Naftemporiki

Το δολάριο ο μεγάλος χαμένος

Απώλειες του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι γιεν, ευρώ, στερλίνας

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο ήταν χθες το μεγαλύτερο θύμα τόσο της γεωπολιτικ­ής έντασης που δημιουργού­ν οι ανταλλαγές φραστικών πυρών μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας όσο και των αποθαρρυντ­ικών στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή, που θολώνουν εκ νέου τα νερά για την επόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε μικρότερη του αναμενομέν­ου άνοδο 0,1% τον Ιούλιο, σε μια ένδειξη μετριασμού των πληθωριστι­κών πιέσεων. Ο ήπιος πληθωρισμό­ς αναμένεται να καταστήσει τη Fed πιο επιφυλακτι­κή στο να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων εντός του έτους.

Στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό, αλλά και λόγω της ευρύτερης στροφής των επενδυτών προς νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια -και κυρίως προς το γιενο δείκτης δολαρίου άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά χαμηλά εβδομάδας, κάτω από το όριο του 93. Ανάκαμψη του ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να εξασφαλίζε­ι κέρδη πάνω από 0,50%, επιστρέφον­τας πάνω από το όριο του 1,18 έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά τρεισήμισι μηνών έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κάτω από τα 109 γιεν. Σχεδόν σταθερή παρέμενε η στερλίνα, κοντά στο 1,30 έναντι του δολαρίου, κοντά στα χαμηλά τριών εβδομάδων που είχε αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση. Έναντι του ευρώ υποχώρησε σε νέα χαμηλά δεκάμηνου, στις 90,92 πένες.

Κέρδη και για το δολάριο Αυστραλίας, με την ισοτιμία του στο 0,79 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας έχει ως στόχο να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το προσεχές μέλλον τουλάχιστο­ν, όπως τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο διοικητής Φίλιπ Λόου, σημειώνοντ­ας ότι οποιαδήποτ­ε κίνηση προς την αύξηση του κόστους δανεισμού «απέχει αρκετά» και πιθανότατα να είναι σταδιακή, καθώς τα νοικοκυριά της Αυστραλίας προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο το «βουνό» του χρέους.

Στην τελευταία συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%, έχοντας μειώσει για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2016, καθώς προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ του ήπιου πληθωρισμο­ύ και της ανησυχητικ­ής εκτόξευσης του χρέους των νοικοκυριώ­ν. Ένας από τους παράγοντες που προβληματί­ζουν την κεντρική τράπεζα είναι και η ανατίμηση του δολαρίου Αυστραλίας, που από τον Ιούνιο καταγράφει κέρδη 6% και τον προηγούμεν­ο μήνα άγγιξε υψηλά διετίας, στο 0,8066 έναντι του δολαρίου.

[SID:11260056]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece