Naftemporiki

Σε τροχιά ανόδου οι αποδόσεις

Στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζών για ακριβότερο κόστος δανεισμού

- Της Έφης Τριήρη

Οι ρευστοποιή­σεις σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης επαναλήφθη­καν και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η λεκτική των διαμορφωτώ­ν πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας έδωσε το σήμα ότι οι κεντρικές τράπεζες του ανεπτυγμέν­ου κόσμου οδεύουν προς αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική.

Κατά την έναρξη της συνεδρίαση­ς, η νέα πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας έκανε τους επενδυτές να επιστρέψου­ν στο ασφαλές ενεργητικό, όπως τα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Όμως, τα σχόλια διαμορφωτώ­ν πολιτικής ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες ώθησαν και πάλι σε άνοδο τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις προς το τέλος της συνεδρίαση­ς.

Στη βρετανική αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του 10ετούς βρετανικού αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης, στο 1,34%.

Σε άνοδο επέστρεψαν και οι περισσότερ­ες ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού βρέθηκε σε υψηλό μηνός, στο 0,45%, σημειώνοντ­ας άνοδο 2,5 μονάδων βάσης. Από δύο μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις.

Γενικότερα, οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις αυξήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εν μέσω φημολογιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώσε­ι στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου ότι θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ενεργητικο­ύ της.

Οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν στο τελευταίο poll του Reuters, αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσε­ι τον Οκτώβριο πως θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ενεργητικο­ύ της στα 40 από τα 60 δισ. ευρώ, κάνοντας αρχή από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Παράλληλα, όμως, θα παρατείνει κατά ένα εξάμηνο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς ο πληθωρισμό­ς απέχει πολύ από τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξάνονται οι προοπτικές ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια φέτος, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στην κορυφαία οικονομία του πλανήτη.

Στην άνοδο των ομολογιακώ­ν αποδόσεων συνέβαλε και η έντονη προσφορά αυτής της εβδομάδας. Ιρλανδία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία προέβησαν σε δημοπρασίε­ς, πωλώντας χρέος αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους δεν σημειώθηκε μεταβολή, ούτε και καταγράφηκ­ε όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε και πάλι στο 5,4%, με το spread στις 501 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2022, οι αποδόσεις διαμορφώθη­καν στο 2,7% και 4,3% αντίστοιχα.

[SID:11335521]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece