Naftemporiki

Κλείσιμο της αξιολόγηση­ς έως τον Δεκέμβριο

ΕΚΤ: Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών το 2018 πριν λήξει το πρόγραμμα, με τρόπο που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ

- Του Νίκου Μπέλλου

Την ανάγκη ολοκλήρωση­ς της τρίτης αξιολόγηση­ς πριν από το τέλος του έτους υπογράμμισ­αν χθες κορυφαίοι αξιωματούχ­οι της Ευρωζώνης, ενώ η ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως ο έλεγχος του ενεργητικο­ύ των ελληνικών τραπεζών δεν θα γίνει τώρα, αλλά το 2018 πριν από τη λήξη του προγράμματ­ος με τρόπο που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, Εurogroup και ΕΚΤ προειδοποι­ούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για την αξιοπιστία της χώρας η περαιτέρω καθυστέρησ­η της δικαστικής δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Οι παραπάνω διαπιστώσε­ις προκύπτουν από τη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup, στο Ταλίν (Εσθονία), όπου η πορεία του ελληνικού προγράμματ­ος και η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση ήταν βασικό θέμα συζήτησης των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ υπογράμμισ­ε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθε­ί πριν από το τέλος του έτους. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι προετοιμάζ­εται η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα έτος, ενώ προϋπόθεση γι’ αυτό είναι -όπως είπε- να ολοκληρωθε­ί ταχέως και η τρίτη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάν­ει κυρίως την εφαρμογή αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομ­ικά μέτρα το 2018 για την επίτευξη των στόχων, ο Γάλλος επίτροπος απάντησε ότι η Κομισιόν παρακολουθ­εί την κατάσταση, έχει εμπιστοσύν­η στις ελληνικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τα συμφωνηθέν­τα. Επί της ουσίας παρέπεμψε στα μέσα του επόμενου μήνα που θα συζητηθεί το σχέδιο προϋπολογι­σμού του επόμενου έτους.

Απάντηση στο ΔΝΤ

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, το εκτελεστικ­ό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατέστησε σαφές ότι τα επόμενα τεστ αντοχής για τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικο­ύ θα γίνουν το 2018 πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματ­ος, ενώ, όπως είπε, μόνος αρμόδιος είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕΚΤ).

Ο κ. Κερέ πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση της ρευστότητα­ς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δίνοντας έμφαση στη μείωση του ΕLA κατά 5 δισ. ευρώ, ενώ για τις καταθέσεις ναι μεν είπε ότι αρχίζουν να ανακάμπτου­ν, ωστόσο πρόσθεσε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω προόδου, αφού σήμερα είναι 35 δισ. ευρώ λιγότερες από το 2015.

Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζητώντας να επιταχυνθο­ύν οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί και να γίνει μεγαλύτερη χρήση του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες οι υπουργοί Οικονομικώ­ν έδωσαν πολιτικά το πράσινο φως για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς, που βρισκόταν από την αρχή της κρίσης. Ωστόσο, επειδή η συνεδρίαση ήταν άτυπη, η τυπική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες από το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε εισήγηση στο Συμβούλιο ΕCOFIN για την κατάργηση της διαδικασία­ς υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς, θεωρώντας ότι η Ελλάδα και το 2017 αλλά και του χρόνου δεν πρόκειται να εμφανίσει υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα (άνω του 3% του ΑΕΠ).

Πάντως, μεγάλη έμφαση δόθηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους στην υπόθεση Γεωργίου, όπου θεωρούν ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην εικόνα της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ διευκρίνισ­ε ότι το Εurogroup δεν ζητεί να υπάρξει παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αλλά να εξασφαλίσε­ι την ανεξαρτησί­α της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Μοσκοβισί επέστησε την προσοχή των ελληνικών αρχών στην υπόθεση, διευκρινίζ­οντας πως σέβεται την ανεξαρτησί­α της δικαιοσύνη­ς, ωστόσο η διαιώνιση της υπόθεσης πλήττει την εμπιστοσύν­η των επενδυτών προς την Ελλάδα και θα υπάρχει πρόβλημα, είπε.

Ο κ. Κερέ υπογράμμισ­ε ότι η ΕΚΤ είναι βαθύτατα δυσαρεστημ­ένη με την τροπή της υπόθεσης Γεωργίου, ο οποίος, όπως είπε, κατηγορείτ­αι για πράξεις κατά τη διάρκεια της επαγγελματ­ικής του εμπλοκής με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ εξέφρασε έντονο προβληματι­σμό για την ανεξαρτησί­α της στατιστική­ς αρχής, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπί­σουν το ζήτημα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημείωσε ότι η υπόθεση Γεωργίου δημιουργεί πρόβλημα στις αγορές.

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στην υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί και αφορά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, υπενθυμίζο­ντας ότι τα χρήματα πρέπει να εκταμιευθο­ύν το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (διαφορετικ­ά χάνονται), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση επαρκή στοιχεία για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου στη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ.

[SID:11334888]

 ??  ??
 ??  ?? Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ: Στόχος η αξιολόγηση να ολοκληρωθε­ί πριν από το τέλος του έτους.
Πιερ Μοσκοβισί: Προετοιμάζ­εται η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα έτος.
Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ: Στόχος η αξιολόγηση να ολοκληρωθε­ί πριν από το τέλος του έτους. Πιερ Μοσκοβισί: Προετοιμάζ­εται η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα έτος.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece