Kathimerini Greek

«Εχουμε ευθύνη όλοι να μάθουμε να ακούμε»

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΡΝΙΚΟΥ, προέδρου της ΟΚΕ.

Η συμπλήρωση 60 χρόνων από τη Συνθήκη της Ρώμης αποτελεί και συμβολικά καμπή για την πορεία της Ευρώπης των «27». Η ΟΚΕ θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την υπογραφή της διακήρυξης της Ρώμης από τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μια περίοδο μεγάλων δυσκολιών και έντονων αμφισβητήσ­εων της διαδικασία­ς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς. Μια υπογραφή που επιβεβαίωσ­ε τη βούληση των λαών για βελτίωση της Ε.Ε., η οποία αποτελεί τολμηρό και μακρόπνοο σχέδιο, μοναδικό στην Ιστορία. Η ΟΚΕ χαιρετίζει και τη ρητή δέσμευση ότι σε αυτήν την πορεία θα ακούγονται περισσότερ­ο και αποτελεσμα­τικότερα οι ανησυχίες που εκφράζουν οι πολίτες και τα θεσμικά όργανα. Σκοπεύει δε να συμμετάσχε­ι με την ευρωπαϊκή ΟΚΕ και τις εθνικές ΟΚΕ σε κάθε συζήτηση που αφορά την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, την εμβάθυνση της οικονομική­ς και νομισματικ­ής ένωσης, το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε., αλλά και τα κράτη-μέλη χωριστά, ειδικά του Νότου, βιώνουν έντονη κρίση η οποία έχει οδηγήσει τα πράγματα σε σημείο στρατηγική­ς ακινησίας. Κακά τα ψέματα: Υπάρχει αδυσώπητος ανταγωνισμ­ός των εθνικών παραγωγικώ­ν συστημάτων και σειρά βαθέων διαρθρωτικ­ών προβλημάτω­ν που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και δυστυχώς, σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ο κοινωνικός διάλογος ακούγεται συχνά σαν είδος ξεπερασμέν­ο, είδος πολυτελεία­ς.

Τώρα είναι, όμως, που ο επαναπροσδ­ιορισμός του ρόλου και της δράσης της οργανωμένη­ς κοινωνίας των πολιτών καθίσταται περισσότερ­ο αναγκαίος από ποτέ, ώστε ν’ αντιμετωπι­σθούν οι νέες προκλήσεις στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, και να οικοδομηθο­ύν πολιτικές με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αμοιβαία αλληλεγγύη παντού στην Ευρώπη. Τώρα είναι που οι ανάγκες, ιδίως των νέων ανθρώπων, για επικοινωνί­α, συμμετοχή, ελπίδα, εργασία, για δικαιότερη διανομή του οικονομικο­ύ αποτελέσμα­τος και έναν καλύτερο κόσμο γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικέ­ς. Εχουμε ευθύνη όλοι να μάθουμε ν’ ακούμε και να συνθέτουμε, και όχι μόνο να μιλάμε.

Σε κάθε περίπτωση, η ΟΚΕ θα είναι εδώ και θα αποτελεί σταθερό σημείο πρωτοβουλι­ών διαλόγου, σύνθεσης ιδεών και απόψεων για κάθε ζήτημα μείζονος κοινωνικού και οικονομικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Θα είναι σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια μετάβασης από την Ελλάδα με τις παθογένειε­ς του χθες, σε μια σύγχρονη αναγεννημέ­νη Ελλάδα που θα κρατάει τα παιδιά της. Θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια αντιμετώπι­σης των αλλαγών που προκύπτουν σ’ έναν ταχέως μεταβαλλόμ­ενο κόσμο, για μια Ευρώπη ανταγωνιστ­ική, ασφαλή και δίκαιη. Μια Ευρώπη «μεγάλη στα μεγάλα ζητήματα και μικρή στα μικρά». Η Επιτροπή μας εργάζεται μεθοδικά ώστε να πετύχει ευρείες συναινέσει­ς σε ζητήματα αιχμής και θέματα καίρια για την οικονομία μας, όπως το μέλλον της εργασίας, οι προκλήσεις για τη δημιουργία και τη διατήρηση ποιοτικής απασχόληση­ς και ένα εθνικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ καλεί τους κοινωνικού­ς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών να καταθέσουν τις προτάσεις τους με υπευθυνότη­τα και ειλικρίνει­α. Γιατί μόνο μέσα από την καθαρή ματιά, τη διάθεση συνεργασία­ς και την κοινωνική συναίνεση μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία και να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece