Σκληραίνει τη στάση της η Μαδρίτη

Μέτρα για τον έλεγχο δαπανών της Καταλονίας

Naftemporiki - - Διεθνη/πολιτικη -

κληραίνει τη στάση της η ΜαΣδρίτη

απέναντι στη Βαρκελώνη ανακοινώνοντας χθες μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών της αυτόνομης περιφέρειας, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να αποτρέψει τη χρησιμοποίηση κρατικού χρήματος για τη διεξαγωγή του παράνομου κατά την ισπανική κυβέρνηση δημοψηφίσματος.

«Απέναντι στην προφανή έκνομη κατάσταση, θεσπίσαμε νέο σύστημα ελέγχου των δαπανών» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο δεν πλήττει τις εξουσίες της τοπικής κυβέρνησης διότι δεν επεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο αυτή αποφασίζει να κατανείμει τους πόρους στον προϋπολογισμό και έχει ως στόχο να αποφευχθεί η χρηματοδότηση «παράνομων δραστηριοτήτων». Η απόφαση της Μαδρίτης σημαίνει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα καταβάλει απευθείας τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών και την πληρωμή των επιδομάτων. Η απόφαση της κυβέρνησης λαμβάνεται έπειτα από επιστολή που απευθύνθηκε από τον αντιπρόεδρο της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας προς το υπουργείο Προϋπολογισμού, με την οποία ανακοίνωνε ότι δεν θα αποδεχθεί τον εβδομαδιαίο έλεγχο για τη νομιμότητα των δαπανών που επιβλήθηκε τον Ιούλιο από τη Μαδρίτη και ότι θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς που δεν προέβλεπε παρά μηνιαίο έλεγχο.

Πιέσεις εν όψει του δημοψηφίσματος

Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν χθες εντάσσονται στις αυξανόμενες πιέσεις που ασκεί η ισπανική κυβέρνηση προς τους Καταλανούς αυτονομιστές για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγκο Μέντεζ ντε Βίγκο δήλωσε επίσης χθες ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλείσει τη λήψη «έκτακτων μέτρων» όσον αφορά τα σχέδια της Καταλονίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της.

[SID:11335385]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.