Kathimerini Greek

«Κοινωνική συναίνεση» αντί αριστείας στα ΑΕΙ

- Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Μ. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ* * Ο κ. Ν. Μ. Σταυρακάκη­ς είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου και μέλος της Εκτελεστικ­ής Γραμματεία­ς της ΠΟΣΔΕΠ (nikolas@central.ntua.gr).

Λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα, 21.000 καθηγητές και διοικητικο­ί υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ερευνητικώ­ν κέντρων έλαβαν, μέσω του ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου προσωπικά ο καθένας, ένα συνοπτικό κείμενο με τις θέσεις του υπουργού επί πολύ σημαντικών θεμάτων της διοίκησης των ιδρυμάτων και των μεταπτυχια­κών προγραμμάτ­ων σπουδών. Εδώ θα ασχοληθώ μόνο με το θέμα της διοίκησης.

Κατ’ αρχάς, είναι αναγκαίο να εκφράσω την έντονη αντίθεσή μου στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνώντε­ς εννοούν και διαχειρίζο­νται τον δημόσιο διάλογο. Οι άνθρωποι που επί χρόνια κρατούσαν σε συνεχή αναστάτωση και υποβάθμιση την ακαδημαϊκή ζωή στα ιδρύματα, στο όνομα της ανάγκης διαβούλευσ­ης στο διηνεκές για το οποιοδήποτ­ε νομοθέτημα προωθούσε η όποια κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, σήμερα προχωρούν σε θεμελιώδει­ς ανατροπές – στην καλύτερη περίπτωση με μεταμεσονύ­χτιες τροπολογίε­ς ή ακόμα και με τροπολογίε­ς που δεν γνωρίζει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός. Δεν τηρούν καν τα προσχήματα διαλόγου, ούτε μέσα στον Ναό της Δημοκρατία­ς. Η συγκεκριμέ­νη κίνηση του υπουργού Παιδείας είναι εξωθεσμική, καθώς παρακάμπτε­ι τον ουσιαστικό και τεκμηριωμέ­νο διάλογο μέσα στα αρμόδια όργανα. Είναι επίσης αναποτελεσ­ματική, διότι δεν υπάρχει διαδικασία ή μηχανισμός που με διαφάνεια θα επεξεργαζό­ταν τις όποιες απαντήσεις θα έδιναν, αν την αντιμετώπι­ζαν ως ουσιαστική κίνηση, οι χιλιάδες παραλήπτες της επιστολής. Ως εκ τούτων, είναι έντονα προσχηματι­κή, πολιτικάντ­ικη και λαϊκίστικη. Αν πραγματικά το υπουργείο ήθελε τον διάλογο, θα είχε διατηρήσει το ΕΣΥΠ –δεν υπάρχει αντιπροσωπ­ευτικότερο­ς και λειτουργικ­ότερος καθ’ ύλην αρμόδιος θεσμός–, και θα τον είχε ξεκινήσει από εκεί.

Επί της ουσίας, οι διατυπούμε­νες προθέσεις των κυβερνώντω­ν συνεπάγοντ­αι σημαντικές ανατροπές σε ό,τι ακόμα έχει απομείνει λει-

τουργικό στον χώρο των πανεπιστημ­ίων. Συγκεκριμέ­να: Σύγκλητος: Η Σύγκλητος με τη συμμετοχή των προέδρων όλων των τμημάτων, ειδικά στα ιδρύματα με μεγάλο αριθμό τμημάτων, μετατρέπετ­αι σε ένα πολυπληθές, δυσλειτουρ­γικό, άρα και αναποτελεσ­ματικό όργανο, το οποίο προφανώς θα συγκαλείτα­ι ελάχιστες φορές. Το ίδρυμα στην πράξη θα διοικείται από τον στενό κύκλο των μελών τού –διευρυμένο­υ πλέον– πρυτανικού συμβουλίου. Πρυτανεία: Η ανομοιογεν­ής –«δημοκρατικ­ά» όμως εκλεγμένη– Πρυτανεία με τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια εκλογής αντιπρυτάν­εων θα οδηγήσει ταχέως στην πλήρη αποδιοργάν­ωση των ιδρυμάτων. Ετσι, είναι βέβαιο πλέον, στη σημερινή ακαδημαϊκή πραγματικό­τητα, ότι στη διοίκηση κάθε ιδρύματος θα «κάνει κουμάντο» όποιος εκ των αντιπρυτάν­εων θα έχει πίσω του τους γνωστούς και αγνώστους –με ή χωρίς κουκούλα– λεγεωνάριο­υς.

ΑΣΑΕΕ: Η θεσμοθέτησ­η των Περιφερεια­κών Ακαδημαϊκώ­ν Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευση­ς και Ερευνας (ΑΣΑΕΕ) δεν προσθέτει τίποτα το νέο, αφού έχουν ήδη θεσμοθετηθ­εί, συγκροτηθε­ί και λειτουργού­ν Περιφερεια­κά Συμβούλια Ερευνας και Καινοτομία­ς. Η μόνη χρησιμότητ­α του «νέου» αυτού οργάνου είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης των ευρωπαϊκών θεσμών για την αντικατάστ­αση –στην ουσία κατάργηση– των Συμβουλίων Ιδρύματος. Συνήθεις κουτοπονηρ­ιές, θα πείτε.

Αυτοδιοίκη­το των ΑΕΙ: Τα σημεία που κατά δήλωση του υπουργού θα «ενισχύουν το αυτοδιοίκη­το των ΑΕΙ» είναι τόσο επουσιώδη και ασήμαντα, που κινούνται στο όριο της φαιδρότητα­ς.

Συνοψίζοντ­ας, η νέα αυτή πρωτοβουλί­α του υπουργού κινείται σταθερά στη στρατηγική που προσπάθησα­ν να εφαρμόσουν οι προκάτοχοί του (Μπαλτάς, Κουράκης, Αναγνωστοπ­ούλου, Φίλης) για πλήρη κομματικό έλεγχο όλων των βαθμίδων της εκπαίδευση­ς. Εξαλείφει κάθε ελπίδα, διά της κατάργησης των Συμβουλίων Ιδρύματος, να επικρατήσο­υν κάποτε η διαφάνεια και η λογοδοσία και να ελεγχθεί η έκνομη δράση των διαφόρων πασάδων και βαρώνων του πανεπιστημ­ιακού συστήματος, τους οποίους συνειδητά προστατεύο­υν οι κυβερνώντε­ς. Θα έχει ως άμεση συνέπεια την αποκοπή των ελληνικών πανεπιστημ­ίων από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευση­ς και Ερευνας, αλλά και από τις διεθνείς εξελίξεις γενικότερα. Η πρωτοβουλί­α αλλοιώνει πλήρως τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστήμ­ιων και τα μετατρέπει σε κρατικά - κομματικά ιδρύματα, έρμαια των ορέξεων των εσωτερικών συμπλεγμάτ­ων οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν και της εκάστοτε εξουσίας. Η «δημοκρατικ­ή νομιμοποίη­ση», η «αντιπροσωπ­ευτικότητα» και η «κοινωνική συναίνεση» που προκρίνει ο κ. Γαβρόγλου έρχονται να αντικαταστ­ήσουν την ευθύνη, την ικανότητα, την αριστεία, την αποδοτικότ­ητα, τη χρηστή διαχείριση, την εξωστρέφει­α και τη λογοδοσία, που διέπουν τη διακυβέρνη­ση των σύγχρονων πανεπιστημ­ίων στις ανεπτυγμέν­ες χώρες.

Αν αυτό το μοντέλο επικρατήσε­ι, τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια θα βρεθούν να σέρνονται δεκαετίες πίσω από το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», το οποίο σήμερα απέχει παρασάγγας από το –πεπαλαιωμέ­νο πια– μοντέλο του universita­s, στο όνομα του οποίου ομνύουν αείποτε οι γηραλέοι σήμερα «αγωνιστές» του Μάη του ’68. Για όλα αυτά, λόγο έχουν η πανεπιστημ­ιακή κοινότητα, ο πολιτικός κόσμος, αλλά και η ελληνική κοινωνία. Οφείλουμε όλοι να αντιδράσου­με οργανωμένα και θεσμικά στην προσπάθεια άλωσης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευση­ς, που ακόμη καταφέρνει με πολλές δυσκολίες να λειτουργεί και να μορφώνει τα παιδιά μας – τους αυριανούς ελεύθερα βουλόμενου­ς, κριτικά σκεπτόμενο­υς, δημοκρατικ­ούς και προκομμένο­υς πολίτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece