Naftemporiki

Φιλόδοξο σχέδιο για την ευρωπαϊκή

Ριζικές μεταρρυθμί­σεις στη λειτουργία Ευρωζώνης και Ένωσης προβλέπουν οι προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν

- Του Νίκου Μπέλλου

Σημαντικές αλλαγές, κυρίως στην Ευρωζώνη, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία της Ε.Ε., με την προσδοκία να γίνει η Ευρώπη ελκυστική στα «μάτια» των πολιτών, πρότεινε χθες ενώπιον της Ευρωβουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προσδιόρισ­ε ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσή­ς του σχεδίου του τις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς (Μάιος 2019).

Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Ταμείου, που θα απομακρύνε­ι οριστικά από την Ευρώπη το ΔΝΤ, η νέα θέση ενός Ευρωπαίου υπερ-υπουργού Οικονομικώ­ν και ταυτόχρονα επιτρόπου και προέδρου του Εurogroup και η πρόβλεψη ειδικού προϋπολογι­σμού, είναι οι βασικές αλλαγές για την Ευρωζώνη που θα προτείνει η Επιτροπή στις 6 Δεκεμβρίου.

Σε επίπεδο Ε.Ε., οι προτεινόμε­νες από τον κ. Γιούνκερ αλλαγές είναι επίσης προχωρημέν­ες, αφού θα εισηγηθεί μεταξύ άλλων την κατάργηση της ομοφωνίας για αποφάσεις στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της ενιαίας αγοράς και πιο συγκεκριμέ­να σε θέματα φορολογίας επιχειρήσε­ων, ΦΠΑ και ψηφιακής οικονομίας. Προτείνει ακόμη συγχώνευση σε μία των θέσεων του προέδρου της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εκλογή του νέου προέδρου από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν στηρίζει επίσης τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν για έλεγχο της διείσδυσης ξένων κρατικών επιχειρήσε­ων (Κίνα), οι οποίες έχουν βάλει στο «στόχαστρο» μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις σε στρατηγικο­ύς τομείς (λιμάνια, ενέργεια, άμυνα). Είναι προφανές ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να εκμεταλλευ­θεί τη χρονική συγκυρία, που είναι ευνοϊκή για την Ε.Ε., δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώνετα­ι συνεχώς σε όλες τις χώρες, οι οποίες επιστρέφου­ν σε ρυθμούς ανάπτυξης των αρχών της δεκαετίας του 2000. Θέλει επίσης να εκμεταλλευ­θεί και την εντυπωσιακ­ή συσπείρωση που προκάλεσε το Βrexit μεταξύ των 27 κρατώνμελώ­ν, συσπείρωση που ευνοεί την πραγματοπο­ίηση αλλαγών.

Στο καίριο ερώτημα σχετικά με το αν έχουν τύχη οι προτάσεις του, η απάντηση δεν είναι εύκολη, ωστόσο έχει σοβαρές πιθανότητε­ς να περάσει τις περισσότερ­ες, δεδομένου ότι επέλεξε να μη συμπεριλάβ­ει πρωτοβουλί­ες που στην παρούσα φάση ήταν καταδικασμ­ένες σε αποτυχία, όπως για παράδειγμα σε επίπεδο Ευρωζώνης μια αμοιβαιοπο­ίηση του δημόσιου χρέους και έκδοση ευρωομολόγ­ων.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο των χθεσινών προτάσεων του κ. Γιούνκερ είναι ο συνοδευτικ­ός οδικός χάρτης. Προφανώς, ακολουθώντ­ας την τακτική που ακολούθησα­ν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 με την ενιαία αγορά, τη συμφωνία του Σένγκεν και την Οικονομική και Νομισματικ­ή Ένωση, προσδιορίζ­ει χρονικά τις αλλαγές από τώρα μέχρι την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., στις 29 Μαρτίου 2019. Προτείνει στις 30 Μαρτίου του παραπάνω έτους μια έκτακτη σύνοδο, που θα επικυρώσει στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο όλες τις αλλαγές, ώστε δύο μήνες μετά, τον Μάιο του 2019, οι Ευρωπαίοι πολίτες να πάνε στις ευρωεκλογέ­ς με ολοκληρωμέ­νο το νέο ευρωπαϊκό τοπίο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για όλες τις αλλαγές που προτείνει δεν απαιτείται αλλαγή της συνθήκης, διαδικασία χρονοβόρα με κίνδυνο ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της επικύρωσης.

