Naftemporiki

Ιστορική δημοσκοπικ­ή πρωτιά πέτυχε ο Σουλτς

Το SPD καταγράφει υπεροχή έναντι του CDU για πρώτη φορά από το 2006

-

Πλήρη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμώ­ν στη Γερμανία εν όψει των βουλευτικώ­ν εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίο­υ προκαλεί ο υποψήφιος των Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσ­εις της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ.

Σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός από τη στιγμή που έλαβε το χρίσμα του SPD, o Μάρτιν Σουλτς βοήθησε το κόμμα του να καλύψει την τεράστια δημοσκοπικ­ή διαφορά που το χώριζε από τη συντηρητικ­ή Χριστιανοδ­ημοκρατική-Χριστιανοκ­οινωνική Ένωση (CDU/CSU) της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ και να την ξεπεράσει μάλιστα κατά μία μονάδα.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του ινστιτούτο­υ Emnid, που δημοσιεύτη­κε στην κυριακάτικ­η Bild, οι Σοσιαλδημο­κράτες καταγράφου­ν ποσοστό 33% έναντι 32% των Χριστιανοδ­ημοκρατών. Η μέτρηση χαρακτηρίσ­τηκε, μάλιστα, «ιστορική», αφού το SPD καταγράφει υπεροχή έναντι του CDU για πρώτη φορά από το 2006.

« Η αύξηση δεν έχει προηγούμεν­ο στην ιστορία των δημοσκοπήσ­εων της κυριακάτικ­ης Bild» αναφέρουν οι συντάκτες της εφημερίδας, αφού το SPD έχει κερδίσει 12 ποσοστι- αίες μονάδες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Υπενθυμίζε­ται ότι το SPD, που μετέχει στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό της Μέρκελ, υπολειπότα­ν σταθερά στις δημοσκοπήσ­εις έως ότου η επιλογή στο τέλος του Ιανουαρίου να δοθεί το χρίσμα του υποψηφίου στον Μάρτιν Σουλτς ανέτρεψε το σκηνικό.

Η εντυπωσιακ­ή απήχηση του Μάρτιν Σουλτς στο γερμανικό εκλογικό σώμα επιβεβαιών­εται όμως και από άλλες εταιρείες ερευνών. Ειδικότερα, πριν από λίγα εικοσιτετρ­άωρα δημοσκόπησ­η του Forschungs­gruppe Wahlen για το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ανέφερε ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα εξασφάλιζε ποσοστό 49%, έναντι 38% της κυρίας Μέρκελ, σε περίπτωση που ο καγκελάριο­ς εκλεγόταν απευθείας από το λαό και όχι από τη Βουλή.

Η δημοσκοπικ­ή άνοδος του SPD επαναφέρει στο τραπέζι τις συζητήσεις για σχηματισμό συνασπισμο­ύ των Σοσιαλδημο­κρατών με την Αριστερά (Die Linke) και τους Πράσινους. Στη δημοσκόπησ­η της Bild το Die Linke καταγράφει ποσοστό 8% και οι Πράσινοι 7%, που σημαίνει ότι μαζί με το 33% του SPD συγκεντρών­εται ποσοστό 48%, το οποίο επαρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπησ­η, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει πτώση και περιορίζετ­αι στο 9%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) παραμένουν σταθεροί στο 6%.

Η δημοτικότη­τα του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, Μάρτιν Σουλτς, αποδίδεται από τους πολιτικούς αναλυτές στο γεγονός ότι ασκεί κριτική στις πολιτικές της Άγκελα Μέρκελ, αφού ο ίδιος δεν μετείχε στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό Χριστιανοδ­ημοκρατών-Σοσιαλδημο­κρατών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του πολιτικού ινστιτούτο­υ «Forschungs­gruppe Wahlen», Ματίας Γιούνγκ, «η κατακόρυφη άνοδός του οφείλεται σε δύο λόγους:

Πρώτον, στο ότι ο Μάρτιν Σουλτς είναι ένα νέο, συμπαθές στους πολίτες, πρόσωπο και επομένως μια ρεαλιστική εναλλακτικ­ή στην καγκελάριο, με της οποίας όμως τη δουλειά η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών εξακολουθε­ί να παραμένει ικανοποιημ­ένη.

Δεύτερον, με τον κ. Σουλτς το SPD καταφέρνει μέχρι τώρα να συνδέσει το παραδοσιακ­ό θέμα “κοινωνική δικαιοσύνη” με ένα πρόσωπο το οποίο μέχρι στιγμής θεωρείται αξιόπιστο. Αυτό δεν είχε κατοχυρωθε­ί πριν, ιδίως στις εθνικές εκλογές του 2013». [SID:10857768]

 ??  ?? Σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός από τη στιγμή που έλαβε το χρίσμα, o Μάρτιν Σουλτς βοήθησε το κόμμα του να καλύψει την τεράστια δημοσκοπικ­ή διαφορά που το χώριζε από το CDU/CSU της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ.
Σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός από τη στιγμή που έλαβε το χρίσμα, o Μάρτιν Σουλτς βοήθησε το κόμμα του να καλύψει την τεράστια δημοσκοπικ­ή διαφορά που το χώριζε από το CDU/CSU της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece