Καμπανάκι για τα ΠΟΠ-ΠΓΕ στη Βρετανία μετά το Brexit

Ζητεί από το Ηνωμ. Βασίλειο την προστασία τροφίμων από χώρες της Ε.Ε.

Naftemporiki - - ...υποδιαστολεσ - Της Δανάης Αλεξάκη

Τον κίνδυνο να βρεθούν απροστάτευτα στην αγορά της Βρετανίας, μετά το Brexit, αντιμετωπίζουν τα ελληνικά προϊόντα προστασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ), καθώς και τα λοιπά ευρωπαϊκά, με την Κομισιόν να ζητεί από το Λονδίνο να καλύψει και στο μέλλον την προστασία των τροφίμων που φέρουν τις γεωγραφικές ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί δυνητική απειλή για το σύστημα και ζήτησε από τη Βρετανία να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των παραγωγών της Ε.Ε. «Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει αβεβαιότητα για τα ενδιαφερόμενα μέρη τόσο της Βρετανίας όσο και των κρατών-μελών» ανέφερε η Κομισιόν. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (…) το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να θεσπίσει (…) εσωτερική νομοθεσία που να προβλέπει τη διαρκή προστασία τους. Η προστασία αυτή θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με εκείνη που προβλέπει το δίκαιο της Ένωσης» αναφέρει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι όλες οι καταχωρημένες γεωγραφικές ενδείξεις της Ε.Ε. πρέπει να λάβουν «αυτόματη αναγνώριση» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Το γεγονός ότι στη Βρετανία δεν υπάρχει ισοδύναμο μέτρο προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων δημιουργεί τον δυνητικό κίνδυνο οι Ευρωπαίοι παραγωγοί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Ακόμα και η υφιστάμενη περίοδος αναμονής της διεκπεραίωσης του ζητήματος δύναται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στους Ευρωπαίους παραγωγούς, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος -στις «καθυστερήσεις» των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και Βρετανίας- παραγωγοί και βιομηχανία από τρίτες χώρες να πάρουν θέση στα βρετανικά ράφια προσφέροντας παρεμφερή προϊόντα με αυτά που τελούν υπό κοινοτική προστασία σε ανταγωνιστικότερες τιμές. Για την Ελλάδα, που μετρά 153 ΠΟΠ-ΠΓΕ κρασιών, 19 ΠΓΕ αλκοολούχων και 105 ΠΟΠ-ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων - τροφίμων, η βρετανική αγορά είναι σημαντική, καθώς η πολυπληθέστερη κατηγορία ΠΟΠ-ΠΓΕ είναι φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια με 33 προϊόντα, τα 29 είναι ελαιόλαδα, τα 21 τυριά και τα 11 ποικιλίες ελιάς.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου για το α’ εξάμηνο του 2017, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στη Βρετανία χωρίς τα πετρελαιοειδή ανήλθε σε 418,03 εκατ. λίρες (483 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας αύξηση κατά 17,11%. Με βάση τα ίδια στοιχεία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παρασκευάσματα λαχανικών καρπών και φρούτων, οι καρποί και τα φρούτα περιλαμβάνονται στις δέκα κυριότερες κατηγορίες εξαγόμενων ειδών στη Βρετανία.

Μολονότι δεν υπάρχει δημοσιοποιημένη μέτρηση που να αναφέρει την αξία των εξαγωγών ΠΟΠΠΓΕ ελληνικών προϊόντων στη Βρετανία, το βέβαιο είναι ότι η εν λόγω αγορά εμφανίζει μεγάλη ανταπόκριση στα ελληνικά είδη διατροφής, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια αγορά - στόχο και για τα προϊόντα υπό προστασία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τη Βρετανία καταλαμβάνουν το 7% της κατηγορίας. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η αξία των εξαγωγών στα νωπά και μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα προς τη Βρετανία ανέρχεται σε 149 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από τις συνέπειες του Brexit δεν εξαιρούνται και τα πάνω από 70 βρετανικά ΠΓΕ προϊόντα που αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο, ήτοι να αντικατασταθούν από προϊόντα τρίτων χωρών στα ευρωπαϊκά ράφια. Ενδεχομένως, μάλιστα, η μη προστασία των βρετανικών ΠΟΠ να ανοίξει και παράθυρο αξιοποίησης των βρετανικών «συνταγών» και από Ευρωπαίους παίκτες.

[SID:11332228]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.