Κλείσιμο της αξιολόγησης έως τον Δεκέμβριο

ΕΚΤ: Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών το 2018 πριν λήξει το πρόγραμμα, με τρόπο που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ

Naftemporiki - - Οικονομια - Του Νίκου Μπέλλου

Την ανάγκη ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους υπογράμμισαν χθες κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, ενώ η ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως ο έλεγχος του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών δεν θα γίνει τώρα, αλλά το 2018 πριν από τη λήξη του προγράμματος με τρόπο που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, Εurogroup και ΕΚΤ προειδοποιούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για την αξιοπιστία της χώρας η περαιτέρω καθυστέρηση της δικαστικής δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup, στο Ταλίν (Εσθονία), όπου η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση ήταν βασικό θέμα συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι προετοιμάζεται η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα έτος, ενώ προϋπόθεση γι’ αυτό είναι -όπως είπε- να ολοκληρωθεί ταχέως και η τρίτη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει κυρίως την εφαρμογή αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2018 για την επίτευξη των στόχων, ο Γάλλος επίτροπος απάντησε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί την κατάσταση, έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τα συμφωνηθέντα. Επί της ουσίας παρέπεμψε στα μέσα του επόμενου μήνα που θα συζητηθεί το σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Απάντηση στο ΔΝΤ

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατέστησε σαφές ότι τα επόμενα τεστ αντοχής για τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού θα γίνουν το 2018 πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, ενώ, όπως είπε, μόνος αρμόδιος είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕΚΤ).

Ο κ. Κερέ πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δίνοντας έμφαση στη μείωση του ΕLA κατά 5 δισ. ευρώ, ενώ για τις καταθέσεις ναι μεν είπε ότι αρχίζουν να ανακάμπτουν, ωστόσο πρόσθεσε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω προόδου, αφού σήμερα είναι 35 δισ. ευρώ λιγότερες από το 2015.

Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζητώντας να επιταχυνθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να γίνει μεγαλύτερη χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν πολιτικά το πράσινο φως για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που βρισκόταν από την αρχή της κρίσης. Ωστόσο, επειδή η συνεδρίαση ήταν άτυπη, η τυπική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες από το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε εισήγηση στο Συμβούλιο ΕCOFIN για την κατάργηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, θεωρώντας ότι η Ελλάδα και το 2017 αλλά και του χρόνου δεν πρόκειται να εμφανίσει υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα (άνω του 3% του ΑΕΠ).

Πάντως, μεγάλη έμφαση δόθηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην υπόθεση Γεωργίου, όπου θεωρούν ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην εικόνα της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Ντέισελμπλουμ διευκρίνισε ότι το Εurogroup δεν ζητεί να υπάρξει παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αλλά να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Μοσκοβισί επέστησε την προσοχή των ελληνικών αρχών στην υπόθεση, διευκρινίζοντας πως σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ωστόσο η διαιώνιση της υπόθεσης πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα και θα υπάρχει πρόβλημα, είπε.

Ο κ. Κερέ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι βαθύτατα δυσαρεστημένη με την τροπή της υπόθεσης Γεωργίου, ο οποίος, όπως είπε, κατηγορείται για πράξεις κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του εμπλοκής με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την ανεξαρτησία της στατιστικής αρχής, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημείωσε ότι η υπόθεση Γεωργίου δημιουργεί πρόβλημα στις αγορές.

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στην υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί και αφορά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, υπενθυμίζοντας ότι τα χρήματα πρέπει να εκταμιευθούν το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (διαφορετικά χάνονται), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση επαρκή στοιχεία για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου στη διάρκεια του καλοκαιριού.

[SID:11334888]

Γερούν Ντέισελμπλουμ: Στόχος η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Πιερ Μοσκοβισί: Προετοιμάζεται η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα έτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.