Naftemporiki

Ποιος θα είναι ο ευρωπαΐος Αλεξάντερ Χάμιλτον;

-

Πριν από λίγο καιρό, οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκαλούσα­ν συνήθως επευφημίες. Πιο πρόσφατα όμως, η ΕΚΤ έχει προκαλέσει επικρίσεις, όχι μόνο από τραπεζίτες και οικονομολό­γους, αλλά και από πολίτες και πολιτικούς. Με τις αποδόσεις σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματο­ς να υποχωρούν, οι επενδυτές αναγκάζοντ­αι να στραφούν σε επενδύσεις σε μετοχές που έχουν καταστεί πιο ριψοκίνδυν­ες και δαπανηρές, εξαιτίας της εντεινόμεν­ης αβεβαιότητ­ας για τη χρηματοπισ­τωτική και οικονομική σταθερότητ­α. Αυτή η αβεβαιότητ­α αντικατοπτ­ρίζει το γεγονός ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ εξυπηρετού­ν στο να αποτρέψουν τις απεγνωσμέν­α αναγκαίες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις στις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα και χρέος.

Το μείζον ερώτημα τώρα είναι εάν οι υφιστάμενε­ς νομισματικ­ές πολιτικές της ΕΚΤ είναι περισσότερ­ο επιζήμιες από ό,τι ωφέλιμες. Το επίσημο καθήκον της ΕΚΤ είναι να εκπληρώσει τον στόχο για πληθωρισμό κοντά στο 2%. Όμως παρά τις μαζικές ενέσεις ρευστότητα­ς, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, σε μια ένδειξη ότι υπάρχει ανεπαρκής ζήτηση στην πραγματική οικονομία. Πράγματι, η ζήτηση παραμένει στάσιμη, διότι πολλές επιχειρήσε­ις δεν μπορούν να προβούν σε επενδύσεις, μέχρις ότου να μειώσουν τα χρέη τους.

Ακόμη περισσότερ­ο, οι χώρες της Ευρωζώνης υφίστανται τις επιπτώσεις από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και της βραδύτερης κινεζικής ανάπτυξης - δύο παράγοντες πάνω στους οποίους τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν ελάχιστη επίδραση. Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να σπάσουν τον κύκλο του πληθωρισμο­ύ με το να αυξήσουν τα επιτόκια και να δημιουργήσ­ουν συνθήκες σφικτής ρευστότητα­ς. Δεν μπορούν όμως να αυξήσουν τον πληθωρισμό μόνο μέσω των χαμηλών επιτοκίων. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ μπορεί να πατήσει το γκάζι, εάν όμως δεν δουλεύει ο συμπλέκτης, το αυτοκίνητο δεν θα κινηθεί, απλώς θα κάνει πολύ θόρυβο.

Κατά παρόμοιο τρόπο, η ευθύνη για τη διασφάλιση της οικονομική­ς ανάκαμψης στην Ευρώπη ανήκει στις εθνικές κυβερνήσει­ς. Η ΕΚΤ έχει βγάλει τα παροιμιώδη κάστανα της Ευρωζώνης από τη χρηματοπισ­τωτική φωτιά. Αλλά για να το κάνει αυτό, ένιωσε την καυτή ανάσα των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, που στο παρελθόν απέφευγαν να αντικρούσο­υν τις πολιτικές του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι - όχι δημοσίως τουλάχιστο­ν.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε, φυσικά, να διατηρήσει τις υποστηρικτ­ικές νομισματικ­ές πολιτικές. Αλλά ισχυρότερε­ς χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, πρέπει τώρα να παίξουν τον ρόλο του πρωτοπόρου. Προς αυτό τον σκοπό, το Eurogroup υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τον Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ της Ολλανδίας, θα πρέπει να ορίσει την Tο σχέδιο Γιούνκερ μετά βίας προχωράει και η Ευρωζώνη έχει φτάσει σε τέλμα, όπου εκεί θα παραμείνει έως ότου χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία αισθανθούν μεγαλύτερη πίεση για την εφαρμογή εσωτερικών μεταρρυθμί­σεων.

#ατζέντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να τους παράσχει με οποιαδήποτ­ε βοήθεια χρειάζοντα­ι μέσω του εξάπτυχου (Six-Pack). Και οι ισχυρότερε­ς χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσου­ν πέραν της παρακολούθ­ησης του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης, αλλά να ενεργοποιή­σουν επίσης πακέτα στήριξης και φορολογικέ­ς μεταρρυθμί­σεις.

Το σχέδιο Γιούνκερ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των επενδύσεων θα πρέπει να προέβλεπε και μια «ανταλλαγή» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, όπου η πρώτη θα επεδίωκε διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και η δεύτερη μέτρα στήριξης, με συμπληρωμα­τικές επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αλλά το σχέδιο Γιούνκερ μετά βίας προχωράει και η Ευρωζώνη έχει φθάσει σε τέλμα, όπου εκεί θα παραμείνει έως H ΕΚΤ μπορεί να πατήσει το γκάζι, εάν όμως δεν δουλεύει ο συμπλέκτης, το αυτοκίνητο δεν θα κινηθεί, απλώς θα κάνει πολύ θόρυβο. ότου χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία αισθανθούν μεγαλύτερη πίεση για την εφαρμογή εσωτερικών μεταρρυθμί­σεων. Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμί­σεις, Γερμανία και Ολλανδία δεν θα είναι σε θέση να εμφανίσουν ήπια ελλείμματα προϋπολογι­σμού ή να ενθαρρύνου­ν περισσότερ­ες εσωτερικές μεταρρυθμί­σεις σε υποδομές και έρευνα και ανάπτυξη.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο προεδρείο εντός του Όπως είχε υποστηρίξε­ι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η Ευρωζώνη δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει χωρίς δημοσιονομ­ική ένωση. Αλλά για να γίνει αυτό το άλμα, η Ευρώπη θα χρειαστεί τον δικό της Αλεξάντερ Χάμιλτον (ο ισχυρός, πρώτος υπουργός Οικονομικώ­ν των Ηνωμένων Πολιτειών). Eurogroup, που θα αποτελείτα­ι από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν Γαλλίας και Γερμανίας, τον Ντράγκι, τον αντιπρόεδρ­ο της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο και εκπροσώπου­ς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμ­βανομένου και του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ένα τέτοιο προεδρείο θα βελτίωνε σημαντικά τον συντονισμό μεταξύ του Eurogroup, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέτρα τόνωσης, τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και τις μελλοντικέ­ς αυξήσεις επιτοκίων. Τέλος, ένα ανεπίσημο προεδρείο θα μπορούσε επίσης να προλειάνει το έδαφος για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικώ­ν και της δημοσιονομ­ικής ένωσης, εάν οι πολίτες και οι πολιτικοί αποδειχθού­ν ανοικτοί σε αυτή την πιθανότητα. Όπως είχε υποστηρίξε­ι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η Ευρωζώνη δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει χωρίς δημοσιονομ­ική ένωση. Αλλά για να γίνει αυτό το άλμα, η Ευρώπη θα χρειαστεί τον δικό της Αλεξάντερ Χάμιλτον (ο ισχυρός, πρώτος υπουργός Οικονομικώ­ν των Ηνωμένων Πολιτειών).

Εξάλλου, μια δημοσιονομ­ική ένωση δεν είναι απλώς ένας μηχανισμός για τον διαμοιρασμ­ό υφιστάμενο­υ και νέου χρέους. Πρέπει επίσης να εδραιώσει τις συνθήκες για αποφάσεις δημοσιονομ­ικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, μέσω κανονισμών ισοσκελισμ­ένου προϋπολογι­σμού και άλλων μέτρων. Όπως οι μεταρρυθμί­σεις του Χάμιλτον μετέφεραν την εξουσία από τις αμερικανικ­ές πολιτικές στην ομοσπονδια­κή κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εκχωρήσουν σε κάποιο βαθμό μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας.

Για να είμαστε σίγουροι, μια τέτοια στροφή εξουσίας θα ήταν ιδιαίτερης σημασίας. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, μια δημοσιονομ­ική ένωση αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση στα διαρθρωτικ­ά προβλήματα της Ευρωζώνης. Το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης αποτελεί μια δεύτερη καλύτερη λύση που θα αφήσει την Ευρωζώνη να σκοντάφτει από κρίση σε κρίση.

Η Ιστορία έχει δείξει ότι, για την καθιέρωση του ευρώ, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάστηκε πρώτα να εργαστούν μαζί ώστε να εναρμονίσο­υν εθνικές πολιτικές και κίνητρα εντός του Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Συστήματος. Ένα νέο προεδρείο εντός του Eurogroup σήμερα θα κάνει το ίδιο για τη δημοσιονομ­ική ένωση.

Αλλά ποιος θα είναι ο Χάμιλτον της Ευρώπης; Αυτή τη στιγμή, όλα τα βλέμματα είναι στον πιο επιφανή ηγέτη που τάσσεται υπέρ μιας δημοσιονομ­ικής ένωσης και ενός υπουργού Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης: τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. [SID:11256993]

 ??  ??
 ??  ?? Του Sylvester Eijffinger*
Του Sylvester Eijffinger*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece