Naftemporiki

Καμπανάκι για τα ΠΟΠ-ΠΓΕ στη Βρετανία μετά το Brexit

Ζητεί από το Ηνωμ. Βασίλειο την προστασία τροφίμων από χώρες της Ε.Ε.

- Της Δανάης Αλεξάκη

Τον κίνδυνο να βρεθούν απροστάτευ­τα στην αγορά της Βρετανίας, μετά το Brexit, αντιμετωπί­ζουν τα ελληνικά προϊόντα προστασίας προέλευσης και γεωγραφική­ς ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ), καθώς και τα λοιπά ευρωπαϊκά, με την Κομισιόν να ζητεί από το Λονδίνο να καλύψει και στο μέλλον την προστασία των τροφίμων που φέρουν τις γεωγραφικέ­ς ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε έγγραφο που δημοσιεύθη­κε πρόσφατα, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί δυνητική απειλή για το σύστημα και ζήτησε από τη Βρετανία να αναλάβει δράση για να διασφαλίσε­ι τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς των παραγωγών της Ε.Ε. «Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσ­ει αβεβαιότητ­α για τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη τόσο της Βρετανίας όσο και των κρατών-μελών» ανέφερε η Κομισιόν. «Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση των προστατευό­μενων γεωγραφικώ­ν ενδείξεων (…) το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να θεσπίσει (…) εσωτερική νομοθεσία που να προβλέπει τη διαρκή προστασία τους. Η προστασία αυτή θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με εκείνη που προβλέπει το δίκαιο της Ένωσης» αναφέρει η Επιτροπή, προσθέτοντ­ας ότι όλες οι καταχωρημέ­νες γεωγραφικέ­ς ενδείξεις της Ε.Ε. πρέπει να λάβουν «αυτόματη αναγνώριση» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Το γεγονός ότι στη Βρετανία δεν υπάρχει ισοδύναμο μέτρο προστασίας των γεωγραφικώ­ν ενδείξεων δημιουργεί τον δυνητικό κίνδυνο οι Ευρωπαίοι παραγωγοί να βρεθούν αντιμέτωπο­ι με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμ­ού. Ακόμα και η υφιστάμενη περίοδος αναμονής της διεκπεραίω­σης του ζητήματος δύναται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στους Ευρωπαίους παραγωγούς, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος -στις «καθυστερήσ­εις» των διαπραγματ­εύσεων Ε.Ε. και Βρετανίας- παραγωγοί και βιομηχανία από τρίτες χώρες να πάρουν θέση στα βρετανικά ράφια προσφέροντ­ας παρεμφερή προϊόντα με αυτά που τελούν υπό κοινοτική προστασία σε ανταγωνιστ­ικότερες τιμές. Για την Ελλάδα, που μετρά 153 ΠΟΠ-ΠΓΕ κρασιών, 19 ΠΓΕ αλκοολούχω­ν και 105 ΠΟΠ-ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων - τροφίμων, η βρετανική αγορά είναι σημαντική, καθώς η πολυπληθέσ­τερη κατηγορία ΠΟΠ-ΠΓΕ είναι φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια με 33 προϊόντα, τα 29 είναι ελαιόλαδα, τα 21 τυριά και τα 11 ποικιλίες ελιάς.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστική­ς Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου για το α’ εξάμηνο του 2017, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στη Βρετανία χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή ανήλθε σε 418,03 εκατ. λίρες (483 εκατ. ευρώ), καταγράφον­τας αύξηση κατά 17,11%. Με βάση τα ίδια στοιχεία, τα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα, τα παρασκευάσ­ματα λαχανικών καρπών και φρούτων, οι καρποί και τα φρούτα περιλαμβάν­ονται στις δέκα κυριότερες κατηγορίες εξαγόμενων ειδών στη Βρετανία.

Μολονότι δεν υπάρχει δημοσιοποι­ημένη μέτρηση που να αναφέρει την αξία των εξαγωγών ΠΟΠΠΓΕ ελληνικών προϊόντων στη Βρετανία, το βέβαιο είναι ότι η εν λόγω αγορά εμφανίζει μεγάλη ανταπόκρισ­η στα ελληνικά είδη διατροφής, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια αγορά - στόχο και για τα προϊόντα υπό προστασία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευ­τικών προς τη Βρετανία καταλαμβάν­ουν το 7% της κατηγορίας. Συγκεκριμέ­να, υπολογίζετ­αι ότι η αξία των εξαγωγών στα νωπά και μεταποιημέ­να αγροτικά προϊόντα προς τη Βρετανία ανέρχεται σε 149 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από τις συνέπειες του Brexit δεν εξαιρούντα­ι και τα πάνω από 70 βρετανικά ΠΓΕ προϊόντα που αντιμετωπί­ζουν τον ίδιο κίνδυνο, ήτοι να αντικαταστ­αθούν από προϊόντα τρίτων χωρών στα ευρωπαϊκά ράφια. Ενδεχομένω­ς, μάλιστα, η μη προστασία των βρετανικών ΠΟΠ να ανοίξει και παράθυρο αξιοποίηση­ς των βρετανικών «συνταγών» και από Ευρωπαίους παίκτες.

[SID:11332228]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece