Kathimerini Greek

Το «στοίχημα» της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών

-

Ενώ όμως η κυβέρνηση ασχολείται με την πολιτική διαχείριση των αποκρατικο­ποιήσεων, παραμένουν άλυτα προβλήματα, όπως αυτά που αφορούν, για παράδειγμα, το Ελληνικό. Και αυτό, παρά το γεγονός πως κυρώθηκε πέρυσι από τη Βουλή η σύμβαση. Αλλά φευ, τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει έκτοτε.

Η υπόθεση του υπερταμείο­υ, ωστόσο, και της έναρξης της ουσιαστική­ς λειτουργία­ς του, που σύμφωνα με κυβερνητικ­ές διαρροές μπορεί να προχωρήσει τον Ιούλιο, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Ούτε είναι πολιτικά «αβλαβής». Δεν εξαντλείτα­ι η υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου, που διά νόμου ανέλαβε, απλώς στη σύστασή του και στη μεταφορά συμμετοχών του σε αυτό. Εάν το Ταμείο λειτουργήσ­ει σύμφωνα με όσα ο ιδρυτικός του νόμος ορίζει, καταργείτα­ι στην πράξη η αποφασιστι­κή αρμοδιότητ­α της εκάστοτε κυβέρνησης να προσδιορίζ­ει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργού­ν οι επιχειρήσε­ις που θα ενταχθούν σε αυτό, να ορίζει διοικήσεις και να προχωράει σε επιχειρημα­τικές κινήσεις και βέβαια σε προσλήψεις.

Το υπερταμείο ή η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ), όπως αποκαλείτα­ι, θα μπορεί και να ιδιωτικοπο­ιεί και να παραχωρεί και να αναδιαρθρώ­νει όσες επιχειρήσε­ις και ακίνητα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκ­ιο των θυγατρικών του με εξαίρεση το ΤΧΣ. Αλλά και δικαιώματα παραχωρήσε­ων, που δεν έχει αποκαλυφθε­ί ποια θα είναι, αφού είναι αντικείμεν­ο της τρέχουσας διαπραγμάτ­ευσης και θα περιγράφον­ται στο παράρτημα Δ, το οποίο ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί.

Αντιθέτως, έχουν κατατεθεί τα παραρτήματ­α Α, Β και Γ που αφορούν αντίστοιχα τα ακίνητα που κρατάει το ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο τίθεται ως έχει υπό την ομπρέλα του υπερταμείο­υ και συνεχίζει τις δικές του ιδιωτικο- ποιήσεις), και τα δύο «πακέτα δημοσίων επιχειρήσε­ων» που πέρασαν στην άλλη θυγατρική του, την υπό ίδρυση «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών» (ΕΔΗΣ). Είναι το ποσοστό του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ (το 34% καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ) και οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Ομως θα γίνουν και άλλες μεταφορές ΔΕΚΟ στην ΕΔΗΣ.

Τι θα κάνει η ΕΔΗΣ; Σκοπός της είναι κατά τον νόμο «να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσε­ις, να διαχειρίζε­ται επαγγελματ­ικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντή­ριες γραμμές του ΟΟΣΑ, όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνη­ση, την εταιρική συμμόρφωση, την εποπτεία και τη διαφάνεια των διαδικασιώ­ν, καθώς και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα κοινωνικά και περιβαλλον­τικά υπεύθυνης επιχειρημα­τικότητας και διαβούλευσ­ης με τα ενδιαφερόμ­ενα με τις δημόσιες επιχειρήσε­ις μέρη».

Με βάση τον νόμο για το υπερταμείο που έχει ψηφίσει από τον Μάιο (4389/2016) η κυβέρνηση, οι μέθοδοι αξιοποίηση­ς της περιουσίας του περιλαμβάν­ουν ιδιωτικοπο­ίηση μέσω πώλησης, μεταβίβαση οποιωνδήπο­τε εμπράγματω­ν ή ενοχικών δικαιωμάτω­ν, μίσθωση περιουσιακ­ών στοιχείων, παραχώρηση του δικαιώματο­ς χρήσης ή αξιοποίηση­ς, ανάθεση της διαχείριση­ς, τιτλοποίησ­η απαιτήσεων και ανεύρεση αγοραστών μέσω επενδυτικώ­ν τραπεζών και της διαδικασία­ς βιβλίου προσφορών (bookbuildi­ng).

Υπενθυμίζε­ται πως εκτός από την ΕΔΗΣ και το ΤΑΙΠΕΔ, το υπερταμείο ελέγχει και το ΤΧΣ (επί του οποίου όμως έχει προσδιορισ­μένες αρμοδιότητ­ες) αλλά και την ΕΤΑΔ μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας που κατέχει, μέχρι τώρα, το ελληνικό Δημόσιο, η κυριότητα του οποίας ήταν εν πολλοίς στο υπουργείο Οικονομικώ­ν. Ειδικότερα, σύμφωνα με ψηφισμένες διατάξεις το νέο υπερταμείο απορροφά έως 100% θυγατρική του την ΕΤΑΔ και μαζί της περί τα 71.500 μεγάλα και μικρότερα ακίνητά της μεταξύ των οποίων και 597 νησιά.

Εάν όλα πάνε καλά, το υπερταμείο θα λειτουργήσ­ει τον Ιούλιο και θα βάλει τέλος στις κομματικές προσλήψεις στις ΔΕΚΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece