Σε διεύρυνση των συνεργειών με Shenhua ποντάρει η ΔΕΗ

Πρόταση για συμμετοχή στην κοινοπραξία με τον Όμιλο Κοπελούζου

Naftemporiki - - Οικονομια - Του Κώστα Δεληγιάννη

Τη συμμετοχή της κινεζικής Shenhua Group στην κοινοπραξία ΔΕΗ - Solar Solutions, που έχει συστήσει η ΔΕΗ με τον Όμιλο Κοπελούζου από το 2012, «βλέπει» η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ως έναν από τους βασικούς άξονες των μελλοντικών της συνεργειών με τον ασιατικό κολοσσό. Ο δρόμος για συνέργειες των δύο εταιρειών άνοιξε με το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που, όπως αποκάλυψε η «Ν», υπέγραψε η ΔΕΗ με τη Shenhua την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται πως η Shenhua Group είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης άνθρακα στον κόσμο. Παράλληλα, με τη συγχώνευσή της με την China Guodian, την οποία ενέκριναν οι κινεζικές αρχές τον Αύγουστο, θα γίνει και η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία ηλεκτρισμού, με ένα τεράστιο «χαρτοφυλάκιο» τόσο λιγνιτικών μονάδων όσο και έργων ΑΠΕ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για την υπογραφή του MoU, ο πρόεδρός της Μανόλης Παναγιωτάκης πρότεινε στον πρόεδρο του κινεζικού κολοσσού Dr. Ling Wen να «μπει» η Shenhua στην κοινοπραξία της Δημόσιας Επιχείρησης με τον Όμιλο Κοπελούζου. Μία πρόταση που δείχνει όχι μόνο πως έχει επανενεργοποιηθεί η ΔΕΗ - Solar Solutions, αλλά και ότι οι δύο μέτοχοί της επιδιώκουν να της δώσουν πολύ μεγαλύτερη ώθηση, με τη συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού.

Παρ’ όλο που τυπικά η ΔΕΗ - Solar Solutions μετρά μία πενταετία «ζωής», στην πραγματικότητα μέχρι πρόσφατα είχε περιέλθει σε αδράνεια, κάτι που φαινόταν από το γεγονός ότι η ΔΕΗ εκπροσωπούνταν στο Δ.Σ. της από ανθρώπους που δεν ανήκουν πλέον στη Δημόσια Επιχείρηση. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επικαιροποίησε τα μέλη της στο διοικητικό συμβούλιο της κοινοπραξίας, γεγονός που ερμηνεύεται ως κίνηση επαναδραστηριοποίησης του σχήματος.

Τον Ιούνιο, οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει «έδειχναν» πως το αντικείμενο της ΔΕΗ - Solar Solutions θα είναι η παροχή ολοκληρωμένων ενεργειακών υπηρεσιών, όπως διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων, έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών ή υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης. Ωστόσο, η πρόταση για «παρουσία» της Shenhua, του μεγαλύτερου παγκοσμίως «παίκτη» στον χώρο των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων και των ΑΠΕ, υποδεικνύει βλέψεις για επέκταση της κοινοπραξίας και σε δραστηριότητες που αφορούν την ηλεκτροπαραγωγή, όπως π.χ. αντιρρυπαντικές τεχνολογίες σε μονάδες άνθρακα.

Εξάλλου, ήδη από τον περασμένο Μάιο ο Όμιλος Κοπελούζου είχε ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία, με αντικείμενο έργα «πράσινης» ενέργειας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης μονάδων παραγωγής ενέργειας, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, με βάση την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο Όμιλος, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, μία δεύτερη πρόταση που έκανε ο κ. Παναγιωτάκης στον Dr. Wen ήταν η εγκαθίδρυση επικοινωνίας μεταξύ του ΚΔΕΠ της ΔΕΗ και του ερευνητικού κέντρου της κινεζικής εταιρείας. [SID:11335540]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.