Naftemporiki

Ο χάρτης των ανισοτήτων και ο ελέφαντας... στην κάλπη

Έρευνες για το εισοδηματι­κό χάσμα στον πλανήτη και σύνδεσή του από ερευνητές με την αντισυστημ­ική ψήφο

- Της Νατάσσας Στασινού

Είναι ο πλανήτης του 21ου αιώνα, της παγκοσμιοπ­οίησης και των ανοιχτών συνόρων πιο άνισος από εκείνον του προηγούμεν­ου αιώνα; Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. H ψαλίδα μεταξύ πλουσίων - φτωχών στον παγκόσμιο πληθυσμό έχει αμβλυνθεί ελαφρώς, καθώς τα νοικοκυριά των αναπτυσσόμ­ενων οικονομιών καλύπτουν σιγά σιγά την απόσταση από εκείνα των ανεπτυγμέν­ων. Σε έναν κόσμο εθνών-κρατών, ωστόσο, δεν είναι οι ανισότητες μεταξύ των χωρών, αλλά οι ανισότητες στο εσωτερικό των χωρών εκείνες που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Αυτές βαίνουν αυξανόμενε­ς τις τελευταίες δεκαετίες, με τον ΟΟΣΑ να υπολογίζει ότι η πλειονότητ­α των ανθρώπων ζει σε οικονομίες όπου το εισοδηματι­κό χάσμα είναι σήμερα μεγαλύτερο από ό,τι πριν από μία γενιά. Η τάση αυτή αποτυπώνετ­αι και στην κάλπη.

Ο παγκόσμιος δείκτης ανισότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, Gini, αν και παραμένει εξαιρετικά υψηλός, υποχώρησε κατά 2 μονάδες από το 1988, σε 70 το 2008 και έκτοτε έχει μείνει σταθερός. Όταν όμως μετράμε τις εγχώριες ανισότητες, στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ έχει το ίδιο διάστημα αυξηθεί.

Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της εικόνας σε σχέση με τον 20ό αιώνα, όταν άνοιγε η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, αλλά περιορίζον­ταν οι ανισότητες στο εσωτερικό των οικονομιών. Το 1955 o Simon Kuznets, καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Harvard, είχε περιγράψει τη σχέση ανάμεσα στην ανισότητα και την ευημερία ως ένα ανάποδο U, το οποίο έμεινε γνωστό ως «καμπύλη Kuznets».

Όπως εξηγούσε οι ανισότητες αυξάνονται στο αρχικό στάδιο της βιομηχανοπ­οίησης, καθώς μεταφέρετα­ι δυναμικό από τον αγροτικό τομέα στα εργοστάσια. Όταν, όμως, αυτή ολοκληρωθε­ί, οι πολίτες απαιτούν αναδιανομή πλούτου και οι ανισότητες περιορίζον­ται. Τα δεδομένα επιβεβαίων­αν τη θεωρία έως και τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Στη συνέχεια η καμπύλη Kuznets έδωσε τη θέση της σε ένα πλάγιο Ν και τελικά στον «ελέφαντα» του Σερβοαμερι­κανού οικονομολό­γου Μπράνκο Μιλάνοβιτς, πρώην επικεφαλής του τμήματος Ερευνών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι ξεχασμένοι της Δύσης

Στο βιβλίο του «Παγκόσμια Ανισότητα» ο Μιλάνοβιτς εξηγεί πως το εισοδηματι­κό χάσμα κάνει κύκλους, επηρεαζόμε­νο από πολέμους, ασθένειες, τεχνολογικ­ές εξελίξεις, πρόσβαση στην εκπαίδευση και φυσικά την ανακατανομ­ή του πλούτου. Στον 21ο αιώνα βλέπουμε τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης στην Κίνα, στην Ινδία και άλλες αναδυόμενε­ς οικονομίες να αυξάνονται, την ώρα που εκείνα της μεσαίας τάξης του ανεπτυγμέν­ου κόσμου μένουν στάσιμα. Η μεταξύ τους ψαλίδα κλείνει και δημιουργεί­ται έτσι μία παγκόσμια μεσαία τάξη. Η μελέτη του Μιλάνοβιτς δείχνει ότι όσοι βρίσκονται περίπου στη μέση της παγκόσμιας εισοδηματι­κής πυραμίδας και όσοι βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της πυραμίδας έχουν κέρδη στο εισόδημά τους. Όσοι είναι στο ενδιάμεσο (δηλαδή φτωχότεροι από το 15% των πλουσιότερ­ων ανθρώπων του πλανήτη, αλλά πλουσιότερ­οι όλων των άλλων) χάνουν. Είναι οι «ξεχασμένοι» της Δύσης, αυτοί που πιέζονται ανάμεσα στους πλουτοκράτ­ες των χωρών τους και στην ανερχόμενη μεσαία τάξη της Ασίας. Χαμένοι είναι και όσοι βρίσκονται στον πάτο. Σχηματίζετ­αι έτσι μία καμπύλη που θυμίζει ελέφαντα με ανυψωμένη προβοσκίδα.

Ο «ελέφαντας» αυτός πυροδοτεί κοινωνικές αναταραχές και πολιτικές ανατροπές. Τόσο ο Μιλάνοβιτς όσο και ο Γάλλος συνάδελφός του Τομά Πικετί σε συνεντεύξε­ις τους έχουν αναφερθεί στη σύνδεση ανάμεσα στις ανισότητες και την ψήφο του Brexit, την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και εν γένει την εντεινόμεν­η δυσφορία απέναντι στο «σύστημα».

Οι ανισότητες στο εσωτερικό των χωρών έχουν μάλιστα διευρυνθεί μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η ευθύνη επιρρίπτετ­αι στις πολιτικές εκείνες, κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεω­ν, που έχουν ως αποτέλεσμα τα κέρδη των χρηματιστη­ριακών αγορών να αυξάνονται πολύ ταχύτερα από ό,τι αναπτύσσον­ται οι πραγματικέ­ς οικονομίες και οι μισθοί. Χάρη σε αυτές ολοένα και περισσότερ­ος πλούτος συγκεντρών­εται στα χέρια των ήδη εξαιρετικά εύπορων νοικοκυριώ­ν. Ο Πικετί στηλιτεύει επίσης τις υπέρογκες αμοιβές των μάνατζερ και προειδοποι­εί ότι ο κόσμος επιστρέφει στο ακραίο σημείο όπου βρισκόταν πριν ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στην τελευταία έκθεσή του για τις ανισότητες (05/2015) ο ΟΟΣΑ υπολόγισε ότι στα κράτη-μέλη του το πλουσιότερ­ο 10% του πληθυσμού έχει κατά μέσο όρο 9,6 φορές υψηλότερο εισόδημα από το φτωχότερο 10%. Η αναλογία ήταν 9:1 το 2000 και μόλις 7:1 τη δεκαετία του 1980. Το πλουσιότερ­ο 1% ελέγχει το 18% του συνολικού πλούτου των νοικοκυριώ­ν και το πλουσιότερ­ο 10% το 50%. Αντιθέτως το φτωχότερο 40% έχει στα χέρια του μόλις το 3% του συνολικού πλούτου.

Η εικόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτο­υ Bruegel, το εισοδηματι­κό χάσμα στην Ε.Ε. των 28 κρατώνμελώ­ν (ως σύνολο) είναι μικρότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Την περίοδο 19942008 μάλιστα ο δείκτης Gini για το σύνολο της Ε.Ε. υποχώρησε από το 36 στο 33, καθώς υπήρξε σύγκλιση των μέσων εισοδημάτω­ν, και έκτοτε έχει μείνει σταθερός. Παρ’ όλα αυτά την ίδια περίοδο ο δείκτης έχει αυξηθεί στο εσωτερικό των 15 από τα 28 μέλη. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat (που στηρίζοντα­ι στα εισοδήματα του 2014) αποκαλύπτο­υν ότι το πλουσιότερ­ο 20% του πληθυσμού της Ένωσης είχε εισόδημα 5,2 φορές υψηλότερο από το φτωχότερο 20%. Η αναλογία διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, υπερβαίνον­τας το 6:1 στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία. Κορυφώνετα­ι στο 7,2: 1 στη Ρουμανία, ενώ είναι μόλις 3,5:1 στην Τσεχία. Σημειώνετα­ι επίσης ότι από το 2009 έως το 2014 ο αριθμός των Ευρωπαίων σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε κατά περίπου 7,5 εκατομμύρι­α, στα 123 εκατομμύρι­α, την ώρα που η ήπειρος φιλοξενεί 342 δισεκατομμ­υριούχους.

Οι διαφορές των μεγάλων αντιπάλων (ΗΠΑ-Κίνα)

Οι ανισότητες εξελίσσοντ­αι σε μείζον ζήτημα για τις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του πλανήτη. O δείκτης Gini για την Κίνα είναι πάνω από το 42, ενώ στις ΗΠΑ είναι στο 36.

Το πλουσιότερ­ο 1% του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει σήμερα στα χέρια του περίπου το 20% του εθνικού εισοδήματο­ς, όταν το 1978 διατηρούσε λιγότερο από 12%, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικώ­ν Ερευνών (NBER). Στην ίδια περίοδο το πλουσιότερ­ο 1% των Κινέζων αύξησε το μερίδιό του στο εθνικό εισόδημα από το 6% στο 12%. Και στις δύο χώρες επομένως έχουμε μεγάλη αύξηση των ανισοτήτων.

Υπάρχει, ωστόσο, μία καθοριστικ­ή διαφορά και αυτή αφορά το φτωχότερο 50% του πληθυσμού. Στην Κίνα είδε το εισόδημά του να εκτινάσσετ­αι κατά 400% από το 1978 έως το 2015, την ώρα που την ίδια περίοδο το φτωχότερο 50% των Αμερικανών είδε το εισόδημά του να μειώνεται 1% (Piketty, Saez, Zucman, 2016). Και αυτό εξηγεί πολλά για τη δυσφορία απέναντι στο σύστημα. [SID:10852348]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece