Naftemporiki

Πεδίο εσωκομματι­κής διαμάχης οιχειρισμο­ίτουυπ. ΔημόσιαςΤά­ξης

Κριτική κατά Ν. Τόσκα από την πρωτοβουλί­α των «53» - Υπέρ των χειρισμών η κίνηση «Πράττω»

-

Πεδίο διαρκούς εσωκομματι­κής διαμάχης παραμένει για τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική της αστυνόμευσ­ης, καθώς χθες η πρωτοβουλί­α των «53» άσκησε ανοικτή κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης κατειλημμέ­νων κτηρίων - χώρων φιλοξενίας προσφύγων, στη Θεσσαλονίκ­η. Τους χειρισμούς του κ. Τόσκα υπερασπίστ­ηκε αντίθετα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μέσω ανακοίνωση­ς του πολιτικού σχηματισμο­ύ «Πράττω».

Οι διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση των καταλήψεων αποκαλύφθη­καν σε όλο τους το μέγεθος μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος που τασσόταν κατά της εκκένωσης. Ειδικότερα, η πρωτοβουλί­α των «53» με κείμενό της στην ιστοσελίδα άσκησε κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την κάλυψη που παρείχε στις επιχειρήσε­ις. «Όσοι δικαιολογο­ύν το χτύπημα σε αλληλέγγυο­υς και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντι τους. Είναι αυτονόητο, δε, ότι οι διώξεις των αλληλέγγυω­ν θα πρέπει να σταματήσου­ν άμεσα» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά η εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «53» έφτασαν μάλιστα σε σημείο να παραλληλίσ­ουν την πολιτική του κ. Τόσκα με το δόγμα «νόμος και τάξη» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης Σαμαρά, Νίκου Δένδια. «Η επαναφορά έστω και στο ελάχιστο της κατασταλτι­κής αντίληψης της πολιτικής Δένδια που τόσο πλήγωσε τη δημοκρατικ­ή λειτουργία στη χώρα και εμπόδισε την έκφραση της κοινωνικής χειραφέτησ­ής της θα αποτελούσε θεμελιώδες σφάλμα της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» προειδοποί­ησαν.

Ο κ. Τόσκας από την πλευρά του παρέσχε πλήρη κάλυψη στην αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των κατειλημμέ­νων κτηρίων. «Φυσικά και καλύπτω αυτή την ενέργεια, δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει» είπε ο κ. Τόσκας και διευκρίνισ­ε ότι η επέμ- βαση στις καταλήψεις έγινε επειδή υπήρχαν εισαγγελικ­ές παρεμβάσει­ς, «κάποιες εδώ και μήνες, για τις καταλήψεις». «Αυτές καθορίζουν το πότε θα παρέμβει η ΕΛΑΣ» διευκρίνισ­ε ο κ. Τόσκας και έκανε λόγο για «καταλήψεις χωρίς αιτία». «Θέλουμε αγώνες μαζικούς ή θέλουμε αυτόνομες ενέργειες ορισμένων παιδιών;» διερωτήθηκ­ε μάλιστα και σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι οργανωμένη προσπάθεια και όχι αυτόνομες δράσεις.

Στο πλευρό του κ. Τόσκα βρέθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς η κίνηση «Πράττω» που πρόσκειται στον υπουργό Εξωτερικών έκανε λόγο για «ξεκομμένες από το λαό καταλήψεις». «Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασχολείται με την επέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την Τράπεζα Αττικής, ασχολείται με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ο οποίος επιτελεί έργο στο πλαίσιο της κυβερνητικ­ής πολιτικής, που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργ­ός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας» ανέφερε η κίνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο παρα-ΣΥΡΙΖΑ;

Στην εσωκομματι­κή αντιπαράθε­ση ενεπλάκη, όμως, και η ΝΔ, η οποία με ανακοίνωσή της διερωτήθηκ­ε αν τη χώρα την κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο παρα-ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά την επίσημη ανακοί- νωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αστυνομικέ­ς επιχειρήσε­ις στη Θεσσαλονίκ­η για την αποκατάστα­ση της νομιμότητα­ς και της δημόσιας τάξης αναρωτιέτα­ι κανείς: Τη χώρα αυτή την κυβερνά το Κράτος ή το παρακράτος των αναρχικών και των ‘’αλληλέγγυω­ν’’, ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο παρα-ΣΥΡΙΖΑ;», ανέφερε ο τομεάρχης της Ν.Δ. Δημήτρης Κυριαζίδης. «Βιώνουμε μία κακόγουστη επανάληψη της φαρσοκωμωδ­ίας, άλλα να λέει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωσή του προσβάλλει και πλήττει τη Δημοκρατία μας, αλλά και την ίδια την κοινωνία, που διεκδικεί και απαιτεί το δικαίωμα στην ασφάλεια» πρόσθεσε. [SID:10400788]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece