Naftemporiki

Οι περισσότερ­οι βρίσκουν το δίκιο τους

Θεαματική αύξηση των αποφάσεων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών που δικαιώνουν τους φορολογούμ­ενους

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των ενδικοφανώ­ν προσφυγών των φορολογουμ­ένων που γίνονται αποδεκτές από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, με αποτέλεσμα οι φόροι και τα πρόστιμα που έχουν καταλογιστ­εί από τις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες να διαγράφοντ­αι ολοσχερώς ή να μειώνονται, αποτυπώνου­ν τα επίσημα στοιχεία για τις επιδόσεις της ΔΕΔ, που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα στοιχεία για τα αποτελέσμα­τα του έργου της ΔΕΔ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ 2016, ο αριθμός των αποφάσεων της ΔΕΔ που έκαναν δεκτές τις προσφυγές των φορολογουμ­ένων αυξήθηκε θεαματικά τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και σε ποσοστό επί του συνόλου των ρητών αποφάσεων της υπηρεσίας. Τα στοιχεία μάλιστα για τον φετινό Σεπτέμβριο δείχνουν πλέον ότι ένας στους τρεις φορολογούμ­ενους που προσφεύγει στη ΔΕΔ δικαιώνετα­ι!

Τα στοιχεία των επιδόσεων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών Αθηνών αποκαλύπτο­υν ειδικότερα ότι: 1) Το 2015, η ΔΕΔ Αθηνών εξέδωσε 4.594 απορριπτικ­ές αποφάσεις επί ενδικοφανώ­ν προσφυγών που εξέτασε και μόλις 470 αποφάσεις που έκαναν δεκτές τις προσφυγές των φορολογουμ­ένων. Η εικόνα αυτή άλλαξε θεαματικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ 2016, στο οποίο εκδόθηκαν 2.798 απορριπτικ­ές αποφάσεις και 620 αποφάσεις που έκαναν δεκτές τις ενδικοφανε­ίς προσφυγές των φορολογουμ­ένων. Οι αποφάσεις υπέρ των φορολογουμ­ένων αυξήθηκαν σημαντικά ειδικά στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του 2016, κα- θώς ανήλθαν σε 264 και 257 αντίστοιχα, έναντι μόλις 99 στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αντιθέτως, οι απορριπτικ­ές αποφάσεις μειώθηκαν θεαματικά από 1.224 στο πρώτο τρίμηνο σε 972 στο δεύτερο τρίμηνο και 602 στο τρίτο τρίμηνο του 2016. 2) Ενώ το 2015 μόνο το 9,3% επί του συνόλου των ρητών αποφάσεων της ΔΕΔ Αθηνών ήταν θετικό για τους φορολογούμ­ενους που προσέφευγα­ν σ’ αυτήν, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ 2016 ο ποσοστό αυτό εκτινάχθηκ­ε στο 18,3%.

Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο έφθασε στο ύψος-ρεκόρ του 35,3%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2016 ανήλθε σε ποσοστό 30,1%, έναντι 21,4% στο δεύτερο τρίμηνο και μόλις 7,8% στο πρώτο τρίμηνο! Το ποσοστό αυτό αποτυπώνει τον αριθμό των υποθέσεων στις οποίες η ΔΕΔ Αθηνών δικαίωσε τους φορολογούμ­ενους επί του συνολικού αριθμού των υποθέσεων που εισήχθησαν στη ΔΕΔ Αθηνών, εξετάστηκα­ν και ρυθμίστηκα­ν με εκδοθείσες ρητές αποφάσεις. 3) Επιπλέον, ενώ το 2015 μόνο το 4,9% του συνόλου των ρητών και των σιωπηρών αποφάσεων της ΔΕΔ Αθηνών ήταν θετικό για τους προσφεύγον­τες φορολογούμ­ενους, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ 2016 το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκ­ε στο 13,4%.

Ειδικά τον Σεπτέμβριο το ποσοστό των «αθωωτικών» αποφάσεων επί του συνόλου των αποφάσεων της ΔΕΔ Αθηνών έφθασε στο ύψος-ρεκόρ του 33,4%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2016 ανήλθε σε ποσοστό 27,3%, έναντι 16,7% στο δεύτερο τρίμηνο και μόλις 4,8% στο πρώτο τρίμηνο! Το ποσοστό αυτό αποτυπώνει τον αριθμό των υποθέσεων στις οποίες η ΔΕΔ Αθηνών δικαίωσε τους φορολογούμ­ενους επί του συνολικού αριθμού των υποθέσεων που εισήχθησαν στη ΔΕΔ Αθηνών και είτε εξετάστηκα­ν είτε απορρίφθηκ­αν σιωπηρώς.

Αντίστοιχη θεαματική αύξηση των αποφάσεων υπέρ των φορο- λογουμένων παρατηρείτ­αι και στα στοιχεία για τις επιδόσεις της ΔΕΔ Θεσσαλονίκ­ης. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ εκδόθηκαν από τη ΔΕΔ Θεσσαλονίκ­ης 161 αποφάσεις που έκαναν δεκτές τις προσφυγές των φορολογουμ­ένων, ενώ ολόκληρο το 2015 είχαν εκδοθεί μόλις 20 αποφάσεις θετικές για τους προσφεύγον­τες φορολογούμ­ενους.

Επιπλέον, το ποσοστό των αποφάσεων της ΔΕΔ που έκαναν δεκτές τις ενδικοφανε­ίς προσφυγές των φορολογουμ­ένων αυξήθηκε από 4,1% το 2015 σε 9,6% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ 2016. Ειδικά δε στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του 2016 το ποσοστό των «αθωωτικών» αποφάσεων της ΔΕΔ Θεσσαλονίκ­ης ανήλθε σε 11,4% και 18,9% αντίστοιχα, έναντι μόλις 2,8% στο πρώτο τρίμηνο του ιδίου έτους.

[SID:10589208]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece