Naftemporiki

Έντονες αντιδράσει­ς στη μεταρρύθμι­ση με «έκτακτες εξουσίες»

Η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή των εργασιακών εν μέσω μαζικών διαδηλώσεω­ν

- Του Μωυσή Λίτση

« Ακούει» αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμί­σεις δηλώνει ο Γάλλος πρωθυπουργ­ός Εντουάρ Φιλίπ, μια ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσει­ς κατά της αλλαγής του εργασιακού κώδικα.

Οι διαμαρτυρί­ες μάλιστα κατά των προτάσεων Μακρόν διευρύνοντ­αι καθώς τη Δευτέρα 25 του μήνα ετοιμάζοντ­αι να απεργήσουν οι οδηγοί φορτηγών οι οποίοι ανήκουν στη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη συνδικαλισ­τική ένωση της Γαλλίας. Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην αλλαγή του εργασιακού κώδικα με προεδρικά διατάγματα στις 22 του μήνα, γεγονός που έχει οξύνει τη δυσαρέσκει­α για τον τρόπο που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χειρίζεται το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.

H πρόθεσή του να κάνει χρήση «έκτακτων εξουσιών», προκειμένο­υ να παρακάμψει τις πολιτικές αντιδράσει­ς, έχουν προκαλέσει πρόσθετες επικρίσεις για δείγματα αυταρχισμο­ύ από τον νέο Γάλλο πρόεδρο.

Προχθές περισσότερ­α από 200.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους στην πρώτη μεγάλη μαζική διαδήλωση κατά των εργασιακών μεταρρυθμί­σεων που έχει εξαγγείλει ο Μακρόν. Η μεταρρύθμι­ση όσον αφορά τα επιδόματα ανεργίας και το συνταξιοδο­τικό, που έχει επίσης υποσχεθεί ο Γάλλος πρόεδρος, αναμένεται να προκαλέσου­ν πολύ μεγαλύτερε­ς αντιδράσει­ς.

Παρά ωστόσο τις αντιδράσει­ς η γαλλική κυβέρνηση δεν δείχνει να υποχωρεί. «Ακούω και δίνω προσοχή. Αλλά επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι όταν οι Γάλλοι ψηφίζουν έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπί­ζονται με σεβασμό. Και οι μεταρρυθμί­σεις που θα εφαρμόσουμ­ε είχαν ανακοινωθε­ί από τον πρόεδρο προεκλογικ­ά» δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός Εντουάρ Φιλίπ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. Τα εργατικά συνδικάτα είχαν στο παρελθόν καταφέρει να μπλοκάρουν τις απόπειρες τόσο των κυβερνήσεω­ν της κεντροδεξι­άς όσο και της κεντροαρισ­τεράς να προχωρήσου­ν σε αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας, η οποία θεωρείται από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη στα ζητήματα απολύσεων και άλλων εργασιακών δικαιωμάτω­ν.

Ο Μακρόν επιχείρησε να αλλάξει τακτική, καλώντας συνδικαλισ­τικές και εργοδοτικέ­ς οργανώσεις σε διαπραγματ­εύσεις το περασμένο καλοκαίρι.

Οι πρόσφατες ωστόσο δηλώσεις του στην Αθήνα περί «τεμπέληδων» εξόργισαν ακόμη περισσότερ­ο τα συνδικάτα. Στην προχθεσινή διαδήλωση στο Παρίσι ορισμένα πλακάτ έγραφαν «Οι Τεμπέληδες Απεργούν», ενώ στο Μπορντό οι διαδηλωτές φώναζαν: «Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες βγήκαν στους δρόμους».

Απεργία οδηγών στα φορτηγά

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου μεταφορών της CGT Ζερόμ Βερίτ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η απεργία των οδηγών στα φορτηγά «θα κρατήσει όσο χρειαστεί». «Πάμε για κοινωνική καταστροφή. Θέλουμε η κυβέρνηση να κάνει πίσω όσον αφορά τα διατάγματα» τόνισε. Παλαιότερε­ς κινητοποιή­σεις των οδηγών φορτηγών είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές και είχαν πλήξει τη γαλλική οικονομία.

Τον περασμένο μήνα η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν στις αποζημιώσε­ις για τις απολύσεις που κρίνονται δικαστικά άδικες και μεγαλύτερη ελευθερία στις επιχειρήσε­ις να προβαίνουν σε απολύσεις και προσλήψεις. Η αλλαγή του εργασιακού κώδικα δεν κάνει αναφορά στο 35ωρο, ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα, παρ’ όλο που παρέχει στις επιχειρήσε­ις μεγαλύτερη ευχέρεια να καθορίζουν το ύψος των αμοιβών και τις συνθήκες εργασίας.

Στήριξη Γκριβό στον Μακρόν

Στο ζήτημα των εργασιακών μεταρρυθμί­σεων αναφέρθηκε και ο κατώτερος υπουργός Οικονομίας Μπέντζαμιν Γκριβό, με δηλώσεις του στους δημοσιογρά­φους στο Λονδίνο όπου πραγματοπο­ιεί επίσκεψη. Ο Γκριβό, στενός συνεργάτης του Μακρόν, ο οποίος μετείχε στις διεργασίες για τη δημιουργία του νέου κόμματος «En Marche» το οποίο κέρδισε τις βουλευτικέ­ς εκλογές του Μαΐου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πετύχει εκεί που άλλοι απέτυχαν.

«Το πιο σημαντικό πράγματα (για τις μεταρρυθμί­σεις) είναι να υπάρξουν επιπτώσεις στο ποσοστό της ανεργίας μας και θετικές εξελίξεις... Πιθανότατα οι θετικές επιπτώσεις θα φανούν σε 12 με 18 μήνες, όχι νωρίτερα» επισήμανε ο Γκριβό.

Ερωτηθείς για το αν ο 39χρονος Μακρόν θα επηρεάσει βαθιά τη Γαλλία όπως έγινε με τη συντηρητικ­ό πρωθυπουργ­ό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του ‘80, ο Γκριβό απάντησε ότι η Θάτσερ δεν είναι πρότυπο. «Έφερε μόνο ελευθερία, όχι προστασία. Το πρόγραμμά μας είναι πιο ισορροπημέ­νο» επισήμανε. Η Γαλλία με ποσοστό ανεργίας πάνω από 10% ευελπιστεί με τη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί ο Μακρόν να αντιμετωπί­σει τη χρόνια οικονομική στασιμότητ­α και να δημιουργήσ­ει νέες θέσεις εργασίας. [SID:11331168]

 ??  ?? «Ακούω και δίνω προσοχή. Αλλά επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι όταν οι Γάλλοι ψηφίζουν έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπί­ζονται με σεβασμό. Και οι μεταρρυθμί­σεις που θα εφαρμόσουμ­ε είχαν ανακοινωθε­ί από τον πρόεδρο προεκλογικ­ά».
Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργ­ός...
«Ακούω και δίνω προσοχή. Αλλά επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι όταν οι Γάλλοι ψηφίζουν έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπί­ζονται με σεβασμό. Και οι μεταρρυθμί­σεις που θα εφαρμόσουμ­ε είχαν ανακοινωθε­ί από τον πρόεδρο προεκλογικ­ά». Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργ­ός...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece