ΕΚΤ: Προλειαίνεται το έδαφος περιορισμού του QE τον Οκτώβριο

Προβλέψεις για μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ

Naftemporiki - - Διεθνη /οικονομια - Της Έφης Τριήρη

Με τις φωνές που ζητούν περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί μείωση των μηνιαίων αγορών ενεργητικού.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου ότι θα περιορίσει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ από το σημερινό επίπεδο των 60 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, παρότι θα μπορούσε να παρατείνει κατά ένα εξάμηνο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η δυναμική της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, όμως ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να φθάσει κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, που είναι στο 2%.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά ένα εξάμηνο, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να διαρκέσει έως τα τέλη Ιουνίου 2018. Στο ερώτημα πότε η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέφεραν ως πιθανή ημερομηνία το τέλος του επόμενου έτους. Το ράλι του ευρώ, που έχει ενισχυθεί 13% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, γεγονός που σημαίνει ότι ο ρυθμός της όποιας μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πιθανόν να καθυστερήσει. Για τον λόγο αυτό οι διαμορφωτές πολιτικής εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να δεσμευθούν δημοσίως σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, με τον φόβο ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους επενδυτές αλλά και να ενισχύσουν την ισοτιμία του ευρώ. «Μία συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με την ίδια μορφή το 2018 δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή, καθώς και η έλλειψη των ομολόγων προς αγορά θέτει έναν σκληρό, τεχνικό περιορισμό του προγράμματος» εκτιμούν κάποιοι αναλυτές.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, δήλωσε χθες ότι ήρθε η ώρα για την ΕΚΤ να περιστείλει τα μέτρα στήριξης, καθώς η δυναμική ανάπτυξης της Ευρωζώνης και τα χαμηλά επιτόκια θα ωθήσουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι ώρα να λάβουμε αποφάσεις για περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του επόμενου έτους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι δηλώσεις της συνέπεσαν με τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στην Ευρωζώνη και έδειξαν ότι οι μισθοί γνώρισαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα δύο ετών στο δεύτερο τρίμηνο, της τάξης του 2% σε ετήσια βάση, παρότι ο ρυθμός αύξησης εξακολουθεί να είναι κατώτερος του μακροπρόθεσμου μέσου όρου. Η κα Λαουτενσλέγκερ αναγνώρισε πάντως ότι ο πληθωρισμός «χρειάζεται περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν χρόνο για να κλιμακωθεί, όμως θεωρεί ότι οι αγορές ομολόγων αξίας 2 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ και τα μέτρα στήριξης προσέφεραν αρκετή υποστήριξη στο επίπεδο αυτό.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όταν βάλει τέλος στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της προκειμένου να αποτρέψει μία νευρική αντίδραση από πλευράς των χρηματοοικονομικών αγορών. «Για τον λόγο αυτό χρειάζεται σωστή επικοινωνία. Και οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να το κάνουν αυτό καλύτερα από τους πολιτικούς» είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στις ευθύνες της. Ο ίδιος θεωρεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει πολύ καλύτερες επιδόσεις απ’ ό,τι είχαν πιστέψει κάποιοι ευρωσκεπτικιστές πριν από μερικά χρόνια. «Σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οικονομία αναπτύσσεται. Και οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μειώνονται» ανέφερε.

[SID:11335380]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.