερα απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης αύριο θα απειλήσει τη συνοχή στις ίδιες τις χώρες που υποκύπτουν σε αυτόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece