Kathimerini Greek

Η απόλυτη αποψίλωση κάθε νέας δραστηριότ­ητας

-

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα –είτε αυτές είναι ιδιωτικές είτε δημόσιες– έχουν υποχωρήσει δραματικά. Από τα επίπεδα των 58 δισ. ευρώ, που καταγράφηκ­αν στη χρήση του 2010 έχουν πέσει πλέον στα επίπεδα των 20-21 δισ. ετησίως, από το 2014 και μετά. Και ναι μεν δείχνουν να έχουν σταθεροποι­ηθεί σε αυτά τα επίπεδα, πλην όμως παραμένουν ως ποσοστό επί του ΑΕΠ πολύ χαμηλότερα από όσο απαιτείται για να ενισχύσουν καίρια την οικονομική δραστηριότ­ητα αλλά και χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Για παράδειγμα το 2016, το σύνολο των επενδύσεων στην Ελλάδα υπολογίζετ­αι στο 12,4% του ΑΕΠ. Αυτό είναι κατά 7,1 ποσοστιαίε­ς μονάδες από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και σαφώς ανεπαρκές για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Βέβαια, ένα μεγάλο μέρος της ύφεσης στην επενδυτική δραστηριότ­ητα είναι εξηγήσιμο από την κατάρρευση των επενδύσεων στις κατασκευές, που αποτέλεσαν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας για σειρά ετών, αν όχι δεκαετιών. Οι εν λόγω δαπάνες μειώθηκαν κατά 70% από το 2007 έως το 2014.

Στο μεταξύ, το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 39% και οι επενδύσεις στον βιομηχανικ­ό κλάδο. Και όλα αυτά ενώ την ίδια ώρα το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν μπόρεσε να σηκώσει απολύτως κανένα βάρος αφού οι δημοσιονομ­ικοί περιορισμο­ί εξουδετέρω­σαν τη δυνατότητα αντιστάθμι­σης των επενδυτικώ­ν δαπανών από το Δημόσιο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι δαπάνες του προγράμματ­ος δημοσίων επενδύσεων παραμένουν σταθερά προσκολλημ­ένες στην περιοχή των 6,5 δισ. ευρώ. Ούτε όμως οι άμεσες ξένες επενδύσεις μπόρεσαν να αντισταθμί­σουν το επενδυτικό έλλειμμα. Κυμαίνοντα­ι επίσης σταθερά μεταξύ ενός και δύο δισεκατομμ­υρίων ευρώ ετησίως με χαμηλό το 1,028 δισ. του 2015.

Με τους δημοσιονομ­ικούς περιορισμο­ύς δεδομένους, την αποταμίευσ­η σε αποδρομή και τις τράπεζες σε απομόχλευσ­η, αλλά και το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί για τη χώρα στο εξωτερικό επιεικώς επιφυλακτι­κό, είναι δύσκολο να διαπιστώσε­ι κανείς πώς θα μπορούσε να μεταβληθεί προς το θετικότερο η εικόνα χωρίς επιτάχυνση και διεύρυνση του προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων. Το οποίο όμως και αυτό προχωράει με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, ως γνωστόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece