«Φρένο» στο αρνητικό σερί

Εβδομαδιαία κέρδη για τον γενικό δείκτη έπειτα από έξι πτωτικές εβδομάδες

Naftemporiki - - Αγορεσ - Tης Ιουλίας Ζαφόλια

Θετικό πρόσημο εξασφάλισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τόσο στη χθεσινή και τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας όσο και στην εβδομαδιαία απόδοσή του έπειτα από αρκετές πτωτικές εβδομάδες. Χθες, ο βασικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 752,39 και 764,27 μονάδων, για να τερματίσει στις 761,35 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,33%. Ο δείκτης των τραπεζών κέρδισε χθες 3,82%, για να κλείσει στις 817,34 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση οι δύο δείκτες κέρδισαν 2,12% και 9,49% αντίστοιχα, ενώ από την αρχή του χρόνου ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 18,29%, σε αντίθεση με τον τραπεζικό που υποχωρεί κατά 2,4%.

«Με ήπιο σχετικά τρόπο η ελληνική αγορά ανέκαμψε σε εβδομαδιαία βάση, διακόπτοντας ένα σερί έξι πτωτικών εβδομάδων. Οι επενδυτές κινήθηκαν με βάση τις προσδοκίες μιας πιθανής αναβάθμισης από τη Moody’s, αλλά και των προσδοκιών για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το β’ εξάμηνο. Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η αγορά επέστρεψε σε πραγματικά γεγονότα και λιγότερο σε εκτιμήσεις ή φημολογία. Έτσι, η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με επιτυχία την έκδοση καλυμμένου ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ, ο ELA ανακοινώθηκε μειωμένος κατά 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το κλίμα βελτιώθηκε σε δεύτερο χρόνο και από την ανακοίνωση του Ιασώ για την πώληση μονάδας σε επενδυτικό fund, αλλά και την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να επιταχύνει την πώληση της ΔΕΣΦΑ ολοκληρώνοντάς την μέσα στο 2017. Με τις τράπεζες λιγότερο ευάλωτες στη φημολογία, η ανάκαμψη των τιμών απέκτησε χθες δυναμική, κλείνοντας κοντά στο υψηλό της εβδομαδιαίας διακύμανσης» σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης από την Βeta ΑΧΕΠΕΥ.

Ο ημερήσιος τζίρος στη χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε σε 50,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστηκε σε 57.468.972 τεμάχια. Από τους 128 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 73 τερμάτισαν με άνοδο, 37 υποχώρησαν, ενώ 19 παρέμειναν αμετάβλητοι. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υπολογίστηκε σε 52,5 δισ. ευρώ.

[SID:11405301]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.