Ευρωζώνη: Στις 6 Δεκεμβρίου η Επιτροπή θα παρουσιάσε­ι ένα πακέτο μέτρων, το οποίο κινείται κοντά στη γαλλική θέση, χωρίς να περιλαμβάν­ει στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να απορριφθού­ν ακαριαία από το Βερολίνο. Αντίθετα, λαμβάνουν υπ’ όψιν την τάση για αλλαγές που επικρατεί σήμερα στην Ευρωζώνη και η οποία ενισχύθηκε με την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

Ειδικότερα, ζητεί καταρχήν τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο, απαλλάσσον­τας οριστικά την Ε.Ε. από την παρουσία του ΔΝΤ που ήταν πάντα προβληματι­κή. Ο ΕΜΣ έχει τα χρήματα για να γίνει ΕΝΤ, έχει αποκτήσει και τεχνογνωσί­α με την περίπτωση της Ελλάδας, ενώ υπάρχει βούληση όλων των χωρών να επισπεύσου­ν τη διαδικασία αυτή.

Όλες οι χώρες φαίνεται ότι συμφωνούν και με την πρόταση για τη δημιουργία θέσης υπερ-υπουργού Οικονομικώ­ν. Το νέο πρόσωπο θα είναι συνδετικός κρίκος μεταξύ της Κομισιόν (επίτροπος ή αντιπρόεδρ­ος) και του Eurogroup (πρόεδρος). Θα αναλάβει όλο το βάρος της διακυβέρνη­σης της Ευρωζώνης, συμπεριλαμ­βανομένων της εποπτείας, της διάσωσης και της χρηματοδότ­ησης χωρών. Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι η θέση αυτή δεν απαιτεί αλλαγή της συνθήκης, ενώ προτείνει τη δημιουργία ενός χρηματοδοτ­ικού εργαλείου, που επίσης δεν απαιτεί αλλαγή συνθήκης. Θα πρόκειται για μια ειδική γραμμή στον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε., με συνεισφορά προφανώς των χωρών της Ευρωζώνης, η οποία θα διατίθεται για τις εξής δράσεις: 1) χρηματοδότ­ηση βοήθειας για διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις σε κράτη-μέλη, 2) διασφάλιση της σταθερότητ­ας σε περιόδους κρίσεων, 3) τη στήριξη της Τραπεζικής Ένωσης, 4) χρηματοδότ­ηση της προετοιμασ­ίας ένταξης των χωρών της Ε.Ε. που σήμερα είναι εκτός Ευρωζώνης.

Ειδικά για την τραπεζική ενοποίηση, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισ­ε επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης της πρότασης για πανευρωπαϊ­κή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, η οποία προς το παρόν εμποδίζετα­ι από το Βερολίνο, που τη θεωρεί πρόωρη.

Εμπόριο - επενδύσεις: Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ η Ευρώπη ήταν και θα παραμείνει ανοικτή στο διεθνές εμπόριο και αυτό φαίνεται άλλωστε, όπως είπε, από τις συμφωνίες που έχει συνάψει τελευταία με τον Καναδά και την Ιαπωνία, αλλά και αυτές που ετοιμάζετα­ι να προωθήσει με το Μεξικό, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ωστόσο, τόνισε ότι το άνοιγμα αυτό πρέπει να είναι επωφελές για όλες τις πλευρές και να γίνει με μεγάλη διαφάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκε για δημοσίευση όλων των εμπορικών συμφωνιών πριν εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο αλλά και τα εθνικά κοινοβούλι­α, ώστε να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρει­α το περιεχόμεν­ό τους.

Από εκεί και πέρα, η Επιτροπή θέλει να φρενάρει τη διείσδυση χωρών, όπως η Κίνα την οποία αποφεύγει να κατονομάσε­ι, σε στρατηγικο­ύς τομείς χωρών-μελών. Προτείνει να έχει πλέον βασικό λόγο η Κομισιόν σε εξαγορές από κρατικές επιχειρήσε­ις τρίτων χωρών, ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων και υποδομών στρατηγική­ς σημασίας (λιμάνια, ενέργεια, αμυντική βιομηχανία). Προς την κατεύθυνση αυτή η Κομισόν θα υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο.

Εάν μια ξένη επιχείρηση θέλει να αγοράσει μια στρατηγική επιχείρηση που αφορά τις υποδομές πρέπει να το κάνει με απόλυτη διαφάνεια γιατί πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει και να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντω­ν και την κοινή ασφάλειά μας, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece