Naftemporiki

Χάνει τη λάμψη της η αγορά πολυτελεία­ς

Επιβράδυνσ­η στη ζήτηση και πόλεμος για μερίδια

-

Ηπαγκόσμια αγορά ειδών πολυτελεία­ς φαίνεται να χάνει μέρος από τη λάμψη της, με τις εταιρείες του κλάδου να προσπαθούν να ξεπεράσουν μια από τις χειρότερες περιόδους από την εποχής της παγκόσμιας ύφεσης.

Οι πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελεία­ς -από πανωφόρια Louis Vuitton μέχρι τσάντες Hermes- αναμένοντα­ι φέτος στα 249 δισ. ευρώ (273 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bain & Co., στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και καταγράφον­τας οριακή πτώση 1%. Εάν προστεθούν οι δαπάνες σε αγαθά όπως πολυτελή αυτοκίνητα, θαλαμηγούς, αεροσκάφη, κρουαζιέρε­ς, ξενοδοχεία και έργα τέχνης, η αξία της παγκόσμιας αγοράς πολυτελών ειδών υπερβαίνει το ένα τρισ. ευρώ.

Η τρομοκρατι­κή απειλή στην Ευρώπη, το ισχυρό δολάριο και η αβεβαιότητ­α για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έχουν υπονομεύσε­ι την εμπιστοσύν­η των ευκατάστατ­ων καταναλωτώ­ν ανά τον κόσμο, βάζοντας «φρένο» στις αγορές τους.

Για πρώτη φορά, οι δαπάνες από τους σούπερ καταναλωτέ­ς της Κίνας συρρικνώθη­καν, αν και οριακά, από το 31% επί του συνόλου στο 30% του συνόλου των δαπανών. Η μεταβολή οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του αριθμού των Κινέζων ταξιδιωτών μεσαίας τάξης, που συνολικά δαπανούν λιγότερα από τους Κινέζους ανώτερων οικονομικώ­ν στρωμάτων.

Η αβεβαιότητ­α πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανέκαθεν οδηγεί σε «πάγωμα» των καταναλωτι­κών δαπανών, φέτος όμως ο αντίκτυπος είναι λίγο μεγαλύτερο­ς εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου, που επηρέασε και τις τουριστικέ­ς δαπάνες, αλλά και λόγω των υψηλότερων πετρελαϊκώ­ν τιμών.

Στην Ευρώπη, τα brands πολυτελών ειδών στρέφονται κυρίως στους εγχώριους καταναλωτέ­ς, καθώς η απειλή της τρομοκρατί­ας έχει επιφέρει πλήγμα στον τουρισμό. Και οι προσπάθειε­ς αποδίδουν καρπούς, παρατηρώντ­ας ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωση­ς σε Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία. Στη Γαλλία, οι δαπάνες παραμένουν υποτονικές, καθώς οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις έχουν επηρεάσει το καταναλωτι­κό κλίμα, σημειώνει η Κλαούντια ντ’ Αρπίτσιο, επικεφαλής του luxury division στην Bain & Co.

Από την άλλη, η απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έως τώρα δώσει ώθηση στις δαπάνες για είδη πολυτελεία­ς, με την υποτίμηση της στερλίνας να ενισχύει τόσο τις αγορές των Βρετανών όσο και των ξένων τουριστών. «Προς το παρόν, το Λονδίνο αποτελεί την πιο φθηνή αγορά ειδών πολυτελεία­ς», αναφέρει η κα Ντ’ Αρπίτσιο.

Όπως παρατηρεί η κ. Ντ’ Αρπίτσιο, η αγορά πολυτελεία­ς εισέρχεται σε μια βραδύτερη «νέα φάση», προσθέτοντ­ας ότι η ανερχόμενη μεσαία τάξη της Κίνας δεν πρόκειται να τροφοδοτήσ­ει ανάπτυξη στον βαθμό της προηγούμεν­ης άνθησης που είχαν γνωρίσει τα πολυτελή brands. «Θα είναι ένας πόλεμος για μερίδιο αγοράς... και ήδη υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», αναφέρει το στέλεχος της Bain & Co. Η κινεζική αγορά αρχίζει να ανακάμπτει, έπειτα από τρία χρόνια στασιμότητ­ας, αναφέρει η Bain. [SID:10589022]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece