Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν

Ζήτησε να υπάρξει καθαρή λύση στην εκκρεμότητα με το χρέος

Kathimerini Greek - - ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

επικοινωνία με Αγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τουσκ είχε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στην κυβέρνηση αγωνιούν ότι η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο δεν επαρκεί για την επίτευξη συνολικής λύσης, την ανάγκη της οποίας επανέλαβε ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του.

Η ανησυχία

παγίωσης μιας εικόνας αδιεξόδου και τέλματος στη διαπραγμάτευση και η επιστροφή του «ελληνικού ζητήματος» στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου κινητοποιούν την κυβερνητική ηγεσία στην προσπάθεια αντιστροφής των δεδομένων. Τα αρνητικά και εξόχως ανησυχητικά μηνύματα των προηγούμενων ημερών όσον αφορά την προοπτική επίτευξης συνολικής λύσης, προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος άμεσα, ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και, τελικά, επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές συναπαρτίζουν ολική ανατροπή στο άκρως αισιόδοξο αφήγημα που η κυβέρνηση είχε διαμορφώσει λίγες εβδομάδες πριν.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με παγιωμένη την αντίληψη στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η διαπραγμάτευση για το διάστημα μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν μπορεί να αφεθεί στα τεχνικά κλιμάκια, καθώς τα ζητήματα που έχουν τεθεί ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το επίπεδο διαπραγμάτευσης, είχε χθες κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Είναι σαφές ότι το τελευταίο που επιθυμεί η Αθήνα είναι να βρεθεί ενόψει μιας πρότασης που θα έχει προκύψει ως αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων κυρίως μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, ερήμην των επιθυμιών και των αναγκών της ελληνικής πλευράς. Ετσι, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στους συνομιλητές του το συνολικό πλαίσιο της επιδιωκόμενης από την ελληνική πλευ- ρά λύσης και ιδιαίτερα την ανάγκη μιας καθαρής λύσης στο ζήτημα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παγίωση της εντύπωσης ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο κάδρο των διεθνών εξελίξεων ως πρόβλημα. Ηδη μέσα σε λίγες ημέρες έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ο αρνητικός αντίκτυπος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και είναι κοινός τόπος ότι τα όποια θετικά δείγματα σε σχέση με την ελληνική οικονομία κατεγράφησαν το προηγούμενο διάστημα παραμένουν εύθραυστα.

Διάψευση

Η εικόνα τέλματος και στασιμότητας επηρεάζει και το εσωτερικό πολιτικό τοπίο, καθώς το αφήγημα του «καθαρού πολιτικού δρόμου» για την κυβέρνηση παραμένει για την ώρα εκκρεμές. Χθες, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διαψεύσουν ότι είναι στις άμεσες σκέψεις του πρωθυπουργού η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Η σχετική φημολογία εντάθηκε από αναφορά που έκανε σε μια τέτοια εξέλιξη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να καταστεί σαφές προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που μέχρι πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωσή του είναι εθνικού χαρακτήρα», η κυβερνητική ηγεσία επιχειρεί με έναν τρόπο να εμπλέξει και τα υπόλοιπα κόμματα και πρωτίστως τη Ν.Δ. στο ζήτημα. Η θετική ανάγνωση της συγκεκριμένης αναφοράς είναι ότι με τον τρόπο της η κυβέρνηση ζητάει βοήθεια σε μια προσπάθεια που θα πρέπει να έχει εθνικό χαρακτήρα. Υπάρχει και η ανάγνωση, ωστόσο, ότι επιχειρείται με έναν τρόπο διάχυση ευθύνης για πιθανή αποτυχία στην ικανοποίηση του αιτήματος για διευθέτηση του χρέους, το οποίο η κυβέρνηση είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο, αλλά τα μηνύματα από την πλευρά των εταίρων και δανειστών δεν αφήνουν περιθώριο μεγάλης αισιοδοξίας.

Το ενδεχόμενο να παγιωθεί η εικόνα τέλματος στη διαπραγμάτευση προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στους συνομιλητές του το συνολικό πλαίσιο της επιδιωκόμενης από την ελληνική πλευρά λύσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.