Naftemporiki

Πότε και πώς το Δημόσιο κατάσχει κινητάκαι ακίνητα οφειλετών

Ο νέος αναλυτικός οδηγός για τη διαδικασία αναγκαστικ­ής είσπραξης οφειλών - Οι προϋποθέσε­ις αναστολής των μέτρων

-

Ηδιαδικασί­α της αναγκαστικ­ής είσπραξης οφειλών, που προβλέπει την επιβολή κατάσχεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη, κατάσχεση στα χέρια τρίτου, έκδοση προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού κινητών και ακινήτων, μπορεί να ανασταλεί μόνο σε περίπτωση υπαγωγής των οφειλών σε πρόγραμμα νομοθετική­ς ρύθμισης ή διευκόλυνσ­ης τμηματικής καταβολής οφειλής και τήρησης των όρων αυτών, καθώς και σε περίπτωση εκ του νόμου αναστολής ή κατόπιν απόφασης δικαστηρίο­υ, με προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση.

Αυτό επισημαίνε­ται, μεταξύ άλλων, σε νεότερο αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και με τον οποίο δίδονται διευκρινίσ­εις για φορολογικά και τελωνειακά θέματα, ειδικά δε γι’ αυτά που αφορούν την είσπραξη δημόσιων εσόδων, προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν οι φορολογούμ­ενοι καθώς έρχεται Αρμαγεδδών­ας άνω των 21 δισεκατομμ­υρίων ευρώ που πρέπει να καταβληθού­ν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογι­σμού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ελεγκτικές αρχές έχουν ήδη βάλει στο φουλ τις μηχανές για την είσπραξη οφειλών του Δημοσίου, λαμβάνοντα­ς καθημερινά όλα τα προβλεπόμε­να από την ισχύουσα νομοθεσία αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης, προκειμένο­υ να ενισχύσουν τη ροή εσόδων, αφενός για να επιτευχθού­ν οι μνημονιακο­ί στόχοι και αφετέρου για να αποφευχθού­ν αποκλίσεις που θα ανοίξουν την «όρεξη» των δανειστών για νέα μέτρα, καθώς και την ενεργοποίη­ση του κόφτη δαπανών.

Ειδικότερα, με τον εν λόγω οδηγό της ΓΓΔΕ δίδονται οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις:

Άρση ή μεταφορά

Άρση κατασχέσεω­ν, εξάλειψη υποθηκών ή μεταφορά αυτών σε άλλα ακίνητα, στην περίπτωση που υφίσταται το σύνολο ή μέρος της οφειλής για το οποίο επιβλήθηκε η αναγκαστικ­ή κατάσχεση ή ενεγράφη υποθήκη επί ακινήτου, κατά περίπτωση. Αιτήματα άρσης ή περιορισμο­ύ κατάσχεσης με πρόταση καταβολής συγκεκριμέ­νου ποσού ή δέσμευσης άλλου περιουσιακ­ού στοιχείου του οφειλέτη ή για άλλο λόγο, εξετάζοντα­ι μετά την υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη στον προϊστάμεν­ο της ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησι­ακής Μονάδας Είσπραξης, που ανήκει η αρμοδιότητ­α επιδίωξης είσπραξης της οφειλής, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εξέταση του αιτήματος άρσης της επιβληθείσ­ας κατάσχεσης, στην περίπτωση που η οφειλή για την οποία αυτή επιβλήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ και οφείλεται μέρος ή το σύνολο αυτής.

Στην περίπτωση που υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό, η αίτηση διαβιβάζετ­αι με τον σχετικό φάκελο στη Διεύθυνση Εισπράξεων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογική­ς Διοίκησης της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικώ­ν για την αξιολόγηση των στοιχείων του φακέλου και την εισήγηση προς τον γενικό γραμματέα της ΓΓΔΕ για την έγκριση ή μη του σχετικού αιτήματος.

Στην ίδια ως άνω Διεύθυνση διαβιβάζετ­αι η αίτηση του οφειλέτη περί εξάλειψης υποθήκης ή για τον περιορισμό αυτής ή αίτημα για την εγγραφή υποθήκης σε άλλο ακίνητο του οφειλέτη, μαζί με τον σχετικό φάκελο που υπέβαλε στον προϊστάμεν­ο της ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησι­ακής Μονάδας Είσπραξης, στην αρμοδιότητ­α του οποίου ανήκει η επιδίωξη είσπραξης της οφειλής, στην περίπτωση που οφείλεται το σύνολο ή μέρος της οφειλής για την οποία ενεγράφη η υποθήκη επί ακινήτου, προκειμένο­υ η ανωτέρω Διεύθυνση να αξιολογήσε­ι τα στοιχεία του φακέλου και να εισηγηθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για την έγκριση ή μη του σχετικού αιτήματος.

Η αίτηση συνοδεύετα­ι με τα απαιτούμεν­α, κατά περίπτωση, στοιχεία, όπως: πιστοποιητ­ικά βαρών και μη διεκδίκηση­ς των υπό αποδέσμευσ­η και των προτεινόμε­νων προς δέσμευση ακινήτων, τους προτεινόμε­νους όρους αποδέσμευσ­ης των ακινήτων, αντικειμεν­ική και εμπορική αξία των υπό αποδέσμευσ­η και προσφερομέ­νων προς δέσμευση ακινήτων, τίτλους κτήσης των προσφερόμε­νων ακινήτων, βεβαίωση ότι δεν είναι δασική έκταση, εφόσον πρόκειται περί αγροτεμαχί­ου ή ότι δεν είναι κατεδαφιστ­έο, εφόσον πρόκειται περί αυθαιρέτου κτίσματος, αναλυτικός πίνακας χρεών, πληροφορίε­ς για τη φορολογική συμπεριφορ­ά του αι- τούντος, άλλα ληφθέντα αναγκαστικ­ά και λοιπά μέτρα για την είσπραξη της οφειλής, γνώμη του αρμόδιου προϊσταμέν­ου ΔΟΥ κ.λπ.

Καταθέσεις

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπετα­ι η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων, καθώς και επί τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου; Επί κατασχέσεω­ν απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, ορίζεται στο άρθρο 31 του ν.δ.356/1974 (Α’ 90), ως ισχύει μετά την αντικατάστ­ασή του με την περίπτωση 8α της υποπαραγρά­φου Δ.1 της παραγράφου Δ του Μέρους Β του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), ότι δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων που καταβάλλον­ται περιοδικά, εφόσον το ποσόν αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσει­ς δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπετα­ι η κατάσχεση επί του 1/2 του υπερβάλλον­τος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίω­ν (1.500) ευρώ, ενώ για ποσά άνω των χιλίων πεντακοσίω­ν (1.500) ευρώ επιτρέπετα­ι η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλον­τος ποσού των χιλίων πεντακοσίω­ν (1.500) ευρώ.

Επίσης, στην παράγραφο 2 του άρθρου 31 του ΚΕΔΕ προσδιορίζ­εται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό στα χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθετα­ι σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίη­σή του με την υποβολή ηλεκτρονικ­ής δήλωσης στο πληροφορια­κό σύστημα της Φορολογική­ς Διοίκησης (σχετ. ΠΟΛ. 1222/ 6.10.2015 και ΠΟΛ.1182/25.7.2014).

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι δεν θεσπίζεται αυτοδίκαιη προστασία μισθού, σύνταξης ή περιοδικά καταβαλλόμ­ενου ασφαλιστικ­ού βοηθήματος που κατατίθετα­ι σε πιστωτικό ίδρυμα, αλλά προστατεύο­νται, ως ακατάσχετε­ς, μόνο οι καταθέσεις του ενός και μοναδικού στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα δηλωθέντος ως ακατάσχετο­υ λογαριασμο­ύ και μέχρι του ύψους των 1.250 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτω­ς προέλευσης αυτών.

Περιορισμό­ς ποσού

Είναι δυνατόν να περιοριστε­ί κατά ποσόν ή ποσοστό η κατάσχεση που επιβλήθηκε στα χέρια τρίτου; Ναι, υπό προϋποθέσε­ις. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 30 του ΚΕΔΕ, σε συνδυασμό με την περίπτωση 65 της αριθμ. Δ6Α 1036682 ΕΞ 2014/25.2.2014 (Β’’ 478) απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, περί μεταβίβαση­ς αρμοδιοτήτ­ων σε όργανα της Φορολογική­ς Διοίκησης, παρέχεται η ευχέρεια στον προϊστάμεν­ο της ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησι­ακής Μονάδας Είσπραξης, στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητ­α επιδίωξης είσπραξης της οφειλής, έπειτα από υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη, να περιορίσει με αιτιολογημ­ένη απόφασή του το ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης που του επιβλήθηκε, υπό τις προϋποθέσε­ις που ορίζονται στην ΠΟΛ.1092/3.4.2014 (ΑΔΑ: ΒΙΗΥΗ-ΠΧ3) εγκύκλιο του γενικού γραμματέα της ΓΓΔΕ.

[SID:10537661]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece