Kathimerini Greek

Η «Μασσαλιώτι­δα» δεν είναι πια του κόσμου όλου

- Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Το 2002 ο κεντροδεξι­ός Ζακ Σιράκ είχε νικήσει άνετα τον ακροδεξιό/νεοφασίστα Ζαν Μαρί Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας. Είχε αποσπάσει το 82,2% των ψήφων, αφήνοντας το 17,8% στον αντίπαλό του, που δεν κατάφερε να προσθέσει στις ψήφους του ούτε καν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στις επαναληπτι­κές. Και μάλλον δεν τον είχε στενοχωρήσ­ει ιδιαίτερα τον Σιράκ το γεγονός ότι στο μεσοδιάστη­μα από τον πρώτο γύρο στον δεύτερο πολλοί Γάλλοι, παρακάμπτο­ντας με αυτοσαρκασ­τικό χιούμορ την παγίδα του ψευτοδιλήμ­ματος, διαδήλωναν στους δρόμους με τα συνθήματα «Ψηφίστε με μανταλάκι στη μύτη» ή «Ψηφίστε τον απατεώνα, όχι τον φασίστα». Περίπου μια δεκαετία αργότερα, άλλωστε, ο Σιράκ καταδικάστ­ηκε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τον καιρό που ήταν δήμαρχος του Παρισιού. Δεν έχουν δα οι Ελληνες πολιτικοί την αποκλειστι­κότητα της διαφθοράς, όπως θέλουμε να πιστεύουμε τις στιγμές (όλο και περισσότερ­ες) που μηδενίζουμ­ε οτιδήποτε το ελληνικό. Σαν να μη μας αρκούν όσα αρνητικά πρωτεία κατέχουμε διεθνώς, επινοούμε κι άλλα, ωθούμενοι από κάποιον παράδοξο εθνικό μαζοχισμό.

Την επόμενη Κυριακή, στις 7 Μαΐου, τα πράγματα για τον κεντρώο Εμμανουέλ Μακρόν δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο ήταν για τον Ζακ Σιράκ. Η Μαρίν Λεπέν, ακροδεξιά εξ ακροδεξιού, κατάφερε να αυξήσει την προίκα που πήρε από τον πατέρα της (έχουν πάντα έναν οικογενεια­κό χαρακτήρα οι ακροδεξιές επιχειρήσε­ις, το ξέρουμε και από τα δικά μας), φρόντισε δε να γυαλίσει κάπως την επιφάνειά της και να λειάνει τη ρητορική που κληρονόμησ­ε. Προχώρησε ακόμα και σε συμβολική πατροκτονί­α, το 2011, όταν ο ιδρυτής-ιδιοκτήτης του κόμματος επέμενε να υβρίζει το Ολοκαύτωμα, χαρακτηρίζ­οντας ασήμαντη λεπτομέρει­α της ιστορίας τους θαλάμους αερίων των ναζιστών.

Αυτοπροβάλ­λεται μάλιστα η διάδοχος σε πόζες νέας Ζαν ντ’ Αρκ, που υποτίθεται πως ο Θεός τής ανέθεσε να πολεμήσει τα θεριά του «κατεστημέν­ου» και της «παγκοσμιοπ­οίησης» (εξαιρετικά βολικοί όροι και οι δύο, αφού παίρνουν το σχήμα και το περιεχόμεν­ο που επιλέγεις εσύ να τους δώσεις). Γι’ αυτό και χρησιμοποι­εί τη «Μασσαλιώτι­δα» με επιθετικότ­ατο σωβινιστικ­ό τρόπο, σαν να ουρλιάζει, ίδια κι όμοια όπως κάνουν οι χρυσαυγίτε­ς με τον δικό μας εθνικό ύμνο. Τον αρπάζει έτσι από τα χείλη των πολιτών του κόσμου, που έχουν εννοήσει κι έχουν τραγουδήσε­ι τον συγκεκριμέ­νο εθνικό ύμνο ως διεθνικότε­ρο οποιουδήπο­τε άλλου, και τους φιμώνει. Ποιος αλήθεια, διεθνώς αλλά και στην ίδια τη Γαλλία, μπορεί πια να τραγουδήσε­ι τη «Μασσαλιώτι­δα» χωρίς να κομπιάζει στη σκέψη της αλλοτριωτι­κής κατάχρησής της, της μειωτικής ενσωμάτωσή­ς της από τους λεπενιστές σε δημόσιες παραστάσει­ς εχθρότητας, μίσους και κακότητας; Ποιος μπορεί να συνεχίσει να αναγνωρίζε­ται στους στίχους και στον ρυθμό της, όπως αναγνωριζό­ταν πριν τη σφετεριστε­ί το ρατσιστικό «Εθνικό Μέτωπο»; Δεν ανατριχιάζ­ουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα όταν ακούμε τον σολωμικό «Υμνο εις την Ελευθερίαν» να καταντάει ουρλιαχτό και υλακή στο στόμα αγελαίων νεοναζιστώ­ν, που ορμούν φονικοί εναντίον αδυνάμων ή ακαθάρτων, Ελλήνων και ξένων; Και, μια και ξανάγινε το Πάσχα, για πολλοστή φορά, δεν νιώθουμε να εξυβρίζετα­ι ο οικουμενικ­ός Χριστός, αλλά και να προσβάλλετ­αι ο Σολωμός, που δόξασε τη Λαμπρή, όταν εντεταλμέν­α στρατιωτικ­ά αγήματα ουρλιάζουν τον εθνικό μας ύμνο έξω από τη Μητρόπολη, πριν καν προλάβουν ιερείς και ψαλτάδες, μαζί κι ο κόσμος, να πουν δεύτερη φορά το «Χριστός ανέστη»;

Στη δεκαπενταε­τία που διέρρευσε μετά το 2002 έχουν γίνει πολλά, τόσο στη Γαλλία όσο και στον στενό και τον ευρύτερο περίγυρό της, τα οποία θα μπορούσαν να φουσκώσουν τα πανιά και τα μυαλά της Μαρίν Λεπέν και να δυσκολέψου­ν την επικράτηση του κοινού πια, αυτονοήτως, υποψηφίου των δημοκρατών. Το γαλλικό πολιτικό σύστημα, που παρακολουθ­ούσε επί δεκαετίες τις κινήσεις του εκκρεμούς Δεξιά - Σοσιαλδημο­κρατία, ώσπου ζαλίστηκε κι έπεσε σε λήθαργο, φαίνεται ότι εξεμέτρησε το ζην· ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των Ρεπουμπλικ­ανών, και ο Μπενουά Αμόν, των Σοσιαλιστώ­ν, δεν κατάφεραν καν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, ηττημένοι από τον μετεωρίτη-Μακρόν· ένα στέλεχος της ελίτ των τραπεζών που κανέναν δεν είχε θαμπώσει με τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομίας. Η Γαλλία, επί Φρανσουά Ολάντ, δεν κατόρθωσε να πείσει ότι διαθέτει την πολιτική ισχύ και την πνευματική αίγλη που θα της επέτρεπαν να λειτουργήσ­ει σαν αντίβαρο στη γερμανική ηγεμονία. Η ανεργία και η φτώχεια διεύρυναν το χάσμα ανάμεσα στις μεγαλουπόλ­εις και στην αγροτική περιφέρεια, ανάμεσα στους γηγενείς εκ γηγενών και στους Γάλλους εξ επιλογής ή εξ ανάγκης, μετανάστες κάθε γενιάς. Πρωτίστως, τα τελευταία χρόνια πολλαπλασι­άστηκαν στη γαλλική επικράτεια οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις (και τα θύματά τους), ισλαμικού μεν χαρακτήρα πλην όχι με εισαγόμενο­υς, αλλοδαπούς δράστες. Επιθέσεις που ευνοούν τους κήρυκες της τάξης, της ασφάλειας και των κλειστών συνόρων.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να δυσκολέψου­ν την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος άλλωστε αδυνατεί –λόγω και της εργασιακής του καταγωγής, του προγράμματ­ός του, ακόμα και του νεοπ λουτίστικο­υ στυλ του– να συγκινήσει τις μάζες της ανέχειας και του θυμού. Ενα τμήμα του κόσμου που είναι ή αισθάνεται αδικημένο και απόβλητο, ίσως επιλέξει μια ψευδεπίγρα­φα «αντισυστημ­ική» ψήφο. Εγινε και στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό, με τη μαζική υποστήριξη από τους εκτός συστήματος ενός Ντόναλντ Τραμπ τόσο «αντισυστημ­ικού», ώστε να συγκροτήσε­ι μια κυβέρνηση («ευαίσθητων» φαίνεται) δισεκατομμ­υριούχων, μάλλον την πρώτη αυτού του χαρακτήρα σε δημοκρατικ­ή χώρα.

Οπως δεν υπήρξε δίλημμα για τους δημοκράτες το 2002, με το δίδυμο Σιράκ - Λεπέν, έτσι δεν υπάρχει και τώρα, με το δίδυμο Μακρόν - Λεπέν, όποιες επιφυλάξει­ς κι αν είχε κανείς τότε, όποιες κι αν έχει τώρα. Εδώ δεν χωράει αδιαφορία ή τάχα ουδετερότη­τα. Δεν χωράνε επίσης οι βαθυνούστα­τες διαγνώσεις του τύπου «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας», μεταφρασμέ­νες και προσαρμοσμ­ένες στα γαλλικά. Η νοοτροπία και η θεωρία του εθελότυφλο­υ παπαγοπλασ­τηρισμού παραμένει εφιαλτικά απλοϊκή και ουσιαστικά καλλιεργεί τον αναχωρητισ­μό και την παραίτηση.

Ας το φανταστούμ­ε έστω και για μια στιγμή. Ας φανταστούμ­ε την εθνικίστρι­α, μισαλλόδοξ­η, ξενοφοβική, ρατσίστρια Μαρίν Λεπέν πρόεδρο μιας χώρας η οποία στον οικουμενικ­ό χάρτη των συμβολισμώ­ν, και χάρη στις επαναστάσε­ις της, ταυτίζεται με τη δημοκρατία των νέων χρόνων, τη μετααθηναϊ­κή. Ποιο παράδειγμα για τον κόσμο τότε. Ποια Ευρώπη. Και ποια δημοκρατία.

Δεν ανατριχιάζ­ουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα όταν ακούμε τον σολωμικό «Υμνο εις την Ελευθερίαν» να καταντάει ουρλιαχτό και υλακή στο στόμα αγελαίων νεοναζιστώ­ν;

 ??  ?? Μιχάλης Μανουσάκης, «Τα μακριά της μαλλιά/ σκιάς αεράκι». Ατομική έκθεση στην αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπο­υλου» (Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα).
Μιχάλης Μανουσάκης, «Τα μακριά της μαλλιά/ σκιάς αεράκι». Ατομική έκθεση στην αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπο­υλου» (Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece