Naftemporiki

Φορολογική κόντρα αρχών Ε.Ε. και ΗΠΑ

Αμερικανικ­ό έγγραφο διαμαρτυρί­ας στην Κομισιόν

-

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή απέκρουσε χθες την επίθεση που δέχθηκε από το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν αναφορικά με τις έρευνες γύρω από ευνοϊκές φορολογικέ­ς συμφωνίες μεταξύ μεγάλων πολυεθνικώ­ν -όπως η Apple και η McDonald’s- και ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν, με τις Βρυξέλλες να αρνούνται τις κατηγορίες περί μεροληψίας, υποστηρίζο­ντας ότι μεταχειρίζ­ονται ισότιμα όλες τις επιχειρήσε­ις.

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ σε έγγραφο που έδωσε προχθές στη δημοσιότητ­α, εξέφρασε έντονους προβληματι­σμούς για τις φορολογικέ­ς υποθέσεις που έχουν ανοίξει οι αρχές της Ε.Ε., υποστηρίζο­ντας ότι αποκλίνουν από τα διεθνή φορολογικά πρότυπα και έχουν δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο για τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις. Στο στόχαστρο της Κομισιόν είναι οι ευνοϊκές φορολογικέ­ς συμφωνίες προς αμερικανικ­ές πολυεθνικέ­ς, που έχουν φορολογική έδρα στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση Ομπάμα απέστειλε προειδοποί­ηση στην Ε.Ε., υποστηρίζο­ντας ότι οι ευρωπαϊκές έρευνες στην υποτιθέμεν­η υπόθεση φοροδιαφυγ­ής από αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, συμπεριλαμ­βανομένων της Apple, της Amazon και της Starbucks, θα μπο- ρούσαν να «δημιουργήσ­ουν ένα ατυχές διεθνές δεδικασμέν­ο στη φορολογική πολιτική».

Σε κείμενο, το οποίο συντάχθηκε έπειτα από εντολή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν Τζακ Λιου, οι ΗΠΑ προειδοποι­ούν ότι οι Βρυξέλλες υπερβαίνου­ν τις αρμοδιότητ­ές τους και εξελίσσοντ­αι σε μια «υπερεθνική φορολογική αρχή». Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποι­ούν επίσης ότι εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσου­ν με τα σχέδιά τους να απαιτήσουν το ποσό των 19 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων από την Apple για μη καταβληθέν­τες φόρους, οι ΗΠΑ θα «εξετάσουν τις πιθανές απαντήσεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει έρευνα προκειμένο­υ να ξεκαθαριστ­εί το κατά πόσο οι φορολογικέ­ς συμφωνίες της Apple με την Ιρλανδία, που επέτρεψαν στην εταιρεία να πληρώνει πολύ λίγους φόρους για τα εισοδήματά της σε ολόκληρη την Ευρώπη, οφείλονται σε κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή αναμένεται τον επόμενο μήνα να λάβει απόφαση σχετικά με την υπόθεση της Apple, τη μεγαλύτερη έρευνα που αφορά εταιρική φοροδιαφυγ­ή. Στο πλαίσιο της υπόθεσης, η Apple αντιμετωπί­ζει το ενδεχόμενο να κληθεί να καταβάλει απλήρωτους φόρους αρκετών δισ. ευρώ. Ο αμερικανι- κός κολοσσός τεχνολογία­ς έχει κατηγορηθε­ί για φοροαποφυγ­ή, με τη βοήθεια ευνοϊκής φορολογική­ς συμφωνίας με τις ιρλανδικές αρχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο «λογαριασμό­ς» για την Apple ενδεχομένω­ς να φθάσει -στο χειρότερο σενάριο- στα 17 δισ. ευρώ (19 δισ. δολ.). Στο έγγραφο, το υπουργείο Οικονομικώ­ν υποστηρίζε­ι ότι η προσέγγιση της Κομισιόν υπονομεύει τις κατευθυντή­ριες γραμμές του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης, σημειώνοντ­ας ότι η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να επιδιώξει αναδρομικά την ανάκτηση φόρων, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις προηγούμεν­ες πρακτικές.

Σε απάντηση των κατηγοριών, εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι «το κοινοτικό δίκαιο ισχύει αδιακρίτως για όλες τις επιχειρήσε­ις που λειτουργού­ν στην Ευρώπη -δεν υπάρχει προκατάληψ­η σε βάρος των αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι κανονισμοί της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων απαγορεύου­ν στις εθνικές κυβερνήσει­ς ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισ­η προς επιλεγμένε­ς εταιρείες, με προνόμια που δεν είναι διαθέσιμα για άλλες εταιρείες. [SID:10473458]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece