«Κλειδί» το χρέος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Δεν ζητάμε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα και πιέζουμε τους Ευρωπαίους να αρχίσουν τη συζήτηση για την ελάφρυνση

Naftemporiki - - Οικονομια -

α κλιμάκια του Διεθνούς ΝοΤμισματικού

Ταμείου θα επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ανέφερε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ενώ επανέλαβε πως το Ταμείο δεν ζητεί πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα και πιέζει τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους.

«Ευελπιστώ οι συζητήσεις για το χρέος να αρχίσουν σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», ανέφερε ο κ. Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη φιλολογία για νέα μέτρα το 2018 η οποία αναπτύχθηκε στην Αθήνα, ξεκαθάρισε -μετά τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% για το 2018 και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα. «Δεν βλέπω την ανάγκη λήψης νέων μέτρων από την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του 2,2% του ΑΕΠ που το ίδιο έχει θέσει.

Ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι αξιολογήσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα (σ.σ.: είναι το πρόγραμμα που προβλέπει την εκταμίευση 1,6 δισ. ευρώ και το οποίο έχει εγκριθεί κατ’ αρχήν, καθώς η εκταμίευση θα γίνει μόνο αν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του χρέους). Απάντησε ότι προβλέπονται δύο αξιολογήσεις: μία τον Φεβρουάριο και μία τον Αύγουστο του 2018. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι θα υπάρξει αποστολή στην Αθήνα άμεσα. «Δεν το λέμε αξιολόγηση, αλλά πρέπει να τους στείλουμε πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές τράπεζες και τον κεφαλαιακό έλεγχο που ζητά το ΔΝΤ, είπε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν «υπό κάθε πρίσμα» πολλά «κόκκινα» δάνεια και πως αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος με την απόφαση της ΕΚΤ να επιταχύνει τα τεστ αντοχής, λέγοντας πως εκ των υστέρων θα αξιολογηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Πρόσθεσε ότι με την επιτάχυνση των διαδικασιών, οι αρχές θα μπορέσουν να εκτιμήσουν ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα.

«Οι μισθοί και η απασχόληση στην Ελλάδα θα ενισχυθούν μόνο αν υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές» ανέφερε ο κ. Τόμσεν σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της ανεργίας. «Θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι το σημαντικό θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, ο κ. Τόμσεν είπε πως σε γενικές γραμμές η Ευρωζώνη πηγαίνει καλά, καθώς όλες οι χώρες αναπτύσσονται. «Το μήνυμά μας είναι αυτό που στέλνουμε σε όλο τον κόσμο: μη χάνετε την ευκαιρία και αξιοποιήστε τη συγκυρία για δομικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι τα καλύτερα νέα απ’ όλα ίσως είναι ότι η ανάκαμψη μοιράζεται αναλογικά σε όλες τις χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, κάλεσε τις χώρες που έχουν περιθώριο να το αξιοποιήσουν για να τονώσουν την ανάπτυξη. Αντίθετα, σε κράτη με χρέος κοντά ή πάνω από το 100% του ΑΕΠ πρέπει να υπάρξει περαιτέρω σύσφιγξη. Χρειάζεται ωστόσο καλή ισορροπία, προκειμένου να μειώνεται το χρέος, χωρίς να πνίγεται η ανάκαμψη.

[SID:11405786]

Οι μισθοί και η απασχόληση στην Ελλάδα θα ενισχυθούν μόνο αν υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές, ανέφερε ο Πολ Τόμσεν σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της ανεργίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.