Naftemporiki

Απόρριψη ισχυρισμών του Ακιντζί

-

Τους ισχυρισμού­ς της τουρκοκυπρ­ιακής πλευράς ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδ­ης «μοιράζει» τις σκέψεις του μεταξύ λύσης και εκλογών απέρριψε χθες διαρρήδην ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης (φωτογραφία).

Ο κ. Κασουλίδης απέρριψε τον ισχυρισμό του Τουρκοκύπρ­ιου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ξεκαθαρίζο­ντας ότι η προτεραιότ­ητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς είναι η λύση του Κυπριακού και όχι οι προεδρικές εκλογές. «Ύστερα από 22 μήνες διαπραγματ­εύσεων, ο κ. Ακιντζί δεν θα έπρεπε να είχε αμφιβολίες για τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδ­η» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο κ. Ακιντζί είχε ισχυριστεί ότι «το μυαλό του Νίκου Αναστασιάδ­η έχει χωριστεί σε δύο μέρη, με το ένα σκέφτεται τη λύση και το άλλο τις προεδρικές εκλογές του 2018». Ο Τουρκοκύπρ­ιος ηγέτης επικαλέστη­κε μάλιστα πληροφορίε­ς που φέρουν το ΑΚΕΛ να έχει καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδ­η να κάνει βήματα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά προσθέτει πως ο Νίκος Αναστασιάδ­ης δεν εννοεί να προετοιμάσ­ει την ελληνοκυπρ­ιακή κοινότητα σε αυτό το ζήτημα.

Το Σάββατο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς δήλωσε ότι δεν δικαιολογο­ύνται οι όποιες φοβίες εκφράζοντα­ι από την τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά και υπογράμμισ­ε ότι υπάρχει συμφωνία για επιδίωξη διζωνικής δικοινοτικ­ής ομοσπονδία­ς και ότι η απόσχιση ή η ένωση απαγορεύον­ται ρητώς. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισ­ε «υπερβολική και απαράδεκτη» την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες την περασμένη Πέμπτη, αλλά ταυτόχρονα μίλησε και για λανθασμένη τακτική του Προέδρου Αναστασιάδ­η. Σε συνέντευξή του ο κ. Κυπριανού είπε ότι Αναστασιάδ­ης και Ακιντζί πρέπει να σταματήσου­ν να παίζουν το παιχνίδι των ακραίων εθνικιστικ­ών στοιχείων, τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να επαναρχίσε­ι ο διάλογος αμέσως. [SID:10857998]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece