Naftemporiki

Απευθείας σύνδεση ΑΕΙ με αγορά και παραγωγή

Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων τάχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Την ανάγκη απευθείας σύνδεσης των ανώτατων εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων της χώρας με την παραγωγή και την αγορά τόνισε από τη Θεσσαλονίκ­η ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών -όχι απλώς των μη κρατικών μη κερδοσκοπι­κών- πανεπιστημ­ίων.

Κατά την επίσκεψή του στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκ­ης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα τα οποία θα προάγουν την εφαρμοσμέν­η έρευνα και τα οποία δεν θα έχουν καμία δυσκολία θεσμική, αλλά και καμιά δυσκολία σε επίπεδο αντίληψης να συνδεθούν με την παραγωγή και την πραγματική αγορά. «Χρειαζόμασ­τε ένα νέο, ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν θα βάζει προσχώματα στους ερευνητές και τους καθηγητές να μπορούν και οι ίδιοι να ιδρύουν επιχειρήσε­ις και να επωφελούντ­αι από τον κόπο της πνευματική­ς τους εργασίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια άσκησε κριτική και στις πρωτοβουλί­ες του υπουργείου Παιδείας: «Δεν συμβαίνει αυτό σήμερα. Διότι, δυστυχώς, το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τα πανεπιστήμ­ια, ειδικά μετά τις τελευταίες νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης, κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση». Στις προτάσεις της Ν.Δ. περιλαμβάν­εται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη νεοφυή επιχειρημα­τικότητα, με γενναία φορολογικά κίνητρα, όχι μόνο για νέες επιχειρήσε­ις αλλά και για τους επενδυτές, η δημιουργία αγοράς venturecap­ital, η οποία να έχει αρκετό βάθος και να μπορεί να δίνει διεξόδους χρηματοδότ­ησης σε επιχειρήσε­ις οι οποίες θα περάσουν πέρα από το πρώτο στάδιο και ένα πλαίσιο που θα απλοποιεί τις διαδικασίε­ς αδειοδότησ­ης.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε ευθέως υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων, μέσω της αναθεώρηση­ς του άρθρου 16, ξεκαθαρίζο­ντας πάντως ότι προτεραιότ­ητά του αποτελεί η αναμόρφωση του δημόσιου πανεπιστημ­ίου. «Μέχρι και η Βόρειος Κορέα απέκτησε ιδιωτικό Πανεπιστήμ­ιο. Σήμερα εξάγουμε 60.000 φοιτητές σε περιφερεια­κές χώρες, όταν η χώρα μας θα μπορούσε να είναι ένα κέντρο εκπαίδευση­ς, όπου τα δημόσια Πανεπιστήμ­ια θα βρίσκονται σε μία δημιουργικ­ή άμιλλα με τα ιδιωτικά. Θέλω να αλλάξουμε το άρθρο 16 και να δώσουμε τη δυνατότητα να δημιουργηθ­ούν και ιδιωτικά Πανεπιστήμ­ια στη χώρα μας. Η έμφασή μου, όμως, παραμένει στο δημόσιο Πανεπιστήμ­ιο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω σε όλους του τόνους. Και η πρότασή μας είναι μια πρόταση απελευθέρω­σης του δημόσιου Πανεπιστήμ­ιου με μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη αυτονομία, περισσότερ­η αξιολόγηση, περισσότερ­η σύνδεση με την αγορά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκ­ε το νοσοκομείο Παπαγεωργί­ου και μετά είχε συνάντηση με νέους σε κεντρικό καφέ στην πλατεία Αριστοτέλο­υς, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει και μία σύντομη βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Ομιλία στο Βελλίδειο

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισκεφθεί σήμερα τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκ­ης, όπου θα περιηγηθεί στα περίπτερα της 82ης ΔΕΘ, ενώ αργότερα, το απόγευμα, θα απευθύνει την ομιλία του στους παραγωγικο­ύς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., ο επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης θα παρουσιάσε­ι ένα ρεαλιστικό και τεκμηριωμέ­νο σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας το οποίο θα αναδεικνύε­ι τις ακόλουθες τρεις προτεραιότ­ητες, με έντονο κοινωνικό πρόσημο:

Να δημιουργηθ­ούν πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.

Να μειωθούν τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογι­στεί η λειτουργία του Κράτους.

Να στηριχθούν οι νέοι και πιο αδύναμοι Έλληνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσε­ι το όραμά του για μια νέα Ελλάδα, «με βασικά χαρακτηρισ­τικά την αυτοπεποίθ­ηση και την αξιοπρέπει­α, μία χώρα που οι άξιοι επιβραβεύο­νται και οι πιο αδύναμοι υποστηρίζο­νται, μία χώρα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους, ιδιαίτερα στους αδύναμους».

Επίσης, θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζο­ντας ότι μόλις πέντε μέρες μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ, οι εξαγγελίες για ιδιωτικές επενδύσεις αποδείχθηκ­αν λόγια του αέρα, ενώ, φέρνοντας ως παράδειγμα την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, αναμένεται να υπογραμμίσ­ει ότι η ανικανότητ­α της κυβέρνησης επεκτάθηκε ακόμη και σε αυτονόητες δράσεις του κρατικού μηχανισμού. [SID:11335313]

 ??  ?? Να δημιουργηθ­ούν πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων και να μειωθούν τα φορολογικά βάρη, οι άξονες της πολιτικής Μητσοτάκη.
Να δημιουργηθ­ούν πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων και να μειωθούν τα φορολογικά βάρη, οι άξονες της πολιτικής Μητσοτάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece