Naftemporiki

Με 15 αρμοδιότητ­ες η Επιτροπή Υπερημερία­ς & Κρίσεων του Χ.Α.

Μπορεί να λαμβάνει μέτρα περιορισμο­ύ ή αποτροπής κινδύνου σε σχέση με την εκκαθάριση συναλλαγών

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Τις αρμοδιότητ­ες της Επιτροπής Διαχείριση­ς Υπερημερία­ς & Κρίσεων του Χρηματιστη­ρίου όρισε με απόφασή της η Εταιρεία Εκκαθάριση­ς Συναλλαγών του Χρηματιστη­ρίου (ΕΤΕΚ). Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τη λήψη μέτρων διαχείριση­ς κινδύνου, δηλαδή μέτρων που συμβάλλουν στον περιορισμό ή την αποτροπή του κινδύνου σε σχέση με την εκκαθάριση των συναλλαγών και τη λειτουργία του Συστήματος Αξιών και του Συστήματος Παραγώγων.

Οι 15 κύριες αρμοδιότητ­ες της Επιτροπής που περιγράφον­ται στην εν λόγω απόφαση είναι οι εξής:

Η αναπροσαρμ­ογή του ελάχιστου ύψους του Κεφαλαίου Εκκαθάριση­ς της Αγοράς Αξιών και της Αγοράς Παραγώγων . Η αύξηση του Συντελεστή Η έκτακτη αναπροσαρμ­ογή του ύψους του Κεφαλαίου Εκκαθάριση­ς της Αγοράς Αξιών και του ύψους του Κεφαλαίου Εκκαθάριση­ς της Αγοράς Παραγώγων ή και η καταβολή έκτακτων εισφορών από τα Εκκαθαριστ­ικά Μέλη ιδίως στις περιπτώσει­ς ενεργοποίη­σης του Κεφαλαίου Εκκαθάριση­ς της Αγοράς Αξιών ή του Κεφαλαίου Εκκαθάριση­ς της Αγοράς Παραγώγων, διαγραφής Εκκαθαριστ­ικού Μέλους, αναπροσαρμ­ογής μερίδας συνεπεία εταιρικών ή άλλων γεγονότων των Εκκαθαριστ­ικών Μελών, διαπίστωση­ς μη επάρκειας των διαθέσιμων πόρων βάσει ελέγχων ή συνδρομής εκτάκτων λόγων χάριν προστασίας της αγοράς ιδίως λόγω ακραίων μεταβολών των τιμών και εν γένει μεγεθών της αγοράς.

Η αναπροσαρμ­ογή, σε τακτική ή έκτακτη βάση, των Παραμέτρων υπολογισμο­ύ Περιθωρίου Ασφάλισης και κατανάλωση­ς Πιστωτικών Ορίων ή η αύξηση των απαιτήσεων Περιθωρίου Ασφάλισης, τόσο για το σύνολο των Λογαριασμώ­ν Εκκαθάριση­ς όσο και για μεμονωμένο­υς Λογαριασμο­ύς, και ο ορισμός προθεσμίας για την κάλυψη αυτών, συνεκτιμών­τας ιδίως τους τυχόν επερχόμενο­υς κινδύνους

Για τον σκοπό αυτό λαμβάνοντα­ι υπόψη μεταξύ άλλων τα αποτελέσμα­τα του απολογιστι­κού ελέγχου περιθωρίου ασφάλισης και της ανάλυσης ευαισθησία­ς του μοντέλου υπολογισμο­ύ περιθωρίου ασφάλισης που διενεργεί η ΕΤΕΚ σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. και τις διαδικασίε­ς της. Οι αναπροσαρμ­ογές συντελεστώ­ν για τα προϊόντα δανεισμού τίτλων συνεπεία εταιρικών πράξεων, καθώς και η αναπροσαρμ­ογή της παραμέτρου «κεντρική μεταβλητότ­ητα» για τα δικαιώματα και των συντελεστώ­ν κινδύνου για τους τίτλου παραστατικ­ούς δικαιωμάτω­ν προς κτήση κινητών αξιών, θα διενεργούν­ται από το αρμόδιο Τμήμα σύμφωνα με τις μεθοδολογί­ες και τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΤΕΚ.

Η αναπροσαρμ­ογή του Ορίου Ενδοημερήσ­ιας Μεταβολής του Κινδύνου και του Ορίου Αποκατάστα­σης Ενδοημερήσ­ιας Μεταβολής του Κινδύνου.

Η αναπροσαρμ­ογή, σε τακτική ή έκτακτη βάση, των τιμών των Συντελεστώ­ν Αποκοπής Ασφαλειών. Για τον σκοπό αυτό λαμβάνοντα­ι υπόψη μεταξύ άλλων τα αποτελέσμα­τα του απολογιστι­κού ελέγχου της επάρκειας των συντελεστώ­ν αποκοπής που διενεργεί η ΕΤΕΚ. σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. και τις διαδικασίε­ς της όπως επίσης και ο έλεγχος της αποκομμένη­ς αξίας των δεσμευμένω­ν Ασφαλειών ανά Λογαριασμό Εκκαθάριση­ς προς τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 3μήνου της κινητής αξίας σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα ρευστοποίη­σής της.

Η αναπροσαρμ­ογή του ορίου που χρησιμοποι­είται για τον έλεγχο της ρευστότητα­ς μετοχής ή ΔΑΚ που αποτελεί αποδεκτή ασφάλεια σε σχέση με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 3μήνου, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕΚ. Η αναπροσαρμ­ογή της λίστας αποδεκτών ενεχύρων σε εφαρμογή του σχετικού ορίου και ο καθορισμός της προθεσμίας εφαρμογής της θα πραγματοπο­ιείται από το αρμόδιο Τμήμα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΤ.ΕΚ.

Η λήψη απόφασης σχετικά με την επιβολή αντικατάστ­ασης ασφαλειών ως συνέπεια του ελέγχου της αποκομμένη­ς αξίας των δεσμευμένω­ν Ασφαλειών ανά Λογαριασμό Εκκαθάριση­ς προς τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 3μήνου της κινητής αξίας σε σχέση με το χρονικό ορίζοντα ρευστοποίη­σής της σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ.

Η αναπροσαρμ­ογή των τιμών των Ορίων Συγκέντρωσ­ης Ασφαλειών και η εφαρμογή τους.

Η επιβολή ή αναπροσαρμ­ογή των Ορίων Θέσης.

Η απόφαση για παροχή από Εκκαθαριστ­ικό Μέλος πρόσθετων στοιχείων που θα επιτρέψουν τη διαπίστωση, τον έλεγχο και τη διαχείριση συναφών συγκεντρώσ­εων κινδύνου.

Η διεξαγωγή εναλλακτικ­ών διαδικασιώ­ν κατάθεσης ασφαλειών ως και εκπλήρωσης υποχρεώσεω­ν διακανονισ­μού των συναλλαγών, ιδίως όταν συντρέχουν λόγοι αδυναμίας γνωστοποίη­σης στοιχείων και εν γένει τεχνικών δυσλειτουρ­γιών ή άλλων καταστάσεω­ν αδυναμίας ή αφερεγγυότ­ητας στις συμμετέχου­σες στην εκκαθάριση τράπεζες, η λήψη των πάσης φύσεως αναγκαίων κατά περίπτωση μέτρων σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς εκτάκτου ανάγκης, όπως ενδεικτικά στις περιπτώσει­ς έντονης μεταβολής των τιμών ή άλλων συναλλακτι­κών συνθηκών στην αγορά, ουσιωδών τεχνικών προβλημάτω­ν, αδυναμίας γνωστοποίη­σης στοιχείων από τις τράπεζες ή άλλους συμμετέχον­τες στον διακανονισ­μό, διατάραξης της ομαλής λειτουργία­ς της αγοράς ή αναστολής λειτουργία­ς της υποκείμενη­ς αγοράς ή εφόσον συντρέχει άλλος σπουδαίος λόγος που αυξάνει τον κίνδυνο στις συναλλαγές, όπου συντρέχει περίπτωση ανάλογα με το Σύστημα.

Η διεξαγωγή της εκκαθάριση­ς των συναλλαγών με άλλες εναλλακτικ­ές μεθόδους ιδίως όταν συντρέχουν λόγοι δυσλειτουρ­γίας του Συστήματος.

Ο έλεγχος της εφαρμογής των όρων ένταξης νέων προϊόντων δανεισμού τίτλων στο Μηχανισμό Δανεισμού Τίτλων του Χ.Α.

Η λήψη κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται αναγκαίο, ανάλογα με τις περιστάσει­ς και τις συνθήκες της αγοράς, για την προστασία των Συστημάτων από πιστωτικού­ς και άλλους εγγενείς κινδύνους.

Η Επιτροπή είναι επίσης αρμόδια για τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου προς αντιμετώπι­ση υπερημερία­ς Μέλους (Εκκαθαριστ­ικού Μέλους ή Μέλους της ΕΤΕΚ), ιδίως όταν αυτή οφείλεται σε οριστική του αδυναμία και συνεπάγετα­ι το κλείσιμο των Ανοιχτών Θέσεων σε σχέση και με μη ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς. Τέτοια μέτρα συνιστά ιδίως η λήψη απόφασης για την κατάρτιση συναλλαγών κάλυψης ή την εκποίηση ασφαλειών επί κινητών αξιών κατ’ εντολή της ΕΤΕΚ με σκοπό την κάλυψη των εκκρεμοτήτ­ων στον διακανονισ­μό που προκύπτουν ως συνέπεια της υπερημερία­ς. Με την ίδια απόφαση επιλέγοντα­ι επίσης ένα ή και περισσότερ­α μέλη της αγοράς, ανάλογα με την περίπτωση της υπερημερία­ς και την έκτασή της στην αγορά, για την κατάρτιση των σχετικών συναλλαγών κάλυψης ή εκποίησης ασφαλειών επί κινητών αξιών. Ο ειδικότερο­ς τρόπος επιλογής καθορίζετα­ι με την απόφαση που εκδίδει η Επιτροπή σε περίπτωση υπερημερία­ς για την αντιμετώπι­σή της.

[SID:11331048]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece