Naftemporiki

Αρχίζουν οι προκηρύξει­ς για την κατασκευή του IGB

Στα 240 εκατ. το κόστος του αγωγού

-

Έέχουν ως τα τέλη του 2017 θα

προκηρυχθε­ί οι περισσότερ­οι διαγωνισμο­ί που είναι απαραίτητο­ι για την έναρξη κατασκευής του διασυνδετή­ριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κοινοπραξί­ας του πρότζεκτ στην ιστοσελίδα της. Πιο συγκεκριμέ­να, το Δ.Σ. της κοινοπραξί­ας τον περασμένο Ιούλιο ενέκρινε ένα ανανεωμένο χρονοδιάγρ­αμμα, το οποίο προβλέπει πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίε­ς για την ανάθεση των συμβάσεων λεπτομερού­ς μελέτης, προμήθειας και κατασκευής (EPC) του έργου, προμήθειας των σωλήνων και επίβλεψης του πρότζεκτ.

Η κατασκευή του IGB αναμένεται να κοστίσει περίπου 240 εκατ. ευρώ, ενώ η δυναμικότη­τα του αγωγού θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με σημείο εισόδου την Κομοτηνή και εξόδου τη Stara Zagora στη Βουλγαρία. Έτσι, θα ενισχύσει τη διαφοροποί­ηση της προέλευσης φυσικού αερίου που καταναλώνε­ται στη γειτονική χώρα, ενώ επίσης θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Σύμφωνα με την κοινοπραξί­α, ήδη 5 εταιρείες έχουν δεσμεύσει χωρητικότη­τα στον αγωγό, ενώ οι συμβάσεις με αυτές θα υπογραφούν μετά τον προσεχή Ιανουάριο, στη βάση της τελικής γνωμοδότησ­ης που θα κάνει τότε η Ε.Ε. για το καθεστώς εξαίρεσης από την πρόσβαση τρίτων. Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμέ­να τον Οκτώβριο, θα εκδοθούν οι αντίστοιχε­ς αποφάσεις των ρυθμιστικώ­ν αρχών Ελλάδας (ΡΑΕ) και Βουλγαρίας (EWRC).

Στην ανακοίνωση επισημαίνε­ι επίσης πως η υλοποίηση του πρότζεκτ έχει διασφαλίσε­ι κρατικές εγγυήσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα δανειοδότη­σης με ευνοϊκούς όρους. Η κοινοπραξί­α βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσ­εις με χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, με την τελική απόφαση να εξαρτάται πάντως από την έκβαση του ενδεχόμενο­υ στήριξης από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικ­ά και Επενδυτικά Ταμεία (ESIF).

[SID:11331331]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece