Συμμαχία Renault, Nissan, Mitsubishi

Στροφή σε ηλεκτρικά και αυτόματα

Naftemporiki - - Διεθνη/επιχειρησεισ -

ιο κοντά προς τη δημιΠουργία

ενιαίας εταιρείας που θα επενδύει σε ηλεκτρικά και πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα θα κινηθούν η Renault, η Nissan και η Mitsubishi, σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο στοίχημα στην τεχνολογία, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει εκ νέου τη βιομηχανία τις επόμενες δεκαετίες.

Η εν λόγω συμμαχία θα κατασκευάζει 12 ηλεκτροκίνητα μοντέλα και παράλληλα θα έχει έναν στόλο από πλήρως αυτοματοποιημένα ταξί έως το 2022, με την προοπτική να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 33%, στα 14 εκατ. οχήματα ετησίως.

Η κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας, στην οποία Renault και Nissan διαθέτουν μετοχές η μία της άλλης και η Nissan διαθέτει μερίδιο στη Mitsubishi, θα παραμείνει αμετάβλητη. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον Κάρλος Γκοσν, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της συμμαχίας, θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία των μελών της.

Η εν λόγω συμμαχία αποτελεί τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, πωλώντας περισσότερα από 5.260.000 οχήματα στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Φετινός στόχος της είναι να φθάσει τις πωλήσεις των 10,5 εκατ. οχημάτων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 14 εκατ. έως το 2022, ενώ τα έσοδα για τον ενιαίο όμιλο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 240 δισ. δολάρια από 180 δισ. δολάρια πέρυσι.

Η Renault και η Nissan ένωσαν τις δυνάμεις τους συστήνοντας τη συμμαχία το 1999. Η Mitsubishi ενώθηκε πέρυσι, αφότου η Nissan απέκτησε μερίδιο 34% και η Daimler εξασφάλισε ένα μικρό μερίδιο.

Ο κ. Γκοσν δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε νέα μέλη, είτε πρόκειται για αυτοκινητοβιομηχανίες είτε για τεχνολογικούς ομίλους. Οι παραπάνω αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη αναπτύξει συνεργασίες σε επίπεδο λογισμικού με τεχνολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Mobileye, Transdev της Γαλλίας και DeNA.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένουν ότι το 30% των πωλήσεων της συμμαχίας θα αφορά σε υβριδικά ή ηλεκτρικά οχήματα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση των καταναλωτών γι’ αυτού του είδους την τεχνολογία, ενώ παράλληλα προβλέπει ότι το κόστος μπαταρίας θα μειωθεί 30% και αυτό θα συμβάλει γενικότερα στην πτώση των τιμών.

Θα παρουσιάσουν στην αγορά 40 μοντέλα με διαφορετικά επίπεδα αυτοματοποίησης. Άλλωστε, ήδη η συμμαχία διαθέτει τα πιο προηγμένα συστήματα αυτοματοποίησης στον πλανήτη που ταιριάζουν σε μη πολυτελή αυτοκίνητα.

[SID:11335082]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.