Naftemporiki

ΕΚΤ: Προλειαίνε­ται το έδαφος περιορισμο­ύ του QE τον Οκτώβριο

Προβλέψεις για μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Με τις φωνές που ζητούν περιορισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να αυξάνονται ολοένα και περισσότερ­ο, τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται ότι θα ανακοινωθε­ί μείωση των μηνιαίων αγορών ενεργητικο­ύ.

Οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν στο τελευταίο poll του Reuters αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσε­ι στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου ότι θα περιορίσει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ από το σημερινό επίπεδο των 60 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, παρότι θα μπορούσε να παρατείνει κατά ένα εξάμηνο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι οικονομολό­γοι προβλέπουν ότι η δυναμική της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, όμως ο πληθωρισμό­ς δεν πρόκειται να φθάσει κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, που είναι στο 2%.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσε­ι παράταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης κατά ένα εξάμηνο, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να διαρκέσει έως τα τέλη Ιουνίου 2018. Στο ερώτημα πότε η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα, οι περισσότερ­οι οικονομολό­γοι ανέφεραν ως πιθανή ημερομηνία το τέλος του επόμενου έτους. Το ράλι του ευρώ, που έχει ενισχυθεί 13% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, έχει προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένους διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής, γεγονός που σημαίνει ότι ο ρυθμός της όποιας μείωσης του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης πιθανόν να καθυστερήσ­ει. Για τον λόγο αυτό οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα επιφυλακτι­κοί στο να δεσμευθούν δημοσίως σε κάποια συγκεκριμέ­νη απόφαση, με τον φόβο ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους επενδυτές αλλά και να ενισχύσουν την ισοτιμία του ευρώ. «Μία συνέχιση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης με την ίδια μορφή το 2018 δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή, καθώς και η έλλειψη των ομολόγων προς αγορά θέτει έναν σκληρό, τεχνικό περιορισμό του προγράμματ­ος» εκτιμούν κάποιοι αναλυτές.

Το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ, Σαμπίνε Λαουτενσλέ­γκερ, δήλωσε χθες ότι ήρθε η ώρα για την ΕΚΤ να περιστείλε­ι τα μέτρα στήριξης, καθώς η δυναμική ανάπτυξης της Ευρωζώνης και τα χαμηλά επιτόκια θα ωθήσουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι ώρα να λάβουμε αποφάσεις για περιορισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του επόμενου έτους» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Οι δηλώσεις της συνέπεσαν με τα νέα στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες στην Ευρωζώνη και έδειξαν ότι οι μισθοί γνώρισαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα δύο ετών στο δεύτερο τρίμηνο, της τάξης του 2% σε ετήσια βάση, παρότι ο ρυθμός αύξησης εξακολουθε­ί να είναι κατώτερος του μακροπρόθε­σμου μέσου όρου. Η κα Λαουτενσλέ­γκερ αναγνώρισε πάντως ότι ο πληθωρισμό­ς «χρειάζεται περισσότερ­ο απ’ ό,τι αναμενόταν χρόνο για να κλιμακωθεί, όμως θεωρεί ότι οι αγορές ομολόγων αξίας 2 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ και τα μέτρα στήριξης προσέφεραν αρκετή υποστήριξη στο επίπεδο αυτό.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όταν βάλει τέλος στην υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της προκειμένο­υ να αποτρέψει μία νευρική αντίδραση από πλευράς των χρηματοοικ­ονομικών αγορών. «Για τον λόγο αυτό χρειάζεται σωστή επικοινωνί­α. Και οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να το κάνουν αυτό καλύτερα από τους πολιτικούς» είπε χαρακτηρισ­τικά. Αναφορικά με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθ­εί στις ευθύνες της. Ο ίδιος θεωρεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζε­ι πολύ καλύτερες επιδόσεις απ’ ό,τι είχαν πιστέψει κάποιοι ευρωσκεπτι­κιστές πριν από μερικά χρόνια. «Σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμ­βανομένης της Ελλάδας, η οικονομία αναπτύσσετ­αι. Και οι διαφορές στην ανταγωνιστ­ικότητα μειώνονται» ανέφερε.

[SID:11335380]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece