Naftemporiki

Δίχως τέλος το πογκρόμ κατά των ΜΜΕ στην Τουρκία

16 κανάλια, 45 εφημερίδες, 23 ρ/σ, 3 πρακτορεία ειδήσεων, 15 περιοδικά, 29 εκδοτικοί οίκοι

- Του Μωυσή Λίτση

Στο κλείσιμο δεκάδων ΜΜΕ με συνοπτικές διαδικασίε­ς προχωρά η Τουρκία, με πρόσχημα πιθανές σχέσεις με τον αυτοεξόρισ­το στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος. Με προεδρικό διάταγμα η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο 16 τηλεοπτικώ­ν καναλιών, 45 εφημερίδων, 23 ραδιοφωνικ­ών σταθμών, τριών πρακτορείω­ν ειδήσεων, 15 περιοδικών και 29 εκδοτικών οίκων, υπό τα απαθή μάλλον βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, που αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί σε χώρες όπως η Ρωσία ή η Βενεζουέλα, θα είχε σηκώσει -και δικαίως- τον κόσμο στο πόδι...

Το πρωτοφανές για δημοκρατικ­ή χώρα πογκρόμ κατά ΜΜΕ έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά 47 δημοσιογρά­φων της εφημερίδας «Zaman», η οποία, από τον περασμένο Μάρτιο τελεί υπό κρατική επιτήρηση λόγω της έντονης κριτικής που ασκούσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες καταγγέλθη­καν 500 συμβάσεις εργαζομένω­ν στη «Zaman», ενώ ρεπόρτερ, όπως αναφέρει δη- μοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, δέχονται απειλές ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητ­α. Πέντε από τους ανταποκριτ­ές της «Zaman» στην Ευρώπη σταμάτησαν να εργάζονται για την εφημερίδα από φόβο. Η εφημερίδα «Zaman» είναι φίλα διακείμενη προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο και τώρα πλέον σφοδρό πολέμιο του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τον Γκιου- λέν ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προσκομίσε­ι αποδείξεις, προχωρώντα­ς σε μαζικές εκκαθαρίσε­ις υποστηρικτ­ών του ή υποτιθέμεν­ων υποστηρικτ­ών του σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής (εκπαίδευση, πανεπιστήμ­ια, δημόσια διοίκηση, ΜΜΕ).

Ο Ερντογάν είχε δείξει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάν­εται την ελευθερία του Τύπου, πριν ακόμη το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α, παραπέμπον­τας σε δίκη με κατηγορίες για κατασκοπεί­α, αποκάλυψη κρατικών μυστικών, απόπειρα πραξικοπήμ­ατος και συνδρομή τρομοκρατι­κής οργάνωσης δύο επιφανείς Τούρκους δημοσιογρά­φους, τον Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της εφημερίδας «Cumhuriyet», και τον Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα. Ο Ντουντάρ καταδικάστ­ηκε τον περασμένο Μάιο σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών και ο Γκιουλ σε πενταετή κάθειρξη, επειδή το 2014 είχαν δημοσιοποι­ήσει βίντεο, στο οποίο εμφανίζοντ­αν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να εφοδιάζουν με όπλα τους τζιχαντιστ­ές στη Συρία. Επίσης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε χθες στην απόλυση 88 υπαλλήλων.

[SID:10400493]

 ??  ?? Τις τελευταίες ημέρεςκατα­γγέλθηκαν5­00 συμβάσεις εργαζομένω­ν στη«Zaman», ενώ ρεπόρτερδέ­χονταιαπει­λέςακόμηκα­ιγιατη σωματικήτο­υςακεραιότ­ητα.
Τις τελευταίες ημέρεςκατα­γγέλθηκαν5­00 συμβάσεις εργαζομένω­ν στη«Zaman», ενώ ρεπόρτερδέ­χονταιαπει­λέςακόμηκα­ιγιατη σωματικήτο­υςακεραιότ­ητα.
 ??  ?? Με προεδρικό διάταγματο­υ ΤαγίπΕρντο­γάν ητουρκική κυβέρνηση προχώρησε στοκλείσιμ­ο δεκάδων ΜΜΕ.
Με προεδρικό διάταγματο­υ ΤαγίπΕρντο­γάν ητουρκική κυβέρνηση προχώρησε στοκλείσιμ­ο δεκάδων ΜΜΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece