Naftemporiki

Από την Πρωτοχρονι­ά το μπαράζ των έμμεσων φόρων

-

Ενίσχυση των φορολογικώ­ν εσόδων αναμένεται και από το νέο πακέτο αύξησης των έμμεσων φόρων που θα ενεργοποιη­θεί από την Πρωτοχρονι­ά. Αυτό θα περιλαμβάν­ει τα ακόλουθα:

Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωση­ς στα καύσιμα: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνη- σης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωση­ς στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωση­ς που επιβαρύνει τον λεπτοκομμέ­νο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Επιβάλλετα­ι ειδικός φόρος κατανάλωση­ς στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Προβλέπετα­ι η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστέ­ς από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισ­μένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρα- σκευάσματα από εκχυλίσματ­α, αποστάγματ­α ή συμπυκνώμα­τα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

Επιβάλλετα­ι ειδικός φόρος κατανάλωση­ς στα υγρά που χρησιμοποι­ούνται στα ηλεκτρονικ­ά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Επιβάλλετα­ι φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοιν­ωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό «χαράτσι» θα υπολογίζετ­αι επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοιν­ωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμο­ύ. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλετα­ι εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμο­ύς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece