Αισιοδοξία για αύξηση επενδυτικής δαπάνης

Προσδοκία ρευστότητας

Naftemporiki - - Οικονομια -

Σκαι το δεύτερο εξάμηνο του 2017

το 2018 αναμένεται να αυξηθεί η επενδυτική δαπάνη με ισχυρότερο ρυθμό ως αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολογήσεως, της επιταχύνσεως της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα τονώσει τη ρευστότητα, του σχετικά υψηλού βαθμού απορροφήσεως των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων και της αναμενόμενης προωθήσεως σημαντικών αποκρατικοποιήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, σημειώνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα αφού αποτελεί ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων το οποίο προσδοκάται ότι θα συνοδευθεί από (α) τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη από το 2019, υπό την προϋπόθεση της επιτεύξεως των δημοσιονομικών στόχων και (β) τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις προς μία περισσότερο φιλική στην ανάπτυξη δημόσια διοίκηση που περιλαμβάνει το πρόγραμμα προσαρμογής και αναμένεται να εξειδικευθούν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολογήσεως. Η Alpha επισημαίνει ότι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας τον Ιούνιο σε 21,2%, σε σχέση με το 23,5% τον περσινό αντίστοιχο μήνα, και η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στο πρώτο επτάμηνο του 2017 κατά 5,3%, σε ετήσια βάση, σε σχέση με μόλις 2,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, συνιστούν ισχυρές ενδείξεις εξόδου από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών. Η βελτίωση αυτή, ωστόσο, στηρίζεται περισσότερο στην ενίσχυση της ιδιωτικής και δημόσιας καταναλώσεως, καθώς και των εξαγωγών υπηρεσιών λόγω της ανόδου του τουρισμού παρά στην ισχυροποίηση της επενδυτικής δαπάνης. Τούτο συνεπάγεται ότι μεσοπρόθεσμα η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη αφού στην πραγματικότητα δεν παρατηρείται μία διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ακόμη ότι παρά τη μακρά ύφεση, η οικονομία αδυνατεί να μεταβάλει ουσιαστικά το παραγωγικό υπόδειγμα των προηγούμενων δεκαετιών που στηριζόταν στην καταναλωτική δαπάνη η οποία τροφοδοτούνταν από τη συσσώρευση του δημοσίου χρέους.

Επενδυτική ζήτηση

1. Στη βιομηχανία η παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών έχει μειωθεί δραματικά κατά 28,3% την περίοδο 2010-2016. Ωστόσο, από το 2015 παρατηρείται αύξηση της παραγωγής κεφαλαιακών αγαθών, κατά 2,3% το 2015 και 2,9% το 2016. Η ανοδική αυτή τάση συνεχίζεται το 2017, καθώς η παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών αυξήθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

2. Η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών για την παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του βαθμού χρησιμοποιήσεως του εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία. Είναι ενδεικτικό ότι ο βαθμός χρησιμοποιήσεως του εργοστασιακού δυναμικού βελτιώθηκε στο 67,3% το 2016, από 64,3% το 2012 και περαιτέρω στο 68,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2017. 3. Επιβραδύνεται σημαντικά η ροή εκταμιεύσεως του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς οι δαπάνες μειώνονται κάθε χρόνο από το 2014. Συγκεκριμένα, το 2016 οι δαπάνες ΠΔΕ μειώθηκαν κατά 1,8%, στα 6,3 δισ., ενώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2017 οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 30,3%. Ωστόσο, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναμένεται επιτάχυνση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά το 2017, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αναμένεται αύξηση των δαπανών ΠΔΕ σε σύγκριση με το ύψος των πληρωμών του προγράμματος το 2016. Συγκεκριμένα, οι πληρωμές αναμένεται να προσεγγίσουν το 2017 τα 6,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,75 δισ. ευρώ αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ.

4. Η μέση ροπή προς αποταμίευση των νοικοκυριών παραμένει σε αρνητικό έδαφος και σε συνδυασμό με την αργή επιστροφή των καταθέσεων και τη χαμηλή ζήτηση για δανεισμό δυσχεραίνει τη χρηματοδότηση προς των ιδιωτικό τομέα. [SID:11335140]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.