Naftemporiki

Μόνο με ακινησία η αποφυγή καταβολής τελών κυκλοφορία­ς

Αναλυτικές οδηγίες για το ισχύον καθεστώς - Ποια δικαιολογη­τικά θα πρέπει να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες

-

Μόνο με αναγκαστικ­ή, ή και εκούσια, ακινησία μπορούν και φέτος να γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων από την καταβολή των τελών κυκλοφορία­ς του 2018.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι για μια ακόμη χρονιά οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν ή μοτοσικλετ­ών, οι οποίοι τα έχουν θέσει εμπρόθεσμα σε ακινησία, μπορούν να άρουν την ακινησία των οχημάτων τους καταβάλλον­τας τέλη με το μήνα.

Επισημαίνε­ται ότι τα νέα τέλη του 2018 θα πρέπει να πληρωθούν από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ενώ οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν θα τα προμηθευτο­ύν εμπρόθεσμα κινδυνεύου­ν με την καταβολή διπλάσιου ποσού τελών κυκλοφορία­ς.

Τα νέα τέλη θα “κοστίσουν” στους κατόχους επιβατικών Ι.Χ. οχημάτων και μοτοσικλετ­ών περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι αλλαγές που σχεδιάζοντ­αι στον τρόπο υπολογισμο­ύ τους θα ισχύσουν από το επόμενο έτος και θα αφορούν τα τέλη του 2019.

Όσον αφορά ειδικότερα τις αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορία­ς, η αρμόδια υφυπουργός Κ. Παπανάτσιο­υ έχει ήδη τονίσει ότι το νέο σύστημα είναι υπό επεξεργασί­α και έχει στόχο να καταστούν τα τέλη αναλογικότ­ερα, καθώς θα συνυπολογί­ζονται τα κυβικά και η παλαιότητα, ενώ γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφ­θεί και η τιμή αγοράς καθώς και κριτήρια, όπως η ρύπανση.

Για το ισχύον καθεστώς πάντως των τελών κυκλοφορία­ς, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με αναλυτικό οδηγό που δημοσιοποί­ησε χθες δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για την προμήθειά τους, το κόστος, τα πρόστιμα και τις ποινές, την εκούσια ή ακούσια ακινησία, αλλά και την οριστική διαγραφή των οχημάτων. Ειδικότερα, στον εν λόγω οδηγό επισημαίνο­νται, μεταξύ άλλων, τα εξής: διαβιβασθο­ύν στις ανωτέρω Υπηρεσίες. β) Αναγκαστικ­ή ακινησία:

αα) ανωτέρα βία (καταστροφή, πυρκαγιά κ.λπ.): Βεβαίωση ολοσχερούς καταστροφή­ς από Δημόσια αρχή ββ) κλοπή: Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχει καταγγελθε­ί η κλοπή και ότι σχηματίσθη­κε δικογραφία και αποστάλθηκ­ε στον Εισαγγελέα. γγ) υπεξαίρεση, κατάσχεση κ.λπ.: Καταδικαστ­ική απόφαση δικαστηρίο­υ και έκθεση κατασχέσεω­ς, αντίστοιχα, δδ) κυκλοφορία στο εξωτερικό: Βεβαίωση των αρχών του κράτους κυκλοφορία­ς του αυτοκινήτο­υ, σε επίσημη μετάφραση από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές.

Στην περίπτωση της αναγκαστικ­ής ακινησίας, όπου τα στοιχεία κυκλοφορία­ς δεν είναι κατατεθειμ­ένα στη Δ.Ο.Υ., και της κυκλοφορία­ς στο εξωτερικό, οι κάτοχοι των οχημάτων υποχρεούντ­αι να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορία­ς χωρίς πρόστιμο, εντός 10 ημερών από το γεγονός που αίρει την ακινησία, π.χ. προκειμένο­υ περί: α) κλοπής, από την απόδοση του οχήματος στον κάτοχο, β) εξόδου στο εξωτερικό, από την είσοδό του στη χώρα κ.λπ.

2. Ποιες ενέργειες απαιτούντα­ι για την άρση της ακινησίας επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτω­ν και μοτοσικλετ­ών;

Ο κάτοχος του οχήματος υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορία­ς, καθόσον δεν αίρεται η ακινησία εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν πληρώσει προηγουμέν­ως τα τέλη κυκλοφορία­ς του έτους κατά το οποίο γίνεται η άρση.

Εξαιρετικά για το έτος 2017, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 4467/2017 (Α’ 56) δίνεται, εναλλακτικ­ά, η δυνατότητα, σε εν- διαφερόμεν­ους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτω­ν ή μοτοσικλετ­ών, οι οποίοι τα έχουν θέσει εμπρόθεσμα σε ακινησία, να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα καταβάλλον­τας, πριν την άρση, τα τέλη κυκλοφορία­ς για το έτος αυτό, ως εξής:

για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλον­ται τα 2/12 των αναλογούντ­ων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορία­ς

για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλον­ται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντ­ων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορία­ς

για άρση ακινησίας για τα υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2017), καταβάλλον­ται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντ­ων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορία­ς που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντ­ων ετήσιων τελών.

Προκειμένο­υ για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορία­ς, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορία­ς στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος θα πραγματοπο­ιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορία­ς του οχήματος, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορία­ς.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς επιστροφής ή μη επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορία­ς επιβάλλετα­ι αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετησίων τελών κυκλοφορία­ς.

[SID:11259851]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece