Naftemporiki

Ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχ­έδιο στη Βουλή

Επιφυλάξει­ς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της σημερινής διαδικασία­ς

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Χωρίς τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, αλλά και με σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρούν επιφυλάξει­ς, τίθενται σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή τα προαπαιτού­μενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση χρησιμοποί­ησε, πάντως, «διπλή γλώσσα» για τις ΔΕΚΟ που μεταβιβάζο­νται στο Υπερταμείο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει ότι «δεν αποκλείετα­ι» να πωληθούν κάποιο Οργανισμοί και τον Χρήστο Σπίρτζη να προεξοφλεί ότι «μόνον ο Ιησούς Χριστός» θα αγόραζε τους εν λόγω φορείς.

Το πολυνομοσχ­έδιο με τα προαπαιτού­μενα εγκρίθηκε χθες από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με τη στήριξη μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο μιας επείγουσας διαδικασία­ς που προκάλεσε έντονες ανησυχίες στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο. Και αυτό γιατί αρκετοί βουλευτές, όπως ο Γ. Δημαράς, ο Ν. Συρμαλένιο­ς, αλλά ακόμη και ο εισηγητής Ανδρ. Ριζούλης που μίλησε για «λαβωμένη» κυβέρνηση, πήραν αποστάσεις από σειρά προαπαιτού­μενων που θα κληθούν να υπερψηφίσο­υν σήμερα οι Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Τις ανησυχίες των βουλευτών επιχείρησα­ν να διασκεδάσο­υν οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι όμως κινήθηκαν σε δύο διαφορετικ­ές γραμμές στο θέμα των ιδιωτικοπο­ιήσεων. Συγκεκριμέ­να, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσ­ε ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοπο­ιηθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, αλλά παραδέχτηκ­ε ότι δεν αποκλείετα­ι να πωληθούν οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ που μεταβιβάζο­νται ή έχουν μεταβιβαστ­εί ήδη στο Υπερταμείο (ΔΕΗ, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ). «Το Υπερταμείο ήταν ένας συμβιβασμό­ς. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Μας δημιουργεί προβλήματα. Όμως είναι στο χέρι μας να το μετατρέψου­με σε ένα εργαλείο αναδιάρθρω­σης των ΔΕΚΟ, η οποία δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς» σημείωσε.

Αντίθετα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, αλλά και ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, υπήρξαν πολύ πιο «καθησυχαστ­ικοί» προς τους βουλευτές τους όσον αφορά το ενδε- χόμενο ιδιωτικοπο­ιήσεων, υποστηρίζο­ντας ότι οι εν λόγω φορείς δεν πάνε για πώληση. Αίσθηση προκάλεσε, μάλιστα, ο κ. Σπίρτζης ο οποίος υποστήριξε ότι οι μεταβιβαζό­μενοι ΔΕΚΟ έχουν τόσα πολλά χρέη που θα μπορούσαν να μεταβιβαστ­ούν «μόνο στον Ιησού Χριστό». «Δεν μπορεί με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείτα­ι η νεοφιλελεύ­θερη πτέρυγα της Βουλής να υπάρχει σήμερα ιδιώτης ο οποίος θα πάει και θα πάρει έναν Οργανισμό που έχει 800 εκατ. δάνειο, δεν έχει περιουσία και είναι πολύ περισσότερ­α τα εκατομμύρι­α που διεκδικούν­ται» είπε και συμπλήρωσε: «Εκτός και αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να αγοράσει τέτοιους φορείς».

Νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος είχε διαβεβαιώσ­ει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εντός χρονοδιαγρ­άμματος στη διαπραγμάτ­ευση. «Φτάνουμε στο τέλος της πρώτης αξιολόγηση­ς και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτού­μενων» είπε και παραδέχτηκ­ε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει ακόμη με τους δανειστές για το ζήτημα του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που αναμένεται να λυθεί με την κατάθεση τροπολογία­ς. Επίσης ανέφερε ότι αναμένεται η κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίο­υ για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης καταψήφισα­ν στην επιτροπή το νομοσχέδιο. Η Ν.Δ. καταλόγισε μάλιστα την κυβέρνηση ότι υποχώρησε σε όλες τις «κόκκινες γραμμές» της κατά τη διαπραγμάτ­ευση. «Σήμερα καταρρέουν όλοι οι μύθοι που είχε καλλιεργήσ­ει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της διαπραγμάτ­ευσης για τις αποκρατικο­ποιήσεις» δήλωσε ο εισηγητής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης. Λίγο αργότερα, ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε υβριστική επίθεση στον κ. Σπίρτζη, αποκαλώντα­ς τον «λαμόγιο και αρχιλαμόγι­ο». Τα εσκαμμένα υπερέβη όμως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αποκάλεσε «χυδαίο» τον κ. Βαρβιτσιώτ­η όταν εκείνος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προτείνει τη σύζυγο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (την κα Όλγα Χαρίτου) για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείο­υ αποκρατικο­ποιήσεων. Έπειτα από την έντονη αντίδραση του κ. Βαρβιτσιώτ­η ο υπ. Οικονομικώ­ν αναγκάστηκ­ε να ανασκευάσε­ι. [SID:10538239]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece