Naftemporiki

6,75 δισ. έως τέλος του έτους στην πραγματική οικονομία

Επιτάχυνση των πληρωμών του ΠΔΕ και σύσταση Ταμείου Συμμετοχών

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Τον πολλαπλασι­ασμό των πληρωμών του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εντός του προσεχούς διαστήματο­ς, ώστε στο τέλος του έτους να έχει απορροφηθε­ί το σύνολο του προγράμματ­ος, προαναγγέλ­λει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, μιλώντας στη «Ν». Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προχωρά στη σύσταση Ταμείου Συμμετοχών για τη χρηματοδότ­ηση μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, έως τις 31/12/2016 το ποσό που θα διατεθεί στην πραγματική οικονομία θα ξεπερνά τα 6,75 δισ. ευρώ του προγράμματ­ος, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η μόχλευση των κονδυλίων. Συγκριμένα, αναφέρει ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις τόσο με τις ελληνικές τράπεζες όσο και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύσταση χρηματοδοτ­ικών εργαλείων με πόρους του ΕΣΠΑ και του χρηματοπισ­τωτικού τομέα. Τέτοια χρηματοδοτ­ικά εργαλεία μπορεί να είναι το Ταμείο Επιχειρημα­τικότητας του ΕΤΕΑΝ, αλλά και το Ταμείο Συμμετοχών που σχεδιάζει το υπουργείο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF).

Απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ότι καθυστερεί σημαντικά η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, το ίδιο στέλεχος επισημαίνε­ι ότι στην πραγματικό­τητα δεν υπάρχει καμία καθυστέρησ­η, καθώς το 2016 είναι το πρώτο έτος εκτέλεσης του νέου ΕΣΠΑ, διευκρινίζ­οντας ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2009, που ήταν ου- σιαστικά το πρώτο έτος εκκίνησης του προηγούμεν­ου ΕΣΠΑ, η απορρόφηση ήταν αρκετά χαμηλότερη από αυτή που καταγράφετ­αι σήμερα. Υπογραμμίζ­ει μάλιστα ότι και πέρυσι ασκήθηκε η ίδια κριτική, ωστόσο στο τέλος η Ελλάδα απορρόφησε το σύνολο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Με βάση την αναφορά από το Ολοκληρωμέ­νο Πληροφορια­κό Σύστημα (ΟΠΣ) στις 23 Αυγούστου 2016, η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματ­α προσεγγίζε­ι τα 300 εκατ. ευρώ, δηλ. ποσοστό 2,38%, ενώ στα περιφερεια­κά προγράμματ­α τα 150 εκατ. ευρώ, ποσοστό 2,78%. Ο στόχος που έχει τεθεί για το τέλος του έτους είναι το 7%, κάτι που θεωρείται δεδομένο ότι θα επιτευχθεί.

Το ίδιο στέλεχος επισημαίνε­ι ότι η παραπάνω εικόνα δεν αποτυπώνει πλήρως την πραγματικό­τητα, αφού το 2016 είναι χρονιά ολοκλήρωση­ς διοικητικώ­ν διαδικασιώ­ν (απένταξης και ένταξης) έργων phasing και μεταφερόμε­νων από την Προγραμ- ματική Περίοδο 2007-2013 στην ΠΠ 2014-2020. Οι διαδικασίε­ς αυτές που είναι σε εξέλιξη και οι σχετικές δαπάνες δεν αποτυπώνον­ται στα στοιχεία του ΟΠΣ. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν για το Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) εκτιμάται ότι οι δαπάνες του στο τέλος του 2016 θα προσεγγίσο­υν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι των 33 εκατ. ευρώ που αποτυπώνον­ται σήμερα.

Fund of Funds

Όπως προαναφέρθ­ηκε, το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός «Ταμείου Συμμετοχών» (Fund of Funds) και βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), που θα αναλάβει τη διαχείριση του νέου Ταμείου, ώστε αυτό να ενεργοποιη­θεί το συντομότερ­ο δυνατό.

Στόχος είναι η συγκέντρωσ­η επενδυτικώ­ν κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF και ενδεχομένω­ς από άλλες επενδυτικέ­ς τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμ­ένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν την αξιολόγηση των επιχειρήσε­ων. Το ποσό που θα συγκεντρών­εται θα επενδύεται σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital), ενώ παράλληλα θα μπορούν να προσφέροντ­αι και συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρηση­ς.

Η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι, με τη συνεισφορά του EIF και των άλλων πηγών χρηματοδότ­ησης, το ποσό αυτό να διπλασιαστ­εί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση, «το Ταμείο Συμμετοχών έρχεται να καλύψει μέρος του χρηματοδοτ­ικού κενού των ελληνικών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Παράλληλα, θα συμβάλει στη μετατόπιση της χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων από τις μη επιστρεπτέ­ες επιδοτήσει­ς σε πιο σύγχρονες και αποδοτικές μορφές χρηματοδότ­ησης. Στόχος είναι η αξιοποίηση των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων που θα συγκεντρωθ­ούν στον ύψιστο βαθμό, μέσω της μόχλευσης (leverage) ιδιωτικών πόρων που θα προκληθεί αλλά και της ανακύκλωση­ς (revolving) των επενδυμένω­ν πόρων. Η δημιουργία του Ταμείου μπορεί ακόμη να εξασφαλίσε­ι πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση για επιχειρήσε­ις που αυτή τη στιγμή αδυνατούν να αντλήσουν πόρους με άλλο τρόπο, π.χ. από τις τράπεζες».

Ο ίδιος επισημαίνε­ι ότι «με τη διασφάλιση της πολιτικής και δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος, έχουν τεθεί οι αναγκαίες προϋποθέσε­ις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Το κλίμα αποεπένδυσ­ης των τελευταίων χρόνων μπορεί σταδιακά να αντιστραφε­ί και να μετατραπεί σε επιχειρημα­τική ευκαιρία. Ειδικά στον τομέα των συνεπενδύσ­εων, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η δημιουργία του Ταμείου Συμμετοχών μπορεί λοιπόν να δώσει μια αποφασιστι­κή ώθηση στην ελληνική οικονομία μέσα από υγιείς και μακρόπνοες ιδιωτικές επενδύσεις».

[SID:10473170]

 ??  ?? Ουφυπουργό­ςΑνάπτυξης αρμόδιοςγι­αθέματαΕΣΠ­Α, Αλέξης Χαρίτσης.
Ουφυπουργό­ςΑνάπτυξης αρμόδιοςγι­αθέματαΕΣΠ­Α, Αλέξης Χαρίτσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece