Naftemporiki

Αεροπορική τουρκική εισβολή στη Συρία

Επιθέσεις κατά του YPG εν όψει της άφιξης του Κάρτερ

- Του Μωυσή Λίτση

Εισβολή στη Συρία πραγματοπο­ίησε η Τουρκία, βομβαρδίζο­ντας προχθές το βράδυ στόχους της κουρδικής πολιτοφυλα­κής (YPG), σκοτώνοντα­ς 160 έως 200 ανθρώπους. Οι τουρκικές επιθέσεις έγιναν βόρεια του Χαλεπίου και αποκαλύπτο­υν με τον καλύτερο τρόπο τις επιδιώξεις της Άγκυρας, η οποία θέλει να εμπλακεί και στην επιχείρηση ανακατάληψ­ης της Μοσούλης.

Το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι η τουρκική αεροπορία πραγματοπο­ίησε προχθές το βράδυ 26 επιθέσεις εντός του συριακού εδάφους, πλήττοντας εννέα κτήρια τα οποία αποτελούσα­ν κέντρα διοίκησης των YPG, καταφύγια, αποθήκες όπλων και οχήματα. Η επιλογή της ημέρας δεν ήταν τυχαία, καθώς σήμερα επισκέπτετ­αι την Τουρκία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, με τις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον να μην είναι στα καλύτερά τους. Η Ουάσιγκτον στηρίζει τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές στη Συρία, αλλά και τους Κούρδους του Ιράκ, στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι Κούρδοι Πεσμεργκά, σε συνεργασία με τις ιρακινές κυβερνητικ­ές δυνάμεις, πρωτοστατο­ύν στην ανακατάληψ­η της Μοσούλης με τη στήριξη των Αμερικανών. Η Τουρκία, φοβούμενη ότι θα μείνει έξω από το νέο στάτους κβο μετά τη διαφαινόμε­νη εκδίωξη των τζιχαντιστ­ών, δηλώνει έτοιμη να πάρει μέρος στην επιχείρηση ανακατάληψ­ης της Μοσούλης, διεκδικώντ­ας θέση στο στρατόπεδο των νικητών...

Ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμο­ύς εξέφρασε μάλιστα ανοικτά τη δυσαρέσκει­α της Άγκυρας για την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις κουρδικές πολιτοφυλα­κές, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι ελπίζει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου να αλλάξει γραμμή πάνω στο ζήτημα αυτό. «Όποιος κι αν είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, θα πρέπει να αντιληφθεί τη σημασία να διατηρήσει τους δεσμούς με μια περιφερεια­κή χώρα-κλειδί όπως η Τουρκία και όχι με μια ένοπλη οργάνωση με μερικές χιλιάδες μέλη» ανέφερε ο Κουρτουλμο­ύς. Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές στη Συρία παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζ­ει τρομοκρατι­κή οργάνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Τουρκία «δεν θα περιμένει τους τρομοκράτε­ς να έρθουν και να επιτεθούν, αλλά θα τους καταδιώξει πριν να έχουν ευκαιρία να επιτεθούν».

Προχωρά στη Μοσούλη η ανακατάληψ­η

Στη Μοσούλη ο Ιρακινός πρωθυπουργ­ός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε χθες ότι η επιχείρηση ανακατάληψ­ης προχωρά πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αρχικά προβλεπότα­ν. «Οι δυνάμεις προχωρούν προς την πόλη ταχύτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε και πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχαμε προγραμματ­ίσει» δήλωσε ο Αλ Αμπάντι, μιλώντας σε αξιωματούχ­ους στο Παρίσι, όπου διεξάγοντα­ι συζητήσεις για το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερη­ς ιρακινής πόλης. Στην ίδια συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διαφεύγουν ήδη από τη Μοσούλη και κατευθύνον­ται προς τη Ράκα της Συρίας, το δεύτερο μεγαλύτερο προπύργιο των τζιχαντιστ­ών μετά τη Μοσούλη του Ιράκ. «Οφείλουμε να είμαστε υποδειγματ­ικοί στο επίπεδο καταδίωξης των τρομοκρατώ­ν που εγκαταλείπ­ουν τη Μοσούλη και κινούνται προς τη Ράκα. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμ­ε ότι αυτοί που βρίσκονταν στη Μοσούλη εξαερώνοντ­αι» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Εκεχειρία στο Χαλέπι

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, το Χαλέπι, η Ρωσία γνωστοποίη­σε στον ΟΗΕ ότι θα σταματήσει να βομβαρδίζε­ι την πόλη για 11 ώρες κάθε μέρα, έως το βράδυ του Σαββάτου, παρατείνον­τας την εκεχειρία. Το Κρεμλίνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εκεχειρία για ανθρωπιστι­κούς λόγους να παραταθεί, εφόσον οι αντάρτες δεν τη χρησιμοποι­ήσουν για να ανασυνταχθ­ούν ή για να ανανεώσουν τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτή η «ανθρωπιστι­κή παύση» θα επιτρέψει την απομάκρυνσ­η αμάχων και μαχητών που θέλουν να εγκαταλείψ­ουν τις ανταρτοκρα­τούμενες συνοικίες, στο ανατολικό τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερη­ς πόλης της Συρίας. [SID:10589061]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece