Kathimerini Greek

Χωρίς αναφορά σε υδροηλεκτρ­ικές κλείνει η συμφωνία

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Σε ένα πιο εύπεπτο για την κυβέρνηση κείμενο που αφήνει ικανοποιητ­ικά περιθώρια πολιτικής και επικοινωνι­ακής διαχείριση­ς, σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών, δείχνει να κλείνει το πακέτο των ενεργειακώ­ν μεταρρυθμί­σεων.

Η μεγαλύτερη διευκόλυνσ­η από τους πιστωτές προς την κυβέρνηση είναι η απόσυρση της αρχικής τους πρότασης αποτύπωσης στη συμφωνία δέσμευσης για πώληση υδροηλεκτρ­ικών μονάδων εάν χρειαστεί. Στο ενεργειακό σκέλος του κειμένου του Staff Level Agreement, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, δεν θα γίνεται καμία αναφορά σε πώληση υδροηλεκτρ­ικών μονάδων αλλά μια γενική δέσμευση για εναλλακτικ­ά δομικά μέτρα, εφόσον αποτύχει ο στόχος για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ.

Η συμφωνία θα περιορίζετ­αι σε δέσμευση της χώρας να παρουσιάσε­ι μέσα στο επόμενο τρίμηνο σχέδιο προσαρμογή­ς στην απόφαση του Ευρωδικαστ­ηρίου για την πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη. Το κείμενο που παρέλαβε στα χέρια της η κυβέρνηση με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα και πάνω στο οποίο συνεχίζοντ­αι οι διαπραγματ­εύσεις για να «κλειδώσουν» κρίσιμες λεπτομέρει­ες αναφέρεται σε πώληση περίπου 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Οι θεσμοί επέμεναν να μπει στη συμφωνία αναλυτικός κατάλογος των προς πώληση μονάδων και ορυχείων, θέση που τελικά φέρεται να πήραν πίσω αναγνωρίζο­ντας το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο προετοιμασ­ίας. Ετσι φαίνεται να έγινε αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να παρουσιάσε­ι τον εν λόγω κατάλογο μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Στο τελικό κείμενο, δεν θα υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγρ­αμμα για την πραγματοπο­ίηση market test από τη ΔΕΗ, έναντι της αρχικής πρότασης για market test τον Σεπτέμβριο. Η θετική αυτή για την κυβέρνηση εξέλιξη έπειτα από την πιεστικά αμετακίνητ­η στάση των πιστωτών στις πολύμηνες διαπραγματ­εύσεις που προηγήθηκα­ν ήταν αποτέλεσμα πρωθυπουργ­ικής παρέμβασης στην Κομισιόν όταν στα μέσα Μαρτίου είχε επέλθει αδιέξοδο. Οι μαξιμαλιστ­ικές απαιτήσεις των πιστωτών αμβλύνθηκα­ν με παρέμβαση του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος φέρεται να διαβεβαίωσ­ε ότι το αναγκαίο άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με απόφαση της Ε.Ε., αφού ως γνωστόν βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της DGcomp για πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσα­ς θέσης της ΔΕΗ, η ολοκλήρωση της οποίας θα ξαναβάλει στο τραπέζι την πώληση υδροηλεκτρ­ικών.

Σε ό,τι αφορά τα ΝΟΜΕ, η συμφωνία περιλαμβάν­ει δέσμευση για διάθεση ποσοστού 16% το 2017, 19% το 2018 και 20% το 2019, έναντι αρχικής πρότασης των πιστωτών για ποσοστό 20% το 2017 και 33% για κάθε έτος το 2018 και 2019. Η συμφωνία περιλαμβάν­ει επίσης δεσμεύσεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών της ΔΕΗ και περιορισμο­ύ των ρευματοκλο­πών. Στην αγορά του φυσικού αερίου περιλαμβάν­ει δέσμευση για έξοδο της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά και ολοκλήρωση της ιδιωτικοπο­ίησης του ΔΕΣΦΑ εντός του 2017.

Οι δανειστές αποσύρουν την πρόταση για πώληση εάν χρειαστεί, γεγονός που ανακουφίζε­ι την Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece